Bordtennis / Nyheter / Dommer nyheter / Øivind Eriksen juryleder i lag-EM i Cluj-Napoca
Øivind Eriksen, juryleder i EM for lag i Cluj, Napoca
Øivind Eriksen, juryleder i EM for lag i Cluj, Napoca

Øivind Eriksen juryleder i lag-EM i Cluj-Napoca

Lag-EM 2021 ble spilt i Cluj-Napoca i Romania tirsdag 28. september – søndag 3. oktober.

Etter at det har pågått kvalifisering mot finalespillet i dette mesterskapet i et drøyt år møttes 26 herre- og 24 damelag i gedigne BT Arena, uten norsk deltakelse denne gangen. De 26/24 lagene ble trukket inn i 8 puljer, med seks treerpuljer og to firerpuljer for herrene, og åtte treerpuljer for damene, der puljevinnerne gikk til kvartfinalene. Intensjonen var selvsagt at det også skulle være 24 herrelag i finalespillet i Cluj-Napoca, men den krevende Covid-19-situasjonen de siste månedene gjorde at det ble umulig å avholde den siste kvalifiseringsrunden, og dermed ble antallet herrelag 26.

 

Øivind Eriksen, leder i ETTUs tekniske komité, var juryleder i mesterskapet. Juryarbeidet startet et par dager før spillestart, fordi det dukket opp diverse problemer hos to av lagene som juryen måtte ta rask stilling til. Dette juryarbeidet skjedde per mail, telefon og zoom fra ettermiddagen lørdag 25. til natt til mandag 27. september, og det inkluderte et zoom-møte ut i de små nattetimer natt til mandag 27. september. Med egen PCR-test på Oslo Lufthavn søndag kveld og avreise fra Oslo Lufthavn kl 07:40 mandag morgen ble det et beskjedent antall timer på øyet for den norske jurylederen før flyreisene Oslo – München og München – Cluj. Og alle som har reist på kryss og tvers i Europa vet at med forsinkelser og begrenset tid mellom flyreisene kan det bli lengre løpeturer i milelange korridorer på store mellom-europeiske flyplasser. Underveis mot flyavgangen til Cluj-Napoca ble det en hard langspurt på vel 10 minutter med 12 kilo håndbagasje for NBTFs utsendte i gangene på flyplassen i München, og sekundene var heldigvis på norsk side denne mandags formiddagen.

 

Antallet bord i fantastiske BT Arena var fem. Med 24 herrelag ville det være tilstrekkelig med fire bord. BT Arena har blitt benyttet ved flere internasjonale turneringer, blant annet under EM for yngre og juniorer 2018. Den gangen var det 24 bord i hallen. Lag-EM er en kvalitetsturnering, og med puljer der kun vinneren går videre til kvartfinalene, er det nesten som en knock-out-turnering. Ingen spilte mer enn en lagkamp per dag, og de tre siste dagene var det kvartfinaler, semifinaler og finaler. Tilskuerkapasiteten var 12.000, men på grunn av den vanskelige Covid-19-situasjonen i Romania var tilskuerkapasiteten begrenset til 30 %. 1.000 tilskuere lagde utrolig mye støy, ved hjelp av trommer og taktfaste heiarop, og det kokte bra i hallen, både når hjemmefavoritten Rares Sipos slo Mathias Falck og utlignet til 1-1 for Romania i kvartfinalen mot Sverige, og når de rumenske damene spilte seg helt frem til finalespill mot Tyskland.

 

Jurymøtet med de 26 deltakende nasjonene ble avholdt mandag 27. september kl 19:00, en dag som også inkluderte et teknisk møte med de 20 dommerne fra 13 ulike nasjoner. Overdommerteamet besto av Petr Bohumsky fra Tsjekkia, Milana Mitric fra Serbia og Ramon "Moncho" Ortega fra Spania. I tillegg til daglige jurymøter, et ETTU-møte med European Games 2023 som tema, 12 - 14 daglige timer i hallen, representerte Øivind Eriksen NBTF i NETU-møte 1. oktober og ETTU-kongressen 2. oktober. Det ble også 80 timer med munnbind i hallen, på hotellet og under transport til og fra, i og med at lag-EM var organisert som en "boble", der det var ulovlig å bevege seg utenfor hallen og hotellet. Forhåpentligvis går det mot slutten av "bobletilværelsen" i de internasjonale mesterskapene våre. 

 

Lag-EM for damer ble vunnet av Tyskland, etter at hjemmefavoritten Romania ble slått 3-1 i finalen. Herreklassen ble også vunnet av Tyskland etter 3-1 mot Russland i finalen. Det mest overraskende og imponerende resultatet, sett med nordiske øyne, var at Danmark slo Portugal 3-0 i gruppespillet i herreklassen og gikk til kvartfinalen. Sverige tapte noe overraskende 0-3 mot Russland i herrenes semifinale. Dette var første gangen Russland gikk til en lagfinale for herrer etter at Russland debuterte i lag-EM i Birmingham i 1994. Det var overlykkelige russere som kastet seg over Vladimir Sidorenko etter at 19-åringen snudde 9-10 til 13-11 mot Jon Persson i det femte settet og sikret finalebilletten mot Tyskland.

 

De to neste bordtennis-EM går i henholdsvis München og Malmø i 2022 og 2023. Individiuelt EM i München 13. – 21. august 2022 går samtidig med 14 andre Europamesterskap i den bayerske hovedstaden, og det anbefales absolutt å sikte seg inn mot dommeroppdrag under 2022-EM. Med åtte bord de første dagene vil dommerbehovet være nærmere 40 dommere, mot 20 dommere denne gangen.

STIGA TTEX IDRETTSBUTIKKEN.NO VT Profilering Cara AS Thon hotell Kongsberg Gerflor DNV Norsk tipping