Bordtennis / Nyheter / 2024 / Sluttspill på rett kurs?
Foto: NBTF
Foto: NBTF

Sluttspill på rett kurs?

Dette er en kommentar. Den er min personlige mening. Jeg er svært interessert i bordtennis. Jeg liker å spille selv, og jeg liker å se bordtenniskamper med andre spillere på høyt nivå. Sluttspillet i Stiga-ligaen er noe jeg gjerne kunne tenke meg å se live.

Jeg bor i Bodø, og skulle jeg sett sluttspillet mellom Norges beste lag, må jeg altså ta fly dit. Finalen spilles i Bergen. Eller på Fornebu. Eller et annet sted. Hvis Viggo Valle hadde fortsatt i NRK neste år, kunne dette kanskje vært en oppgave i Påskelabyrinten. «Kor skai vi reis hæn for å se sluttspillfinalen i Stiga-ligaen?» Man kan i hvert fall med all tydelighet si at omveien ble til mens man gikk seg vill, for å sitere en annen NRK-profil.

Tidspunktet for kampen er litt enklere. Den spilles 5. mai. Eller forresten, bare kanskje. Det kan hende den spilles en eller annen dato innen to uker etter at semifinalene er spilt. Skjønner du noe av dette? Ikke jeg heller! Per i dag aner vi altså verken hvor finalen skal spilles, eller tidspunktet.

Jeg har forsøkt å rekapitulere hvordan vi har endt her. Det jeg har klart å bringe på det reine er at før sesongstart var det enighet blant klubbene i Stiga-ligaen om å spille sluttspillet som et Final Four, altså på ett sted med de fire sluttspill-lagene. Final Four er blitt en gullstandard for avvikling av sluttspill i mange idretter. Det europeiske håndballforbundet var tidlig ute med denne organisasjonsformen, og der har dette blitt en braksuksess. Vi har også nettopp sett en fantastisk Final Four i Champions League i bordtennis i Saarbrücken.

Som sagt var det visstnok enighet blant Stiga-liga-klubbene om at vi burde gå for dette gode konseptet i sluttspillet denne sesongen. Så finner «noen» ut at de ikke ønsker dette likevel. Forstå det den som kan!

Siden «noen» plutselig mener noe annet enn før sesongstart, sto man altså fast på at semifinalene skulle arrangeres i Bergen og Fornebu, der Laksevåg tar imot Fokus i Bergen, og Fornebu ønsker Jevnaker velkommen.

Disse to semifinalene skal spilles lørdag ettermiddag, 4. mai. Det vil si at lørdags formiddag vet ingen enda hvor finalen skal spilles dagen etter. Vinner Laksevåg semifinalen, skal finalen spilles i Bergen. Da vet vi i hvert fall at finalen skal spilles dagen etter. Dette vil man trolig vite i seks-tida på lørdag.

Fornebu og Jevnaker må altså bestille flybilletter til en finale de ikke vet om de skal på.

Et annet scenario er at Laksevåg taper semifinalen og Fornebu vinner sin semifinale. Da må Fokus komme seg til Oslo søndags morgen for å rekke finalen. Dette er riktignok et mindre problem, siden de uansett kan reise til Oslo den morgenen.

Så kan det også skje at Fokus og Jevnaker begge vinner sine semifinaler. Da vet vi faktisk ikke hvor eller når finalen skal spilles, men altså seinest to uker etter at semifinalene er gjennomført.

Hvis noen skulle finne på å være tilskuer på finalen, tror jeg de gir opp med alle de eventualitetene man her har klart å ende opp med. Det er den reineste parodien etter mitt syn.

Det er flott at NBTF lytter til klubbene som vet best hvor bordtennisskoen trykker. Men når enkelte av Stiga-liga-klubbene helt åpenbart ikke har kompetanse til å vurdere konsekvensen av sine ønsker og krav, da må faktisk NBTF som sitter på ansvaret ta over beslutningsprosessen og sikre mulighetene for at sluttspillet kan gjennomføres på en forsvarlig og god måte.

For noen få uker siden var jeg i Düsseldorf og så Borgar Haug løpe inn til øredøvende jubel på ARAG CenterCourt, en arena stappfull av tilskuere. Da føler utøverne at det de driver med betyr noe.

Mange av oss husker sluttspillfinaler på Modum og i Høyenhall skole med fullsatt hall og kjempestemning. Da følte spillerne at dette var stort.

Hva føler våre ypperste utøvere når de skal spille en finale i Stiga-ligaen, i et arrangement som umulig kan bli noe særlig siden man ikke vet verken tid eller sted på forhånd? Jeg tipper det ikke blir noen fantastisk opplevelse, uten tilskuere og der arrangøren har hatt minimalt med tid til å forberede det hele.

Skal statusen på idretten vi alle elsker høynes, må vi ha arrangementer som signaliserer at det vi driver med er viktig, slik at spillerne motiveres til å holde på lengre og neste generasjon ser ei mening i å satse. Det kan også nevnes at Stiga-ligaen for damer har blitt enige om å spille Final Four, altså sluttspill på ett sted.

Enkelte spør til tider om tiltakene NBTF setter i verk medfører at vi blir flere og bedre. Jeg tror vi kan garantere at årets sluttspill ikke bidrar til at vi blir verken flere eller bedre. NBTF må igjen ta over styringa av seriespillet!