Bordtennis / Nyheter / 2024 / Suksess med Stupa i nord-norsk mesterskap
Foto: Kevin Johansen.
Foto: Kevin Johansen.

Suksess med Stupa i nord-norsk mesterskap

Bodø BTK har lenge hatt ry på seg for å være god på bordtennisarrangementer. Under NNM i Bodø i helga var klubben så heldige å få besøk av Anshu Gulia fra STUPA. Han kom til Bodø allerede torsdag og hadde møter med klubben om hvordan man bruker STUPA i konkurranser.

Lørdag og søndag kjørte Gulia stevnet sammen med Bodø  BTKs stevnearrangører. Under stevnet brukte de STUPA-programmet hele tida, men kjørte en back up med TT Coordinator som sikkerhet.

Når stevnet nærmet seg avslutning etter to lange dager i hallen, snakket vi med arrangørene om erfaringene med STUPA. Vi snakket først litt med Anshu Gulia om hva STUPA er, og hvordan hans syns det gikk med opplæringen av Bodø BTKs stevnearrangører.

Gulia, kan du kort fortelle oss litt om hva STUPA er, det er ikke alle norske bordtennisklubber som enda har fått mulighet til å prøve det ut?

-STUPA er et dataprogram for å arrangere bordtennisturneringer og seriespill. Det er også et analyseverktøy som mange toppspillere bruker, og man kan se kamper på stream og også bruke live score.

Dere er et internasjonalt selskap, kan du si noe om hvilke land som allerede har tatt i bruk programmene deres?

-Det er en rekke land som bruker vårt system. Norge begynner nå, Sverige er i gang, Spania (der har de heldigitalisert gjennomføringa av bordtenniskonkurranser slik at man ikke bruker papir), India og Serbia, er noen som bruker STUPA. Vi har også et tett samarbeid med Det europeiske bordtennisforbundet, ETTU.

Er dette er reint bordtennis-system, eller brukes det i andre idretter også?

-STUPA brukes nå også i idretter som blant annet badminton og pickelball, men dette programmet er utviklet av bordtennis-spillere og derfor perfekt designet for vår idrett.

Hva er fordelene med STUPA?

-STUPA har mange muligheter. Man kan kjøre påmeldingen gjennom programmet, og hente ut opplysninger fra online-rankingen. Hele planleggingen av stevner kjøres via programmet. Som nevnt er programmet også laget for seriekamp-avvikling. Man kan bruke appen og se bordtenniskamper og analyser.

Nå har du tilbragt tre dager i Bodø. Hvordan er inntrykket ditt av klubbens første håndtering av dette nye programmet?

-Bodø BTK har vært veldig lærevillige! Stevnearrangørene i denne klubben er de beste. De skjønte fort hvordan STUPA fungerer, og brukte programmet uten problemer. Jeg er spesielt fornøyd med at de allerede har brukt sin erfaring til å gi meg og STUPA mange gode tilbakemeldinger på modifiseringer og endringer i programmet. Det er nyttig for oss, og vi ønsker å lytte til bordtennisklubbene.

Hvordan syns du STUPA har fungert så langt i Norge?

-Vi brukte det under NM-veka på Lillehammer, og vi stremaet og hadde live score av Stiga-ligaen for damer. På de to arrangementene kjørte jeg STUPA-opplegget. I Bodø denne helga er det første gang en norsk bordtennisklubb har brukt programmet selv. Vi vil også teste det under Topp 8 på Harestua.

Espen Wiik og Sven Martin Olsen er de som gjennomfører stevnene for Bodø BTK.

Wiik har arrangert flere NM og Stiga Norgescup i Bodø, og Sven Martin har jobbet med systemutvikling i flere tiår. Olsen var også med på å utvikle det første dataprogrammet for stevnearrangementer i Norge -StevneRobot, sammen med Pål Wessel og Svein Folkeson. Vi hørte litt med dem om hva de syns.

-Nå har vi brukt tre dager på å sette oss inn i programmet. Vi har et veldig godt inntrykk av STUPA, og vi er veldig glade for at NBTF ga oss muligheten til å teste dette ut. Vi har også gitt tilbakemeldinger på enkelte ting vi mener bør endres, og vi føler at STUPA har lyttet til dette.

Tror dere dette vil gjøre det enklere å arrangere bordtennisstevner?

-Vi har jo lang erfaring med TT Coordinator og er vant med å bruke det. Når vi har fått brukt dette litt vil det fungere bra. Det er et veldig moderne system, og det vi liker spesielt godt er hvordan man kan gjennomføre lagkamper og serierunder. Dette er veldig bra med STUPA.

Hva er den videre planen for bruk av STUPA i Nord-Norge?

-Vi kommer til å kjøre et klubbmesterskap der vi bruker STUPA for å være sikre på at vi virkelig har lært oss å bruke dette. Denne helga var Anshu fra STUPA med oss hele tida for hjelp og support. Vi ønsker å være sikre på at vi virkelig behersker dette før vi inviterer til store stevner i Bodø neste sesong. Andre klubber i Nord-Norge har også sett på STUPA, og de som klarer å gjennomføre stevner med TTCoordinator klarer også å gjøre det med STUPA. Det er også viktig at STUPA lytter til de tilbakemeldingene vi har gitt.

I løpet av et par måneder rulles STUPA ut i bordtennis-Norge. 16. april kl. 2000 arrangerer STUPA og NBTF webinar om bruken av programmet. Vi anbefaler alle å delta!

 

 

STIGA TTEX IDRETTSBUTIKKEN.NO VT Profilering Cara AS Thon hotell Kongsberg Gerflor DNV Norsk tipping