Bordtennis / Nyheter / 2025 / Tingvoll BTK -Distriktsklubben med toppresultater
Foto: Rune Edøy, Tidens Krav
Foto: Rune Edøy, Tidens Krav

Tingvoll BTK -Distriktsklubben med toppresultater

Omgitt av fjorder på nær sagt alle kanter, ligger Tingvollhalvøya. Stedet har tidligere vært mest kjent som hjemplassen til hallo-dama på NRK, Gunvor Hals, og skiskytteren Synnøve Solemdal. De seinere åra har bordtennisspillerne fra Tingvoll fått stadig mer spalteplass i lokalmedia.

Tingvoll BTK ligger langt fra Oslo-gryta og er ikke blant de aller største bordtennisklubbene i Norge. Men de produserer landslagsspillere likevel. Vi tar deg med på innsida av denne klubben som tydelig lykkes med det de har ambisjoner om.

I Tingvoll BTK er det første navnet de fleste tenker på, Roar Frøseth. Selv om han har medhjelpere i klubben kan man med stor rett si at Roar er Tingvoll BTK. Uten han hadde ikke klubben eksistert, og han er fortsatt uten sammenlikning den mest sentrale ressurspersonen i Tingvoll BTK.

Men hvordan begynte det hele? Vi tok en prat med Roar om klubbens tidlige fase, hva de har oppnådd og veien videre.

Roar, vi er mange som er imponerte over det du har fått til i en klubb som har tilhold i litt mer rurale strøk av landet. Si litt om hvordan du kom inn i idretten vår.

-Jeg spilte mye bordtennis som barn. Jeg deltok på flere skolemesterskap, jeg likte å spille bordtennis. Ikke minst var det gøy å spille kamper. Jeg vant skolemesterskapet i Trondheim et år. Det var rundt 900 deltakere med. Jeg visste det ikke den gangen, men i praksis spilte jeg med anti på begge sider, beleggene mine var nemlig helt blankslitte. Det var det mange som slet mot, så jeg hadde en fordel der.

Det var litt om din egen karriere som spiller. Hvordan ble du primus motor i Tingvoll etter hvert?

-Vi kjøpte hus på Tingvoll. Boligprisene bidro til at vi hadde råd til et hus med ganske god plass. Derfor kjøpte vi et bordtennisbord, og ungene spilte hele tida. Mange venner var innom og spilte, og da begynte interessen for bordtennis i bygda å øke. Så var det to bord på aktivitetsrommet på skolen der jeg jobber, og siden interessen så ut til å være der arrangerte jeg to treninger i uka. Da begynte snøballen, eller rettere sagt bordtennisballen, å rulle.

Så dette foregikk på aktivitetsrommet på skolen? Var det stiftet en bordtennisklubb på dette tidspunktet?

-Nei, sommeren 2011 stiftet vi klubben. Det ble raskt et populært idrettstilbud på Tingvoll. Jeg husker veldig godt at vi reiste på sommerleir til Skien som helt nystartet klubb. Vi ble veldig godt tatt imot av Ghassan, Gundars og Sindre. Det var jeg, Martin og Rune som deltok den sommeren.

For oss som har vært involvert i norsk bordtennis på ulike nivåer i snart et halvt århundre, er det interessant å høre mer om ditt førsteinntrykk av norsk bordtennis. Hvordan var det for deg?

-Vi fikk et veldig godt førsteinntrykk av bordtennis her til lands. Vi la tidlig merke til at det var en veldig seriøs idrett. Vi likte å se at spillere satset, og hadde sportslige mål.

Og etter sommerleir i Skien har dere aldri sett dere tilbake?

-Nei, men vi så mye mot Volda. Tor Hallaråker drev klubben der som var en seriøs eliteklubb. De første årene deltok klubben på mange helgesamlinger og sommerleire i Volda. Jeg observerte treninger og så hvordan de beste drev. De hadde jo blant annet Viktor Brodd der i en periode. Etter dette begynte vi å ha seriøse treninger i vår klubb også. Vi fikk et bordtennisbord gratis av NBTF, og nå flyttet vi fra aktivitetsrommet til gymsalen!

Hvor mange var dere i klubben på denne tida?

-Vi begynte med ca. ti spillere, men vi hadde tidlig ok rekruttering. Vi fikk med mange unger. Det har stort sett vært bra aktivitet hele tida, og veldig bra de siste årene.

Som nystartet klubb kan man møte på mange utfordringer. Har det vært en bratt læringskurve også for lederskapet i Tingvoll BTK?

-Vi tenkte ikke på utfordringer, vi bare kjørte på! Men vi har hele tida vært opptatt av at nybegynnerne trenger de beste trenerne for å oppnå mestring raskt og dermed fortsette. Vi må ha dyktige trenere og mange treningstimer per uke for å oppnå utvikling. Nøkkelen har vært gode treninger for inspirasjon. Vi har ambisiøse spillere, men de er også en kameratgjeng som skal ha det gøy på trening.

Mange bordtennisledere har fortalt meg at det egentlig er lett å rekruttere spillere til bordtennisklubber, men å rekruttere ledere er verre.

-Ja, det kan jeg nok skrive under på. Jeg har gjort veldig mye alene hele veien. Så er vi så heldige å ha lokale sponsorer som bidrar med midler slik at vi kan leie inn gode trenere. Vi har også fått noen tilskudd fra kommunen og LAM (lokale aktivitetsmidler). Trenerne vi har hatt her har vist stort engasjement. De bor i kjelleren hjemme hos oss, slik at vi får brukt mest mulig penger på det sportslige.

Jeg har lenge latt meg imponere av Tingvoll Bordtennisklubb. Det jeg er mest imponert over er at dere klarer å skape så stor bordtennisaktivitet på et såpass lite sted, men aller mest imponert er jeg over at dere produserer internasjonale spillere som representerer landslaget. Hvordan har dere fått til dette?

-Som nevnt har vi hatt inne veldig kompetente trenere. Jeg har kanskje ikke topp kompetanse på bordtennis, men jeg har peiling på toppidrett. Jeg har konkurrert på høyt nasjonalt nivå både på skøyter og sykkel. Som klubb tar vi bordtennis seriøst. Vi avlyser aldri ei trening! Vi har hatt en rekke trenere her, blant annet den tidligere polske landslagsspilleren Leszek Kucharski her tre ganger.

imagesxeeo.png

Foto: Roar Frøseth

Jonas Frøseth sittende på fanget til legenden Kucharski. Helt til høyre på bildet sitter Samuel Falck Krokå, og nummer tre fra venstre er Anja Marie Myklebust. En yngre utgave av Martin Frøseth sitter foran. Bildet publiseres med aktivt samtykke fra foresatte

 

Han husker jeg godt! Han var en skikkelig hissigpropp som spiller. Han deltok jo i Europa Topp 12, og tok sølv i VM i double og har flere VM- og EM-medaljer. Har hørt at han er en veldig sympatisk person ellers. Tilbake til deg og Tingvoll. Hvor mye tid bruker du på klubbarbeidet?

-Jeg har ikke målt, og tør egentlig ikke å måle det i timer. I tillegg til treningene er det jo mye papirarbeid. Men dette er blitt en livsstil. Det gir en tilfredsstillelse å se at det gir resultater.

Martin Frøseth viste seg jo tidlig som et supertalent. Når han i tillegg har vært så treningsivrig måtte det jo gi resultater. Alle vi som heier på bordtennisklubber i distriktet, fryktet nok til en viss grad at Tingvoll BTK skulle dale i aktivitet da deres største stjerne valgte en profftilværelse i Halmstad.

-Ja, jeg er klar over at enkelte fryktet det. Men vi har en ganske bærekraftig struktur nå. Vi har 14-15 spillere på hver trening fast. Martin er ikke den eneste som har blitt skikkelig god i klubben. Vi hadde også Anja Marie Myklebust som var god. Men hun sluttet dessverre.

imageokdl.png

Foto: Kevin Johansen

Martin Frøseth og Khai Noah Lam spilte double mot deffere fra

Slovakia og Hellas under EM i Linz

 

Martin har jo spilt Pingisliga-kamper både i fjor og i år. Han har deltatt i to Europamesterskap som senior, blant annet i München, der han spilte direktesendt kamp på NRK. Hvordan ser de yngre Tingvoll-spillerne på han og det han har oppnådd?

- Han er naturligvis et forbilde for de yngre. Jeg er både glad og stolt over at Martin ønsker å gi noe tilbake til Tingvoll BTK og spillerne våre. Han har ikke glemt hvor han kommer fra, og det er ikke noe jeg sier, men det påpekes av mange andre i og rundt klubben. Når han er hjemme bidrar han med mye sparring. På sommerleirene våre trener han med de yngre i timevis hver dag.

Jeg vet at de unge spillerne deres bruker å arve klubb- og sponsorskjorter fra Martin, og setter stor pris på det?

-Ja, det er ofte spillere på klubbtreningene som spiller med Martins navn på ryggen, det er kult.

Jeg har denne sesongen vært klubbkamerat i seriespillet med den yngste Frøseth-en, Jonas. Hva er hans planer?

-Jonas bidrar også mye i klubben. Fra juli flytter også han til Halmstad. Det blir et veldig godt treningsmiljø der, med mange nordmenn, men også svært gode svensker.

imageetws7.png

Privat foto. Jonas Frøseth har spilt 1.divisjon for Bodø BTK denne sesongen, der han bidro sterkt til klubbens og fylkets første medalje i den nest øverste ligaen. Likevel, det er Tingvoll-spiller han er

 

Påvirker dette de yngre spillerne deres, at Martin og Jonas flytter?

-Ja, selvsagt, men på en positiv måte tenker jeg. Spillerne våre lar seg inspirere, og flere ønsker kanskje å gjøre det samme etter hvert.

Dette viser vel at man kan lykkes med å komme fra Tingvoll?

-Ja, «Tingvoll-modellen» hvis man kan kalle den det, har fungert. Vi sender gjerne flere spillere ut etter hvert.

Dere har jo samlet opp ei mildt sagt brukbar trofe-samling på relativt få virkeår for klubben. Hvilken av prestasjonene setter du aller høyest?

-Det er enkelt. Lag-gullet i junior-NM i fjor. Vi vant klassen, litt overraskende syns nok mange. Martin satte opp laget, vi var bortelag og han satte seg bevisst opp som toer. Vi slo Fornebu i finalen og Fokus i en jevn semifinale. Det var stort!

Jeg satt like ved deg under den finalen, og du gjorde jo et skikkelig seiershopp da matchballen ble slått inn i finalen.

Foto: Brage Titlestad

Jonas Frøseth har akkurat smashet inn matchballen som medførte lag-gull til Tingvoll i fjorårets junior-NM. Pappa Roar spretter til værs for klubbens største meritt hittil

 

-Ja det var stor grunn til å feire. Og dette ble lagt merke til i vår region. Vi fikk blant annet gratulasjoner fra ordføreren, og stor oppmerksomhet i lokalmedia.

Foto: Brage Titlestad

Et litt sensasjonelt gull til Tingvoll i junior-NM i fjor: Fra venstre Jan Thomas Bratteng (lagleder), Emanuel Bratteng, Jonas Frøseth, Ingebrigt Olai Solli-Husby, Martin Frøseth og Roar Frøseth

 

Det kan jo nesten bli krevende å matche det laggullet deres i Bergen. Hva er planen videre for Tingvoll BTK?

-Det er litt vanskelig å si hvor veien går videre, men vi skal stå på! Jeg håper flere av våre vil bli gode spillere. Vi har mange som er jevnaldrende, og som kan utvikle hverandre. Samuel er en som bidrar med god hjelp for klubben, både på treninger, samlinger og konkurranser. I tillegg må vi fortsatt ha inn trenersparring. Vi har god integrering og har mange innvandrerbarn i klubben. Vi skal fortsette å gjøre hverandre bedre. Hadde det blitt tremannslag i eliteserien kunne vi vært med der. Men vi skal kjempe videre for å utvikle klubben sammen med spillerne.

Vi ønsker Tingvoll BTK lykke til videre!

Vi minner også om Jørn Wilhelmsens bordtennispodcast der han intervjuer Martin Frøseth. Den kan du høre her:

Martin Frøseth i samtale med Jørn Wilhelmsen

 

I en serie artikler presenterer vi norske bordtennisklubber. Først ut var Tromsø BTK. Den artikkelen finnes her: Klubbpresentasjon: Ny giv i Tromsø Bordtennisklubb

Neste klubb ut blir Figgjo.

STIGA IDRETTSBUTIKKEN.NO VT Profilering Cara AS Thon hotell Kongsberg DNV Norsk tipping Allard Support for Better Life AB ecura