Bordtennis / Nyheter / 2023 / Tickan: -Et erfarings-EM
Tickan-6-200x200.jpg

Tickan: -Et erfarings-EM

Norge spiller som kjent lag-EM i Malmö fra 10. september. Vi har snakket med tre sentrale personer, landslagstrener Tickan, «lagkaptein» Borgar Haug og president i NBTF Christian Ibenfeldt om forventninger til laget og veien videre.

Ulf «Tickan» Calrsson trenger egentlig ingen nærmere presentasjon, men han deltok i VM som spiller eller coach alle årene mellom 1979-1999 og EM i 1980-88. I 1985 ble han verdensmester i double sammen med Mikael Appelgren. Året etter vant de sølv sammen i EM. Tickan vant også Europaligaen i 1986, SOC 1980 og SM 1988. Han har også vunnet svensk eliteserie og har en fantastisk merittliste for Sverige også som trener.

Hvilke forventninger har du til Norge under lag-EM, Tickan?

-Norge er underdogs i EM, det må vi være ærlige på. Det var en veldig stor presentasjon av spillerne å kvalifisere seg til EM gjennom en tøff kvalik. I EM har vi også havnet i ei tøff gruppe. Jeg håper på gode individuelle prestasjoner av de norske spillerne. Vi har et veldig ungt lag, trolig EMs yngste, og det lover godt for framtida. Det vil være svært nyttig for spillerne å få denne erfaringen i EM.

Er du fornøyd med spillernes forberedelser til EM?

-Det er fortsatt tidlig på sesongen, men i dag så skal landslagsspillerne være 24-timersutøvere i en helårsidrett. Derfor er de godt forberedt og Borgar har konkurrert mye internasjonalt. Ungdoms-EM har også vært veldig god matchtrening for våre spillere. Kvalifiseringen som noen på landslaget måtte gjennom ga en ekstra spiss på sommeren og bidro til å styrke den mentale delen av konkurranser.

Hvilke spillere har du mest forhåpninger til i dette EM´et?

-Borgar er vår nummer 1, vår stjerne. Hans profesjonelle innstilling og det at han spiller for Europas kanskje aller beste lag gir motivasjon og styrke, og bidrar til at de andre har noe å strekke seg etter. Men også for Borgar er dette det første lag-EM han spiller.

Føler du at det stilles tilstrekkelig med ressurser til rådighet for landslaget slik at vi kan ta steg internasjonalt?

-Det viktige er at de ressursene vi har brukes riktig. Vi håper å få fram enda flere spillere som konkurrerer om landslagsplasser etter hvert. Å satse mer på de aller yngste er essensielt for å nærme seg de beste i Europa. Vi trenger flere klubber i Norge som satser profesjonelt og der de unge kan satse enda hardere.

I 2026 blir det lag-VM på historiske Wembley. Er dette et naturlig neste mål for det norske landslaget?

-Det blir tøft å kvalifisere seg til VM på Wembley, men det unge laget vi har i dag har store muligheter til å ta de nødvendige stegene på tre år.

Borgar.jpg

Vi nådde Borgar sent en kveld mens han pakket for en ny utenlandsreise. Med bordtennis som levevei blir det utallige reiser i løpet av et år. På spørsmål om hvor mange reisedøgn han har i året svarer han at han ikke tør å tenke på det en gang. Borgar har i noen år nå vært Norges desidert beste bordtennisspiller. Han vant kongepokalen første gang i 2019, og har hittil tre kongepokaler i samlinga.

Borgar har satset alt på å bli best mulig i bordtennis. Han flyttet til Sverige allerede etter ungdomsskolen trent i treningsgruppe 1 i Halmstad i flere år, som er blant de aller beste treningsmiljøene i Europa. Han har blant annet opplevd å slå inn matchballen som gjorde at Halmstad vant sluttspillet i Pingisligaen, men hans aller største bragd hittil er utvilsomt hans fantastiske seier i Europa Topp 10 for juniorer i den franske byen Tours i 2021. President Christian Ibenfeldt sa i åpningstalen under Forbundstinget i vår at å delta i Topp 10 var noe man ikke en gang turte å drømme om på hans tid. Nå går Borgar bort og vinner hele turneringen!

I vår kunne vi også presentere den gledelige sjokknyheten om at Borgar har signert for Europas beste lag, Borussia Düsseldorf, med 32 tyske seriemesterskap, 27 cupseire. De har vunnet trippelen, serien, cupen og Champions League intet mindre enn fire ganger, i 2010, 2011, 2018 og 2021. De e noen få titler fra å være ikke bare den mest suksessrike bordtennisklubben, men faktisk det mest suksessrike idrettslaget i Tyskland med totalt 75 titler, kun seks bak selveste Bayern München. Borgars kontrakt med Borussia Düsseldorf er som at en norsk fotballspiller signerer for Real Madrid.

Borgar, du spiller for Europas beste klubblag og trener daglig med store stjerner som Timo Boll og Dang Qui. Hvordan er det for deg å motivere deg til å spille for landslaget?

-Det er lett for meg å motivere meg for landslagsspill. Når jeg konkurrerer i utlandet er det alltid for Norge og det å spille med flagget på brystet er den største motivasjonen man kan få.

Hvilke forventninger har du til EM for hele det norske laget?

-Vanskelig å si. Målsettingen må være å vise oss fram og spille på vårt aller beste. Vi skal vinne mest mulig singelkamper og da kan alt skje. Alle må vise seg fra sin beste side i EM om vi skal håper på resultater.

Du er i praksis kaptein på landslaget til tross for din unge alder. Føler du at dette legger et ekstra press på deg?

-Det er bare kult med press, det fører til at jeg skjerper meg. Jeg gleder meg også til å spille for et så ungt lag, det gir motivasjon for de neste årene.

Når vi snakker med deg er det nettopp klart at lag-VM 2026 blir på Wembley, det markerer 100-årsjubileet for det første verdensmesterskapet. Tror du dere kvalifiserer dere til Wembley?

-Jeg håper virkelig at vi klarer det. Det vil være en drøm å spille på Wembley! Husk at dette laget da har enda mer erfaring og vi skal bruke tida godt fram til kvaliken så vi er best mulig rustet.

Du har signert for Europas beste og mest profesjonelle bordtennisklubb. Hva er nytt?

-Jeg følte at det var et par hakk opp i nivå å komme til Sverige fra Norge, og et par hakk til å flytte til Tyskland. Jeg har blitt tatt veldig godt imot i klubben. Jeg merket umiddelbart at det var en veldig profesjonell klubb i alt de foretok seg. Hver trening er ekstremt godt gjennomført. Jeg får trent i ei enda bedre treningsgruppe der alle vil bli best. Jeg tror dette er det beste stedet å trene i Europa.

Christian.jpg

Vår president Christian Ibenfeldt kjenner selv veldig godt til hvordan det er å være toppidrettsutøver. Han har vært blant Norges aller beste bordtennisspillere, spilt på landslaget og vært proff i Frankrike. Han har også vunnet eliteserien i Norge ni ganger. I år har han vunnet to medaljer i veteran-mesterskap, sølv i Oman og bronse i Sandefjord. Han gleder seg naturligvis til å overvære lag-EM i Malmö.

Hvilke forventninger har du som president til spillerne våre under lag-EM?

-Vi er ikke favoritter, det vet vi. Samtidig skal vi huske at hvis Borgar vinner to enkeltkamper så er det bare en kamp som mangler på lagseier. Alt kan skje. Vi håper på jevne kamper, for det er de spillerne lærer mest av.

Du har selv erfaring fra landslagsspill og EM. Hva er den største overgangen sammenliknet med nasjonale mesterskap og juniorklasser internasjonalt?

-I EM og andre seniormesterskap er det ingen hvileskjær. Man kan ikke rote bort to-tre poeng og fortsatt tro man kan vinne settet. Tempoet er høyere, serve og retur må sitte 100 prosent.

Khai Noah Lam er kun 16 år. Hvordan blir det for han å bli kastet ut i et senior-EM allerede nå?

-Jeg tror han vil takle det fint. Han er omgitt av gode folk og har ingenting å tape. Det er en fin posisjon å ha.

Hvordan er situasjonen med ressurser og støtteapparat? Har vi egentlig mulighet til å hevde oss internasjonalt?

-Vi har en jobb å gjøre. Vi ser at i store særforbund som hockey legger de nå ned landslaget ut året. Fordelen vi har i bordtennis er at hvis du blir god nok så tas du opp i de beste treningsgruppene i Europa. Se på Borgar i Düsseldorf og Martin i Halmstad. Tickan hjelper spillerne mye. NBTF bidrar også med å arrangere WTT Youth og NETU Youth neste sommer slik at våre spillere også får topp konkurranseerfaring på hjemmebane.

Vi har spurt både Tickan og Borgar om det historiske VM på Wembley i 2026. tror du Norge deltar der?

-Det er vår klare ambisjon og noe jeg drømmer om. Vi må fortsette å ta steg internasjonalt og forhåpentligvis kan vi sende flere ut for å sanke poeng på rankingslista for det er nødvendig om vi skal kvalifisere oss for VM.

STIGA TTEX IDRETTSBUTIKKEN.NO VT Profilering Cara AS Thon hotell Kongsberg Gerflor DNV Norsk tipping