Bordtennis / Nyheter / 2024 / Sterk norsk åpning på første dag i EM
Foto: Kevin Johansen
Foto: Kevin Johansen

Sterk norsk åpning på første dag i EM

De norske spillerne måtte opp grytidlig på første dag av Europa-mesterskapet i østerrikske Linz. Spillermøte, frokost, oppvarming og innslåing måtte være unnagjort før kl. 09 siden begge mix-parene skulle ut i åpningskamp allerede 09.35.

Borgar Haug og Martine Toftaker spilte på bord 3. Martine var ved bordet i god tid, og gjorde unna de siste mentale forberedelsene. Hun var allerede svært fokusert da Tickan og Borgar etterhvert kom til bordet. På nabobordet tok samtidig Eirik Ansnes en siste prat med Martin Frøseth og Christine Kalvatn før de gjorde seg klar.

Borgar og Martine spilte mot det italienske paret Matteo Mutti og Debora Vivarelli. Italienerne gikk hardt ut fra første ball og tok føringa 2-0. De norske kjempet tilbake, og etter en knallhard diagonal backhand-loop fra Borgar sto det 2-2.

Foto: Kevin Johansen

Det var mye bra spill av Martine og Borgar, tross tap i mix

 

Deretter tok italienerne på ny føringa, 2-4 etter er knallhard forehand-loop av Deborah Vivarelli mot Borgars backhand.

De norske spillerne viste veldig sterkt forsvarsspill til tross for at de lå under. En veldig god bh-blokk av Martine førte til 3-7. Nå hadde nordmennene startet opphentinga. Borgar hadde en fin forehand-flip, utagbar for Matteo, 6-7.

Enda mer ypperlig forsvarsspill av de norske, 7-7. Borgar hadde hatt et par gode avslutninger med forehand loop. Martine ville også vinne poenger, og hadde en sterk forehand flip helt ute i siden. 8-7 til Norge. Seks strake poeng av våre spillere.

Italienerne utliknet, men Borgar vartet opp med ny knallhard forehand—loop til 9-8. Italienerne ga seg ikke. Det ble 9-9, før Borgar dessverre bommet på en backhand-loop, og italienerne tok deretter settet 11-9. Svak åpning av settet av de norske, før de hadde ei så sterk opphenting at dette kunne gått vår vei.

Tickan brukte all tida i vannpausen til taktiske grep, og dommerne måtte kalle det norske paret til bordet.

Andre sett begynte som det første. Italia tok en 2-0-ledelse, før det ble norsk utlikning. Vårt mix-par viste nok en gang godt forsvarsspill, men havnet under 2-4, før Borgar vartet opp med dagens beste loop, 3-4. Italia tok nytt poeng, før det må ha vært fingerslag på Norge. I hvert fall dømte dommerne poenget til italienerne. Det ble 4-8, og våre spillere måtte på ny starte ei tung opphenting. Norge fikk en nettruller til 5-8, før Martine hadde en veldig god underskrudd serve som Matteo Mutti ikke klarte å returnere. Double-teknisk skulle vi tro Borgar og Martine alltid har spilt mix sammen, for det fungerte veldig bra for de to venstrehendte spillerne.

På 6-8 angrep Martine med en hard diagonal forehand-loop, før Borgar fulgte opp med en hard loop han også, som traff kanten. Nå tok Italia time out, men Borgar fortsatte med en veldig god serve-retur og det ble 8-8 før han svarte på Matteos angrep med ny loop. På norsk settball returnerte Martine serven helt ute i backhand, og Matteo klarte ikke å hente den. 11-8 til Norge. Nå var Borgar og Martine tilbake!

Tredje sett ble en parademarsj for det norske paret. De fortsatte det offensive spillet, og slapp egentlig aldri italienerne inn i kampen. Det ble klare 11-3 i settet. Nå var det snudd til norsk føring.

I fjerde sett var det italienske paret vesentlig mer påskrudd og aggressive. De tok settet 11-7 og vi måtte inn i et femte og avgjørende sett. Dette skulle etter hvert bli en skikkelig rysare. På 9-9 var Tickan veldig aktiv på benken, og gjorde alt han kunne for å inspirere spillerne våre. Det ble likevel 10-10, 11-11 og 12-12. Våre spillere kjempet hardt, men dessverre ble det et 12-14-tap. Dette var ei virkelig bitter åpning på mesterskapet.

På bordet ved siden av Borgar og Martine, spilte imidlertid Christine Kalvatn og Martin Frøseth. De styrte sin kamp fra begynnelse til slutt mot det azerbadsjanske paret Hilal Hasanov og Zemfira Mikayilova. Det var umulig å se at dette var Christines debut på senior-nivå i EM. Første sett ble norsk med 11-7. Nå hadde Martin og Christine satt standarden, og de gikk ut med høyt tempo i andre sett også, der det ble klare 11-6.

I vannpausen etter andre sett var det lett å se at azerbadsjanerne la om taktikken. De forsøkte å angripe mer selv, og variere returene i større grad enn i de to første settene. Dette fungerte bedre, og settet ble et slitesett der det norske paret måtte jobbe mer for poengene. Likevel var det fortsatt svært godt spill av Martin og Christine, selv om det måtte ekstraballer til før de avgjorde kampen med 13-11. For en debut for Christine! Hennes første EM-kamp på seniornivå endte med 3-0-seier!

Foto: Kevin Johansen

Martin Frøseth server, og Christine Kalvatn er klar for returen. Veldig godt med seier i første kamp for dem!

Både Martin og Christine, og ikke minst coachen Eirik Ansnes, var veldig fornøyde etter kampen. Det var for så vidt lett å se at det var en del nytt for Christine å spille senior-EM. Mixed zone var hun ikke helt vant til, og vi måtte geleide henne på rett vei. Hun kunne fortelle at det var veldig gøy å spille senior-EM. Planen hadde vært å skjære hardt mot aserbadsjanernes backhand, og hun syns taktikken fungerte bra og at hun og Martin hadde vært det beste paret i kampen.

Martin Frøseth var like glad selvsagt, og han sa at de dominerte hele veien, og at det smakte med seier i åpningskampen. -Vi hadde kvalitet i spillet, og gjorde få enkle feil. Det er bra å vinne, og få flest mulig kamper i mesterskapet.

Coach Eirik Ansnes har en veldig travel dag i TipsArena. Han måtte løpe fra mixed zone til ny kamp med Khai Noah Lam. «Det er ikke noe problem» rakk han å si. «Det er mye travlere på stevner hjemme». Det har han nok rett i, men det er et veldig stramt program de to første dagene av EM, både for spillerne og laglederne. Benedek Oláh fra Kalajoki i Finland måtte for eksempel spille uten coach i sin første kamp fordi Räsänen spilte samtidig.

Borgar Haug hadde knapt rukket å få pusten tilbake før han skulle ut i ny kamp. Denne gang mot tsjekkeren Odrej Kveton. Dette er en kamp Borgar skal vinne, og han tok føringen tidlig. Det ble 11-6 og 11-4 i de to første settene etter at angrepsspillet, spesielt i forehand, fungerte perfekt. Etter ei grei åpning slapp han seg litt tilbake, og tsjekkeren benyttet muligheten til å komme inn i kampen igjen. Borgar tapte settet 9-11. Det var unødvendig for han styrte kampen hele veien. Etter en prat med Tickan var Borgar klar igjen, og tok fjerde sett 11-8. 3-1, og Borgar er for fullt i gang med EM.

Selv med et stramt kampprogram tok ikke Borgar «en Haaland», som stakk forbi mixed zone på samme arena to dager tidligere.

Borgar, du spiller på det klubblaget nesten samtlige europeiske bordtennisspillere drømmer om å spille for, og du har gjort det svært godt i WTT-turneringer det siste halve året. Føler du at du er blitt en som de andre spillerne her absolutt vil slå?

-Tja, alle vil jo vinne kampene sine. Men det kan nok være noe i det, å spille for Borussia Düsseldorf legges litt merke til rundt i bordtennismiljøet. Men husk at jeg nå spiller for landslaget!

Angrepsspillet ditt fungerte jo utmerket, og selv om han så en mulighet til å ta seg inni kampen i tredje, så hadde du egentlig veldig god kontroll på dette?

-Ja, jeg følte jo det, selv om det ble litt spennende i de to siste settene. Jeg skal ikke slippe han inn i kampen, men det er godt å være i gang.

Borgar har ny kamp i dag. Vi holde dere oppdatert!

Foto: Kevin Johansen

Det var hesblesende for Borgar med to kamper rett etter hverandre. Og det er enda ikke slutt for dagen..

STIGA TTEX IDRETTSBUTIKKEN.NO VT Profilering Cara AS Thon hotell Kongsberg Gerflor DNV Norsk tipping