Bordtennis / Nyheter / 2024 / Trenerportrett: Eirik Ansnes
Foto: Kevin Johansen
Foto: Kevin Johansen

Trenerportrett: Eirik Ansnes

Det fleste hjemme kjenner Eirik Ansnes som den erfarne Fokus-treneren som også har en veldig god aktiv karriere bak seg. Antall NM-gull han har bidratt til gjennom sin trenerjobb er veldig høyt, og han får stadig fram nye talenter i Manglerud-klubben Fokus. I Linz var han coach sammen med Tickan, og fulgte spesielt opp damespillerme.

Som nevnt i en tidligere artikkel lot han seg ikke stresse av det stramme kampprogrammet, der han bokstavelig talt måtte løpe mellom enkelte kamper. Han er vant til å ha det enda mer hektisk på turneringer i Norge og Sverige når han har en hel gjeng Fokus-spillere å følge opp.

Vi snakket litt med han her i Østerrike om hva han syns om de norske prestasjonene.

«Våre spillere gjør en veldig god innsats i EM», slo Ansnes fast. -Spillerne har ulike utgangspunkt og ulike erfaringer, men de har ei proff innstilling, og ei riktig holdning til det å drive idrett på internasjonalt nivå.

Du er veldig behersket når du sitter på benken. Det kjenner jeg igjen fra norske stevner du er coach på. For oss som følger kampene med de norske spillerne fra tribunen er det litt vanskelig å sitte i ro når det blir jevne, tette oppgjør, for vi vil så gjerne at våre skal vinne.

-Som coach har jeg jo en litt annen rolle. Jeg kan ikke bare være heiagjeng. Jeg skal være der for spillerne, og gjøre det situasjonen krever. Jeg jobber alltid med et slikt utgangspunkt, og kan ikke la meg rive med selv om jeg naturligvis heier på våre spillere.

Har du et fast opplegg for hvordan du gjennomfører coachingen underveis i kampene?

-Nei, det varierer ut fra kampbildet, og er også litt individuelt med hvilke spillere man coacher. Kort fortalt kan man likevel si at jeg gir spillerne støtte og trygghet. Noen ganger må jeg også gire opp spillerne hvis situasjonen krever det.

Av de fem spillerne som har representert Norge her i EM, må man vel kunne si at i hvert fall tre av dem er «produkter» der du har vært veldig sentral for den sportslige utviklingen. Hvordan er det å se at «dine» spillere nå spiller i utlandet og presterer så godt?

-Det er veldig kult å se at spillerne tar steget og får spille med landslagstrøye. Det er jo også noe vi har som ambisjon, at de blir internasjonale spillere.

Du er coach på veldig mange turneringer i Norge og Sverige. Har du noen formening om hvor mange kamper du coacher på en sesong?

-Nei, det har jeg rett og slett ikke tenkt over. Det blir en god del.

(Vi gjorde et raskt overslag basert på terminlista og online-rankingen, det er ikke umulig at det går opp i et firesifret antall).

Her i Linz har jeg fulgt med alle kampene du har ledet. Det er tydelig at du bringer inn mye bordtennisfaglig kunnskap. Det er også lett å se at du har en veldig god relasjonell kontakt med spillerne under kampene, og du bruker også mye tid på analyse med dem etter at kampene er ferdigspilt. Ser du for deg deg selv som en framtidig fast landslagstrener?

-He he. Det ønsker jeg ikke å svare på. Jeg trives veldig godt som trener i klubben min.

Foto: Kevin Johansen

Eirik Ansnes i aksjon under doublekamp med Martine Toftaker og Christine Kalvatn

STIGA TTEX IDRETTSBUTIKKEN.NO VT Profilering Cara AS Thon hotell Kongsberg Gerflor DNV Norsk tipping