Her gikk Martin Frøseth like godt hen og vant to klasser, U20 og U18!
Om ikke det var nok, viste Alexander Klerck Fransson at storspillet i Finlandia Open ikke var et blaff, han vant U23 i Safir. I finalen slo han franskmannen William Koehl 3-2 etter å ha ligget under 1-2 i sett.
Både i finalen i U20 og U18 vant Martin Frøseth like godt i strake sett, henholdsvis mot estlenderen Per Marten Lehtlaan og Edvin Arvidsson. I tillegg til dette viste han også mental styrke med å ta inn flere jevne fem-settere, blant annet mot landslagskollega Khai Noah Lam, der også han lå under 1-2 . Khai gjorde også ei fremragende turnering i Örebro.
Foto: Kevin Johansen
Martin og Khai ender ofte opp på hver sin side av bordet i turneringer også i Sverige. Men de er gode venner, og spilte double sammen i EM
Vi fikk tak i Martin etter at han hadde sikret sin andre klasseseier i den svenske byen som tidligere var mest kjent som «skobyen.» På 50-tallet jobbet en tredel av innbyggerne i Örebro for en av de mange skofabrikkene i byen.
Martin, gratulerer med storspill i helga. Jeg våger påstanden at dette er din beste prestasjon så langt i karrieren!
-Takk! Jeg er veldig fornøyd med helga. Jeg syns at etter EM har jeg klart å prestere på stabilt høyt nivå.
Hva er det i spillet ditt som gjør at du presterer så høyt for tida?
-Jeg har funnet min måte å serve og returnere på som gjør at jeg kommer godt til med mine styrker.
I finalene taper du ikke sett, noe som er enormt sterkt. Men når man ser på kampene dine i Safir, så syns jeg det er like imponerende at du vinner flere tøffe fem-settere. Hva syns du?
-Ja, jeg har bygd opp selvtillit i det siste, og føler nå på en god trygghet i spillet. Jeg vet at de som skal slå meg, skal være veldig gode.
Jeg intervjuet tilfeldigvis faren din, Roar, klubblederen i Tingvoll i går. Søskenbarnet ditt giftet seg i Bodø. Du angrer vel ikke på at du prioriterte Safir denne helga?
-He he. Nei, jeg er glad for at jeg dro hit. Vi snakket litt om det, selvsagt hadde det vært trivelig med bryllup, men noen ganger må man prioritere hardt når man satser på idrett.
Roar Frøseth har jo selv mye kunnskap om toppidrett gjennom sin satsing på skøyter og sykling. Har det hjulpet deg i din karriere?
-Ja, pappa har vært helt uvurderlig for at jeg skulle lykkes med bordtennis. Han har lært meg mye om å være dedikert, holde fokus, og å vise tålmodighet. Men også mamma har hjulpet meg masse. De har støttet meg både økonomisk og på alle måter.
En del andre klubber har jo en lengre historie med gode prestasjoner og å sende spillere ut av landet. Du er den første fra Tingvoll som satser på bordtennis på heltid. Du er slik sett en pioner, men det må jo være inspirerende for de yngre i klubben din hjemme, at man kan lykkes internasjonalt om man begynner i Tingvoll?
-Ja, de yngre klubbkameratene mine hjemme syns selvsagt det er kult at jeg har fått det til. De bruker å få mine svenske klubbskjorter når de blir for små og mange bruker dem på treninga hjemme. Jeg forsøker å gi noe tilbake til klubben min, så hver gang jeg er hjemme driver jeg med sparring og er trener for de yngre.
Jeg snakker innimellom med treningskamerater av deg i Halmstad, og med noen av trenerne dine. De har lenge sagt at du har vært utrolig god på trening. Og så tok det kanskje litt tid før du virkelig fikk vist det i konkurranser. Kan du si litt mer om hva du har gjort?
-For det første gir jeg alt på hver trening. Jeg legger også veldig mye tid i servetreningen, og det ser man nå at har gitt resultater.
Har det vært noe tidspunkt du har hatt lyst til å gi opp underveis?
-Nei, jeg har jobbet hardt for dette. Det er klart at når jeg får flotte skibilder av kompisene hjemme, så tenker jeg at der skulle jeg også vært, men jeg har hele tida vært klar på at det er dette jeg vil.
Jeg har jo fått bilder tilsendt når du trener med Mattias Falck. Dere har ei fantastisk treningsgruppe i Halmstad.
-Ja, det er veldig mange gode spillere her, så i denne klubben får man utviklet seg, Jeg vil likevel også trekke fram for et fantastisk miljø vi har. Vi har det også veldig gøy sammen i fritida. Dette gjør meg ekstra inspirert på treningene, det å trives er viktig for sportslig utvikling.
Dine resultater legges selvsagt merke til både blant svenske og utenlandske trenere. Hvordan ser du for deg din progresjon de neste tre til fem årene? Geir Erlandsen, Raymond Gonzales og Borgar Haug hadde jo Sverige som en mellomstasjon før de satset i Tyskland?
-Jeg har tidligere sagt at jeg etterhvert ønsker å spille Bundesliga eller Pro A. Først er imidlertid målet å etablere meg fast i Pingisligan.
Nok en gang gratulerer!
Det blir ikke mye tid til feiring eller hvile for Martin. Det bærer rett tilbake til nye treninger for Tingvoll-gutten.
Vi snakket også med sportssjef i NBTF, Gundars Rusis, om Martins resultater.
«Martin har spilt veldig godt i helga. Han spiller med høy selvtillit og stor autoritet. Spesielt er jeg imponert over hans stabilitet. Han spiller godt i alle kampene. Han hadde også en sterk kamp mot Anders Eriksson som var i finalen i Herrer Elite. Her ledet Martin 2-1 i sett etter å ha tapt det første 15-13. Også denne matchen kunne Martin vunnet. Generelt har Martin vært god til å hente inn settene om han har ligget under. Vi har hele tida visst hva som bor i Martin, men det er utrolig godt å se han få det ut i store turneringer. Han er spilleren som møter opp først på trening, og hele tida gir det lille ekstra.
For norsk bordtennis er helga fantastisk. Vi får tre klasse-seiere, siden Alexander (Klerck Fransson) vinner U23, og Khai (Noah Lam) gjør det også svært godt her.»
Vår president, Christian Ibenfeldt, liker selvsagt at norske spillere hevder seg i utlandet:
«Det som skjer i helga i Safir viser at de som satser, oppnår resultater. Det virker som Martin, Alex og Khai har knekket koder, og har vært på rett vei lenge. Dette motiverer selvsagt de yngre hjemme som ser at man kan lykkes som norsk bordtennisspiller i utlandet.»
Dette må vel også bety at NBTF har lyktes med den sportslige strategien?
-Vi bidrar med alt vi kan ut fra de ressursene vi har. Vi er opptatte av å legge til rette for at norske spillere skal kunne satses og lykkes.
Det vil etter hvert komme en dybdereportasje om Martin Frøseth og Alexander Klerck Fransson som lever profflivet i Halmstad. Følge med på bordtennis.no