Bordtennis / Nyheter / 2023 / EM-spesial: Kan Norge banke England igjen? Tilbakeblikk
Foto: ETTU
Foto: ETTU

EM-spesial: Kan Norge banke England igjen? Tilbakeblikk

I lag-EM i Malmö har Norge som kjent trukket England og Romania som motstandere. Mange begynte etter trekninga å tenke tilbake til en spesiell lagkamp under EM i Moskva i 1984 da Norge sto for tidenes sensasjon med å slå England 5-2. England som var i semifinalen i EM året før…

I 1982 kvalifiserte Norge seg for A-pulja i EM med storspill av Tom Johansen, Geirr Gustavsen og Ulf Rasmussen.  To år seinere skulle Norge forsvare plassen i A-pulja, Tom og Geirr spilte fortsatt mens Erik Rasmussen hadde tatt plassen broren Ulf tidligere hadde på laget.

Norge ble ikke levnet store sjanser mot det hardtsatsende engelske laget som altså tok bronse i VM året før Norge møtte dem i Moskva. Og England stilte med samme lag som året før, Desmond Douglas, Carl Prean og Allan Cooke. Det var et lag som satset på å vinne hele EM. Norge ville det derimot annerledes.

Den karismatiske norske landslagstreneren Christer Johansson skapte magi med det norske laget, men forsøkte å dempe forventningene i Moskva. Likevel gikk de norske spillerne hardt ut. Erik Rasmussen spilte sin beste turnering noensinne. Først vant han mot den veldig vanskelige materialspilleren Carl Prean, mannen Waldner alltid slet veldig mot. Deretter slo han Alan Cooke som tidvis var den raskeste spilleren i Europa, med oppføring i Guiness rekordbok for sine ballvekslinger. Til slutt knuste han rett og slett Desmond Douglas, mannen som ofte var helt i toppen i Europa Topp 12. Tom Johansen vant også to kamper og sensasjonen var et faktum, Norge slo England i EM!

På det svenske laget i dette europamesterskapet for 39 år siden tok Ulf «Tickan» Carlsson bronse i double og lag. Han skal som kjent nå være coach for det norske laget i EM.

Det norske laget som slo England for 39 år siden var ungt og på vei oppover. Nå skal et ungt norsk lag prøve seg mot England på nytt igjen i Malmö. Vi har EMs yngste lag med Khai Noah Lam (16), Martin Frøseth (17), Alexander Klerck Fransson (20) og Borgar Haug (20). Hele bordtennis-Norge håper på en ny sensasjon i Malmö!

Foto: Per Morten Halvorsen

Erik Rasmussen server mot Desmond Douglas foran et fulsatt stadion i Moskva

STIGA TTEX IDRETTSBUTIKKEN.NO VT Profilering Cara AS Thon hotell Kongsberg Gerflor DNV Norsk tipping