Foto: Øivind Eriksen
Foto: Øivind Eriksen

Bordtennis-EM i Warsawa: Boll fortsatt Europas beste

Bordtennis-Em som skulle vært avholdt i 2020 ble avholdt i Warsawa 22. til 27. juni.

Våre spillere ble dessverre slått ut tidlig, men nivået i Europa er tøffere enn noen gang. Som en illustrasjon på nivået ble finalistene i både herrer single og herrer double i sist VM henvist til bronsemedaljer i EM!

Arrangementet ble kyndig ledet av Dariusz Szumacher som var leder av organisasjonskomiteen og også president i det polske bordtennisforbundet. Han rapporterte direkte til ETTU-president Igor Levitin som var fornøyd med arrangementet som naturligvis ble annerledes enn vi er vant med på grunn av Covid-protokollen.

220 deltakere fra 37 europeiske land var med og stadig flere spillere fra land som tidligere ikke har vært så sterke i bordtennis klarer å hevde seg, selv om Tyskland var den klart dominerende nasjonen. Svenskene viste nok en gang framgang. I herreklassen deltok fem svensker og samtlige kom minst til åttedelsfinalen. I kvinneklassen som Linda Bergström for den største sensasjonen ved å slå ut fjerdeseedede Bernadette Szocs.

Medaljestatistikken for alle EM siden 1958 viser at Sverige er sterkest med hele 14 gull og 17 medaljer totalt, mens Tyskland tar innpå med 15 medaljer før årets EM, deriblant åtte gull, noe som økte kraftig etter dette mesterskapet.

Foto: Øivind Eriksen

Timo Boll vant sitt åttende individuelle EM-gull, utrolige 19 år etter sitt første gull. Da han ble europamester første gang i Zagreb i 2002 var han etter min mening verdens desidert beste spiller, men det 40-åringen fra Odenwald presterer i dag er også helt ekstremt. Ti tross for tidvis store ryggproblemer fikk han bekreftelsen på at han er i form til OL. I finalen slo han kompisen Dimitrij Ovcharov 4-1. Bronsemedaljene gikk til Mattias Falck som måtte gi tapt 2-4 for den uslåelige tyskeren, mens den andre semifinalen ble en thriller der Ovcharov vant 4-3 med 11-9 i avgjørende mot Marcos Freitas.

Kvinnefinalen ble også et heltysk oppgjør der Petrissa Solja vant mot Shan Xiaona. Klubbvenninene vant også double sammen. I semifinalene ble Margaryta Pesotska og Elisabeta Samara slått ut. Double-klassen for kvinner ble også heltysk der Mittelham og Winter trakk det korteste strået.

Herredouble ble den klassen med den aller største overraskelsen. Russerne Lev Katsman og Maksim Grebnev vant til stor glede for ETTU-presidenten. I finalen vant de mot Dyjas og Nuytinck fra henholdsvis Polen og Belgia.

Mix ble vunnet av tyskerne Dang og Mittelham som slo slovakerne Pistej og Balazova i finalen 3-0.

Denne gangen konkurrerte bordtennis-EM om oppmerksomheten i mediene med både fotball-EM og Tour de France og det førte til ikke alt for mange TV-bilder, men Eurosport viste fem timer bordtennis og WTT har ansatt en egen person som kun skal jobbe med å få bordtennis mer inn på sendeflatene til de store medienettverkene. Denne oppgaven har den tidligere irske mesteren i bordtennis, Johnny Cowan fått. Han har ei fortid som markedsdirektør i fotballklubben Everton.

I ei tid med lite internasjonal bordtennis ble EM ei perfekt oppkjøring for de beste europeiske spillerne før OL braker løs.

 

STIGA TTEX Norsk Tipping IDRETTSBUTIKKEN.NO Amedia AS VT Profilering Cara AS Thon hotell