Bordtennis / Nyheter / 2023 / Table tennis is coming home! London ble tildelt lag-VM i 2026
Foto: Brage Titlestad, NBTF
Foto: Brage Titlestad, NBTF

Table tennis is coming home! London ble tildelt lag-VM i 2026

Under ITTF Summit ble det torsdag vedtatt at London tildeles lag-VM i 2026, 100 år etter at den britiske hovedstaten arrangerte det aller første verdensmesterskapet i bordtennis.

Det var knyttet stor spenning til hva ITTF skulle lande på, motkandidaten var Bangkok, der ITTF Summit ble avholdt. I og med at ITTF hadde snakket varmt om Bangkoks kandidatur på forhånd, samt at Bangkok ville åpnet nye markeder og rekrutteringsarenaer for internasjonal bordtennis var det ingen selvfølge at London skulle få mesterskapet.

Heldigvis valgte ITTF London til sitt eget hundreårsjubileum, og gjorde ikke samme tabben som IOC da Athen søkte på OL 100 år etter at de avholdt de første olympiske lekene.

Det var ventet at London skulle bruke messesenteret ExCel til VM i 2026. det var der Tommy Urhaug vant gull i Paralympics i 2012. Imidlertid kunne borgermesteren i London, Sadiq Kahn, annonsere at VM faktisk skal avholdes på selveste Wembley. Wembley har vært arrangørsted for bordtennis-VM hele fire ganger tidligere, i 1935, -38, -48 og -54. Det var der storheter som Victor Barna, Richard Bergmann, Ichiro Ogimura og Angelica Rozeanu ble verdensmestre. Rozeanus VM-gull på Wembley i 1954 er det siste VM-gullet som har gått til ei europeisk kvinne.

Wembley vil uten tvil løfte interessen for bordtennis langt utenfor den klassiske interessesfæren.

«NBTF valgte å stemme for Londons kandidatur. Det er historisk sus over at VM avholdes i London 100 år etter at det første verdensmesterskapet ble arrangert i byen. Også Bangkok hadde en god kandidatsøknad og vi håper de søker på nytt på et senere tidspunkt.»

Christian Ibenfeldt, president NBTF

VM i 2026 blir også i et nytt format. Etter at de la om for noen år siden har det vært 32 lag som har fått delta i lag-VM, og det gjorde nåløyet vel trangt for Norge. Nå utvides VM til å inkludere 64 lag og da vil sjansene være veldig store for at Norge kvalifiserer seg.

I lag-VM konkurrerer herrene om Swaythling Cup, pokalen som mora til den første ITTF-presidenten, Ivor Montagu, donerte til mesterskapet, mens kvinnene konkurrerer om Corbillon Cup. Denne pokalen ble opprinnelig donert av Marcel Corbillon, president i det franske bordtennisforbundet. Nazi-Tyskland vant den i 1939 og den forsvant deretter i Berlin. Dagens pokal er derfor en replika av den originale.

Birmingham har forøvrig søkt om EM-uka i 2026, der er bordtennis en av idrettene som er inkludert, så kanskje skal både EM og VM avholdes i England det året. Så får vi håpe de engelske spillerne ikke får en altfor stor boost av at de er tildelt lag-VM i 2026, siden landslagsgutta våre møter dem i EM om et par uker.

STIGA TTEX IDRETTSBUTIKKEN.NO VT Profilering Cara AS Thon hotell Kongsberg Gerflor DNV Norsk tipping