Bordtennis / Nyheter / 2024 / SPORTTRETTET: Martine Toftaker -bordtennisproff og gründer
Foto: ETTU
Foto: ETTU

SPORTTRETTET: Martine Toftaker -bordtennisproff og gründer

24. januar slås årets U-21-mesterskap i bordtennis i gang, i Nord-Makedonias hovedstad Skopje. Hardtsatsende norgesmester Martine Toftaker som nå innehar en knallsterk niendeplass på Europa-rankingen i klassen, er kvalifisert. Vi tok en prat med henne etter dagens siste treningsøkt i hennes «nye hjemland», Belgia, og snakket litt om ambisjoner og hvordan livet er som bordtennisproff.

Martine, du har kvalifisert deg til U-21-EM og på ETTUs nyeste ranking er du nummer ni i klassen. Så vidt vi vet har aldri en norsk damespiller vært ranket så høyt før. Hva tenker du om det?

Det er utrolig moro å være kvalifisert og rankingen viser at jeg har hatt sportslig framgang. Jeg har lagt så mye i bordtenniskarrieren at det er godt det gir resultater.

Du har jo vært i Norges-toppen i mange år allerede. Til de yngre som ikke kjenner deg så godt, kan du si litt om hvordan karrieren din har vært?

Jeg begynte å spille i B-72 som hadde et godt treningsmiljø for jenter. Allerede som 16-åring flyttet jeg til Sverige for å satse enda hardere på bordtennis, så jeg tok videregående der. I Sverige fikk jeg trent i ei gruppe som var enda mer ambisiøs og som spilte på et høyt nivå. Det var spennende å flytte for meg selv mens jeg var så ung, og jeg lærte mye av det. Deretter var det en periode i Frankrike, før jeg bosatte meg i Belgia. I Frankrike fikk jeg trene i ei enda større og sterkere gruppe, der blant annet Lebrun-brødrene trener. Jeg hadde en drøm siden jeg var liten om å nå Europa-toppen og bli proff.

Belgia har forøvrig gode tradisjoner innen bordtennis, og har blant annet tatt lagmedaljer i VM i herreklassen, med Jean Michel Saive i spissen. Hvordan er utviklingsmulighetene dine i landet?

Jeg flyttet til Belgia fordi jeg kunne bo med kjæresten min og ha gode treningsforhold samtidig. Det er ei sterk treningsgruppe der jeg er den eneste jenta. Det var uvant i begynnelsen etter å ha trent med ei stor jentegruppe i Frankrike, men treningen er veldig bra her. Jeg er heldig som får trene med Belgias beste herrespillere.

I 2020 mottok du kommunens idrettsstipend i Lørenskog. Det viser at dine resultater har blitt lagt merke til langt ut over bordtennisfamilien. Det må være hyggelig å få slike oppmerksomheter?

Ja, det er veldig hyggelig å bli satt pris på for den sportslige satsingen jeg gjør. Jeg har mottatt noen stipender og priser de siste årene, og det hjelper mye for å fortsette satsingen.

Noe jeg syns er veldig imponerende med deg er at du i tillegg til bordtennis, allerede har blitt en gründer som finansierer mye av satsingen din selv. Du har et eget foretak, Toftaker Content som er registrert med næringskoden «Reklamebyråer».

Toftaker Content er et foretak der ulike merker kan be meg lage videoer med produktene deres som de kan bruke på nettsidene sine og i markedsføringen.  Det som er fint med denne type jobb er at det er fleksibelt og jeg kan jobbe hvor og når jeg vil slik at det kan tilpasses bordtennisen.

En av videoene dine gikk viralt på nettet med over ti millioner visninger. NRK kalte i en artikkel deg for «spesialmanageren» etter dette. Fortell!

Jeg hadde laget en video om øyevipper som fikk veldig stor oppmerksomhet. Det tok helt av med 12,8 millioner visninger. Jeg har laget flere videoer som har gått viralt. Dette åpnet noen dører for meg. Etter bordtenniskarrieren ønsker jeg å gjøre noe enda større ut av foretaket mitt. Jeg har flere tusen følgere til daglig på sosiale medier, og mange kommenterer på videoene mine. Jeg håper at det jeg gjør kan inspirere andre spillere til også å satse slik jeg har fått mulighet til. Brukernavnene mine på Tik Tok er @ bordtennisjenta der jeg vlogger om bordtennislivet mitt. Bordtennisspillere hjemme må gjerne gå inn på profilene mine og se hva jeg lager.

Din kjæreste er også bordtennisspiller, på det belgiske landslaget -Adrian Rassenfosse. Blir det bordtennis hele døgnet på dere?

Jeg er jo en 24-timersutøver, så livet legges opp slik at jeg skal prestere best mulig hele tiden. Men vi snakker ikke så mye om bordtennis hjemme. Så vi får koplet litt av også. Ellers bruker jeg tiden jeg ikke spiller bordtennis til studier og mitt foretak.

Du har fått reist mye rundt i verden som bordtennisspiller, og fått opplevd ulike kulturer og mange land. For åtte år siden spilte du din første internasjonale turnering. Hvilken internasjonal turnering er din største opplevelse hittil?

Som du sier har jeg spilt mange steder, og det er noe som er veldig gøy med å være bordtennisproff, man får opplevd mye. Av turneringene hittil vil jeg si at European Games i 2023 var det aller kuleste. Der fikk vi i tillegg til å konkurrere i bordtennis på høyt nivå, også møte og bli kjent med utøvere fra mange andre idretter. Det var nesten som et OL og det inspirerte meg ekstra til å satse videre. Å kvalifisere meg til OL er mitt største mål.

Din beste enkeltkamp er kanskje fra november i fjor mot Sarah De Nutte som har vært nummer 57 på verdensrankingen. Denne kampen vant du 3-1 i sett. Dette viser at du kan slå veldig høyt rankede spillere. Fortell litt om den kampen.

Ja det er min største seier hittil. Jeg tapte mot Sarah i European Games så det var utrolig gøy å kunne få sjansen til å revansjere meg, og å slå henne denne gangen. Ikke bare var det en stor seier for meg, men det viser også at jeg har gjort betydelig framgang på bare noen måneder. Det er dette jeg jobber for hver eneste dag, og jeg håper jeg kan vinne mot enda bedre spillere framover.

Din trener i moderklubben din, B-72 -Sindre Åteigen forteller om tida da du som liten jente allerede viste at du satte deg store mål og var ambisiøs. Han trekker fram et eksempel der du satte deg et mål om å klare 100 forehandlooper på rad, og at du klarte dette som 14-åring under ei treningsleir i Slovakia. Dere har også hatt utviklingssamtaler hver fredag. Kan du si litt om hva Sindre har betydd for din bordtenniskarriere?

Sindre var min første trener, og den som har trent meg mest gjennom årene. Han så potensialet i meg før jeg så det selv, og han har hjulpet meg utrolig mye med alt. Det er helt klart at jeg ikke hadde vært der jeg er nå uten han. Selv om vi ikke ser hverandre like mye som før vet jeg at han stiller opp når jeg skulle trenge det. Det er både fint og viktig å ha en trener som det.

Hvilke ambisjoner har du for EM nå?

I fjor tapte jeg første kamp i EM og jeg var overhodet ikke fornøyd, spesielt med det mentale. Jeg er mye bedre forberedt i år. EM spilles i et litt spesielt format, først et gruppespill, så enda et gruppespill før finalerunden. Mine ambisjoner er å komme så langt som mulig, men jeg har alltid som mål å vinne når jeg stiller opp i ei turnering.

Hva vil du si til yngre spillere i Norge som har deg som sitt forbilde og også drømmer om å bli bordtennisproff?

Det viktigste er å ha det gøy. Spill mye bordtennis og lær av hverandre.

Hele bordtennis-Norge ønsker Martine Toftaker lykke til i EM! Martine er en fantastisk ambassadør for norsk bordtennis gjennom sin dedikerte satsing på idretten, og hun utviser en enorm kreativitet for å realisere sine ambisjoner.

STIGA TTEX IDRETTSBUTIKKEN.NO VT Profilering Cara AS Thon hotell Kongsberg Gerflor DNV Norsk tipping