Bordtennis / Nyheter / 2023 / DRAMMEN BORDTENNISKLUBB 75 ÅR
To av Drammen Bordtennisklubbs største legender: John Erik Nilsen og Tore Sehl kastet glans over festen.Begge to er tidligere landslagsspillere og medaljegrossister i NM for junior og senior. Foto: Flemming Larsen.
To av Drammen Bordtennisklubbs største legender: John Erik Nilsen og Tore Sehl kastet glans over festen.Begge to er tidligere landslagsspillere og medaljegrossister i NM for junior og senior. Foto: Flemming Larsen.

DRAMMEN BORDTENNISKLUBB 75 ÅR

Drammen BTK hadde invitert til 75 års jubileum på Sturlahuset som ligger på Drammens solside på Bragernes lørdag kveld 23.september.

Drammen 9.JPG

Fra venstre: Kasserer Helle Brandsrud, tidligere leder Birgitte Seierstad og kveldens toastmaster Kjetil Christoffersen.

Forberedelser og toastmaster

Arrangementet var godt forberedt, både når det gjaldt program og servering. Pådriver for jubileet har vært Haakon Hallingstad. Og karismatiske Kjetil Christoffersen var den naturlige valgte toastmaster, og som fikk publikum med seg under «festen» med høy mimrefaktor.

Drammen 7.JPG

Det hele startet med humor

Alt i starten ble vi overrasket av innslag ved komiker Torbjørn Andreas Pettersen alias doktor Solberg. Han er en pensjonert politimann og en moromann av klasse. Et av innslagene var å sette verdensrekord i å spille bordtennis sammenhengende i 24 timer uten å gå på do. Latteren runget i Sturlahuset under hele seansen til dr. Solberg. Standarden var satt, folk storkoste seg. Her oppfordrer skribenten at klubben om mulig legger ut videolink på nettsiden.

Drammen 6.JPG

Drammen BTK sin historie gjennom tidene

Deretter ble klubbens historie fortalt retrospektivt gjennom gode tilbakeblikk på sentrale spillere og hendelser gjennom tidene. I denne artikkelen er det umulig å få med alt og alle. Klubben har en solid og spennende historie i forskjellige epoker. I en lengre periode var drammenserne harde konkurrenter for spesielt bergensere og spillere fra Oslo.

De første årene

Første talere ut var Rolf Justad og Tore Sehl som tok for seg de første årene fra høsten 1948 til 1970. Johan Justad, faren til Rolf var første generalsekretær  i Norges Bordtennisforbund (NBTF) og Trygve Sehl, faren til Tore var første formann i Drammen BTK. De største bragdene i den epoken sto Arne Vam, Arvid Jensen og Svein Kleven for. Arne var klubbens beste spiller i den tiden med blant annet gull i senior NM og spilte for landslaget. Arvid på 93 år måtte melde forfall til jubileet grunnet et uhell hjemme. Han har vært med på hele historien til Drammen BTK, spilt med det norske flagget på brystet og har flere medaljer fra NM. «Fargerike» Svein spilte på 1.laget i sammen med Arne og Arvid, har NM medaljer som senior og veteran. I tillegg har han spilt mye bedriftsbordtennis. 

Knut Erik Danielsen, kalt CARDUS var litt yngre enn de ovennevnte og meldte overgang fra Bergfast til Drammen BTK. Han var en allsidig og dyktig idrettsmann. CARDUS spilte på landslaget i bordtennis, og ble også juniormester i fotball. Tre av de disse fire store ovennevnte er dessverre gått bort. Tore Sehl og John Erik Nilsen spilte mye i sammen, og fikk med seg mange meritter. Tore har et gull i NM for junior, en gullmedalje for Heros i herrer double med Knut Håvåg og spilte hele 43 landskamper for Norge. John Erik klatret til topps under et norgesmesterskap for junior på 60 tallet og spilte 4 landskamper  for å nevne noe. En annen drammenser som hevdet seg var Hilde Spangberg  som var blant norges beste pike- og juniorspillere på 1960 tallet. Øyvind Nystøl fikk med seg 5 NM gull som junior inkludert i mix double i sammen med ovennevnte Hilde.

Loopen kom til Norge

Det er ingen tvil om at Tore Sehl var med på å utvikle norsk bordtennis.

Kjell Johansson (kjent som HAMMAREN) og Tore lærte loop under nordisk juniorleir i Lysekil i 1961. Svenskene hadde fått med seg slaget fra Ichiro Ogimura (kalt Ogi) som ble verdensmester i bordtennis i 1954 og 1956.Tore ble senere godt kjent med Ogi i Vejle i 1970, og de fikk da utvekslet mye bordtennis- og samfunnspørsmål seg i mellom.

Sputnik serven

Tore adopterte også sputnik serven som går ut på å gå ned på kne, føre armen med ballen rolig under bordplaten for så å «eksplodere» i en maks hurtig bevegelse opp mot racketten som kunne beveges i forskjellige retninger. Skruen ble helt uberegnelig. Den gang fantes det ingen regler som kunne stoppe serven, ingen regel om at ballen skulle tas på nedtur. Det var russeren Stanislaw Gomozkov som fant opp serven som etterhvert ble ulovlig. Og det var svenskene som fasinerende nok kalte dette for sputnik serven. Tore fortalte at han i sin tid vant mye på serven. Men siden utøvelsen var krevende «glemte» han spillet etter serven.

Drammen 8.JPG

John Erik forteller om aktiviteten i klubben på 80-tallet. Hege Wiik Haukeland en av John Eriks døtre, til høyre.

Om årene 1975 til 1990

Når John Erik Nilsen fortalte om årene 1975 til cirka 1990 ble han applaudert fra salen for sin trenerinnsats. Roar Blikken, Rune Wågelsby og Hege Wiik Haukeland (dattera til John Erik) som var tilstede ga honnør for all tid han har brukt på dem i oppveksten. Denne investeringen hadde gitt svært gode resultater gjennom rask utvikling som bordtennisspillere. På 80-tallet herjet Roar på resultatlistene i NM og spilte mange landskamper og mesterskap. Han har også flere gull i senior NM. Hans søster Marianne Blikken var i norgestoppen som junior- og seniorspiller. Hun ble også nordisk mester som juniorspiller. Siste prestasjonen hennes er fra veteran EM i Sandefjord i sommer der hun og makker Sonja Rasmussen gikk helt til topps i damer double 50 +. Det er også verdt å nevne at Rune Wågelsby blant annet fikk med seg gull i lag NM for både Fokus BTK og Modum BTK i sin tid.

Drammen 5.jpg

De siste årene

Bjørn Lund Nielsen er sentral i klubben. Han er både nestleder og legger ned enormt mye tid som trener for barn/ungdom i Åssiden fotballhall. Han fortalte om klubbens siste år, og at det er flere juniorer som viser framgang. Noen har nå også tatt trenerutdanning. Disse juniorene deltar i tillegg på samlinger i regi av region Sør. Avslutningsvis appellerte han til forsamlingen om at det trengs flere instruktører for å få til et bedre tilbud for de yngre. Drammen BTK trenger også mere halltid eller aller helst egen hall med permanente bord stående oppe. Her bør det tas nye initiativ ovenfor politikere og kommuneadministrasjon. Drammen har ca. 110.000 innbyggere, og er landets sjette største by. Bjørn Kristensen (leder) måtte melde forfall til denne jubileumsfesten, og 2 x Bjørn har i dag stort engasjement for at klubben skal leve videre på best mulig måte. Det er positivt at Roar (Blikken) umiddelbart meldte seg til å bidra som trenerressurs.   

Drammen 3.JPG 

Jonas Flåøien og Alexander Dyve holdt et muntert innlegg om sine tidligere år i klubben. 

Oppveksten med bordtennis

Alexander Dyve og Jonas Flåøien stilte opp på podiet, og fortalte lidenskapelig om en god oppvekst med mye bordtennis i Drammen BTK. De bodde som barn på Konnerud. Og deres bestefedre henholdsvis Svein Kleven og Arild Pedersen var ivrige for at barnebarna var i aktivitet med bordtennis. Dette ga gutta en god start i livet, og festdeltagerne fikk et godt innblikk i hva en idrett betyr i starten av livet.

Drammen 2.JPG

Representanter fra Norges Bordtennisforbund/NBTF

Birgitte Seierstad (som også er medlem i Drammen BTK) og Egil Hauge stilte opp fra Norges Bordtennisforbund. Det var trivelig å være tilstede for å lytte til storhets tid, historier, mimring og engasjement. Egil holdt tale påvegne av NBTF.

Drammen 4.JPG

Arvid Jensen 93 år, legenden og "the grand old man" i Drammen BTK

Vellykket 75 års jubileum

All ære til arrangementskomiteen for et svært vellykket gjennomført 75 års jubileum. Snipp, snapp snute for de første herlige 75 år med mye bordtennis i Drammen.

 

STIGA TTEX IDRETTSBUTIKKEN.NO VT Profilering Cara AS Thon hotell Kongsberg Gerflor DNV Norsk tipping