Det er nok å nevne J-O, Persson, Appelgren, Stellan og Ulf Bengtsson. I nyere tid også Mattias Falck og Kristian Karlsson spilt der, og nå er Truls Möregårdh den soleklart største profilen.
Pingisligan het opprinnelig Allsvenskan fra 1946 da den startet. Så byttet den navn til Elitserien 30 år seinere og fra 2009 altså Pingisligan. Av sponsorhensyn heter den nå offisielt Pingisligan by STIGA, etter at utstyrsprodusenten gikk inn som tittelsponsor.
Den øverste divisjonen i Sverige har også hatt en rekke utenlandske toppspillere. Flere kinesere, koreanere og sterke europeere har spilt i Sverige, Alexis Lebrun er en av dem. Tidligere var det store penger i Pingisligan. På begynnelsen av 90-tallet hadde de aller beste millionlønn, og det var fryktelig mye penger den gangen. I dag er ikke det tilfelle lengre, men ligaen holder fortsatt svært høy kvalitet. Denne sesongen kan vi til og med ha fire norske spillere med i Nord-Europas fremste, og Europas kanskje nest-beste liga. Khai Noah Lam og Alexander Klerck Fransson har allerede debutert for sine klubber, og i fjor debuterte Martin Frøseth. Eskil Lindholm har spilt for sin klubb både i år og i fjor.
Det har opp gjennom historien vært flere nordmenn som har spilt i den øverste divisjonen for herrer i Sverige. Tom Johansen, Geirr Gustavsen, Raymond Gonzales, Kenneth Strøm, Borgar Haug, Stian Winther, Jørgen Gierløff og Istvan Moldovan.
Stian Winther og Borgar Haug har begge vært med på å vinne sluttspillet i Sverige.
Det er synd at ingen svenske lag deltar i Europa-cupene for tida. Det medfører også at flere svenske spillere heller velger klubber i Frankrike, Tyskland og Polen.
Eslöv er tittelforsvarer denne sesongen, men vi tror Söderhamn med Khai og hans klubbkamerater vil true dem i årets sesong. De fire beste lagene går til sluttspill der det spilles best av tre kamper i semifinalene og i finalen. De første vinnerne av ligaen var BTK Wirgo fra Norrköping som vant i 1947, med blant andre Tage Flisberg på laget. Han var den første svensken som tok medalje i et internasjonalt mesterskap da han i 1954 tapte finalen mot japaneren Ogimura i VM på Wembley. Samme arena som skal brukes under lag-VM i 2026.
Under går vi kort gjennom lagene i sesongens Pingisliga for herrer:
Söderhamn:
Trener: Peter Blomquist
Spilt hittil i år: Khai Noah Lam, Viktor Brodd, Anders Eriksson, Angel Naranja Lopez, Anton Hjort, Elliot Lundqvist og Daniel Lindsö
Vurdering: Söderhamns ungdomsgårds idrottsförening som er det fulle navnet på denne klubben ble stiftet i 1960, og har hele 48 sesonger på rad i Pingisligan! På slutten av 80-tallet og begynnelsen av 90-tallet spilte den kinesiske landslagsspilleren Teng Yi for klubben. Yi var ranket som nummer tre i verden på det beste.
Klubben fra Gävleborgs län vant for to år siden, og selv om Peter Blomquist forsøker å skyve favorittstempelet over på Eslöv, er det ingen tvil om at de har ambisjoner om å vinne. Før sesongen flyttet Khai Noah Lam til Söderhamn, der han får et fantastisk treningstilbud i ett av de tre hardest satsende bordtennismiljøene i Sverige.
Klubben har også et svært godt tilbud for å kombinere sportslig satsing med utdanning, og de henter alle sine spillere nettopp fra gymnaset i byen. Staffangymnasiet tilbyr både Riksidrottsgymnasium og Nationelt godkänd idrottsutbildning, så det gir gode muligheter for å få ei utdanning samtidig med toppsatsing på bordtennis. Klubben har en uttalt policy om å bruke egenproduserte spillere, det man på spansk kaller cantera.
Vi tror klubben vinner Pingisligan denne sesongen, og at Khai Noah Lam blir den tredje nordmannen som blir seriemester i Sverige. Viktor Brodd er svært viktig for laget, og Pingisligans beste spiller for øyeblikket, med knallsterke 11-1 i matckvote hittil i serien.
Foto: Kevin Johansen
Vi tror du vinner, Khai! Söderhamn må finne seg i å være gullfavoritter i år. Her spiller Khai under EM i
Linz tidligere i høst
Halmstad BTK:
Trener: Fredrik Håkansson
Spilt hittil i år: Yannick Nostes, Gabrelis Camara, Simon Arvidsson og Isak Alfredsson. Martin Frøseth spiller i klubben, men har ikke fått kamper så langt i år.
Vurdering: Den tradisjonsrike klubben med 35 sesonger på rad i toppdivisjonen i Sverige, er alltid å regne med, selv om laget kanskje virker litt svekket siden i fjor. Halmstad har i likhet med Söderhamn heltidsspillere som satser alt på bordtennis. Isak Alfredsson, født 2006, er et veldig stort talent. Borgar har vært med å vinne serien for klubben, og vi håper Martin får spilt i år.
Foto: Kevin Johansen
Vi håper Martin Frøseth får muligheter til å spille Pingisliga også i år. Han trener ekstremt bra i Halmstad
Rapportene fra klubben er at Martin trener veldig godt, og da kommer resultatene etter hvert også. Charlie Widing som spiller for Notodden, og Wille Kindblad som spilte for Bodø, har forlatt klubben. For laget som helhet skal de være fornøyde om det blir sluttspill, da flere lag er presumtivt bedre denne sesongen. Yannick Vostes er klubbens beste spiller hittil, med 8-1 i kvote.
Foto: Andreas Wiik
Wille Kindblad, her sammen med artikkelforfatteren, spilte flere sesonger for Bodø BTK mens han
satset hardt i Sverige. Nå har han lagt opp, i hvert fall for en periode, og nyter livet med vinproduksjon i Italia
Munkedals BTK:
Trener: Benny Johnasson
Spilt hittil i år: Eskil Lindholm, Alexander Klerck Fransson, Andre Da Silva, Marc Duran, Miguel Angel Vilchez, Krastev Petyo, Simon Söderlund, og Yeh Chi Wei.
Vurdering: Munkedal, tettstedet i Västra Götaland, er den mest internasjonale klubben, der kun Simon Söderlund er svensk av de som så langt har spilt. Intet mindre enn to norske spillere har kamper for dem denne sesongen, så for norsk bordtennis er dette en svært viktig klubb.
Foto: Brage Titlestad
Her er Alex i ferd med å ta sitt tredje NN-gull i eldre junior på rad. Nå er det Sverige som gjelder. Alex trener i et svært godt miljø i Halmstad, men spiller for Munkedals sammen med Fornebu-kollega Eskil Lindholm
Klubben som har spilt seks sesonger på det øverste nivået, har sluttspill som ambisjon denne sesongen. I fjor ble dette spolert med ei svak åpning med fem strake tap. I år har de seks poeng på like mange kamper, og har heng på lag tre og fire i ligaen. Vi tror nok det kan bli litt tøft å nå sluttspillet, men vi satser på at Eskil og Alex bidrar til at jeg tar feil. Det er ikke hverdagskost å ha to norske spillere i en Pingisliga-klubb.
Foto: Kevin Johansen
Eskil Lindholm flekser muskler etter å ha vunnet Norgescup-åpningen i Bodø
tidligere i høst. Nå satser vi på at han tar kamper i Pingisligan
Eslöv:
Trener: Peter Andersson
Spilt hittil i år: Truls Möregårdh, Alex Naumi, Ibrahima Diaw, Martin Friis, og William Bergenblock.
Foto: Kevin Johansen
Truls Möregårdh løfter Pingisligan alene, og gir seriespillet
i Sverige mye positiv oppmerksomhet
Vurdering: De regjerende mesterne Eslövs AI BTK, har naturligvis ambisjoner om å forsvare gullet denne sesongen. Det er ingen tvil om at skåningene er sterke nok hvis de har full uttelling, men de henger allerede etter Söderhamn. Truls Möregårdh er ligaens desidert største profil med sine sølvmedaljer fra Paris-OL i sommer. Utfordringen for Eslöv er at han spiller så mye internasjonalt at det bare blir av og til at han kan spille i den svenske serien. Uten han er laget som har spilt imponerende 32 sesonger på rad i toppserien i Sverige, litt for ujevnt, men Bergenblock er en spiller vi kommer til å se mye til i åra som kommer.
Klubben var for øvrig i finalen i Champions League sesongen 2015-16. De er også den mestvinnende klubben i Sverige med hele 13 SM-gull.
Foto: Kevin Johansen
Tom Jarvis valgte overraskende å forlate Eslöv etter fjorårets
suksess-sesong, og spiller i år i 2. Bundesliga i Tyskland
Falkenbergs BTK:
Trener: Michael Godtman
Spilt hittil i år: Tobias Rasmussen, Thor Christensen, Allan Bentsen og Kim Nylander
Tradisjonsrike Falkenbergs BTK som har produsert så mange gode spillere opp gjennom årene, har slitt mer med å finne fotfeste i toppen i svensk bordtennis de siste åra. De er nyopprykkede, men rykket ned for to sesonger siden. Historisk har de utrolige 64 sesonger i den øverste ligaen i Sverige. De kan nesten kalles «danskelaget» siden tre av fire spillere kommer derfra. Kim Nylander er det mange i norsk bordtennis som kjenner godt, men flere av spillerne er kanskje mer på vei ned, enn opp. Allan Bentsen er for eksempel født i 1968, men holder riktignok uforskammet høyt nivå fortsatt. Tobias Rasmussen har startet sesongen sterkt for klubben sin med 8-3 i matchkvote. Vi tror likevel de skal være veldig fornøyde om de holder plassen i år, og det er også det de har som målsetting.
Foto: Kristian Magnussen
Kim Nylander, her i spill for Stord BTK, skal bidra til at den tradisjonsrike klubben
Falkenberg holder plassen i Pingisligan
BTK Kävlinge:
Trener: Bengt Israelsson
Spilt hittil i år: Artur Grela, Shoma Nishira, Magnus Lundstedt, Åkos Kishegyi og David Andersson
Kävlinge har fått, og vil fortsatt få en hard sesong i Pingisligan. I likhet med Eslöv holder klubben til i Skåne. Bengt Israelssons mannskap har med maks flyt mulighet til å holde plassen, men vi tror de vil slite resten av sesongen. De var nære et sluttspill i fjor, men etter å ha mistet et par sentrale spillere har de mindre rutine i laget nå, som kan være avgjørende når de går inn i den avgjørende vårsesongen.
BTK Rekord:
Trener: Arvid Sunesson
Spilt hittil i år: Konstantinos Konstantinopulos, Hampus Söderlund, Diego Alvarez Orantes og Max Hedbom.
BTK Rekord er en tradisjonsrik klubb, der også nordmenn har spilt tidligere. Klubben ligger i Helsingborg, og har totalt hatt 40 sesonger i øverste liga i Sverige. BTK Rekord har i likhet med bl.a. Söderhamn et gymnas de samarbeider tett med, for å sikre at de som satser kan kombinere bordtennis med utdanning.
Klubben har ambisjoner om å ta seg helt til finalen. De har til tross for en litt tynn stall, spilt svært godt så langt i sesongen, og har et jevnt lag, der grekeren Konstantinopulos har vært aller best hittil. Både Söderlund og Hedbom spiller på sitt beste på et veldig høyt nivå, og sluttspill er uten tvil innen rekkevidde. Vi frykter imidlertid at om de tar seg til sluttspill, er det fare for at det er på bekostning av Halmstad.
Spårvägens BTK:
Trener: Marcus Gustafsson
Spilt hittil i år: Konstantinos Angelakis, Harald Andersson, Sebastian Loso og Anthony Tran.
Stockholms-klubben der selveste Jan-Ove Waldner begynte sin karriere i en nedlagt kinosal midt i Stockholm. De har totalt vært hele 36 sesonger i det gjeveste selskapet, men har de siste tiårene kanskje ikke vært helt på sitt gamle nivå. I fjor overrasket de stort med sluttspill, og de vil naturligvis ikke være dårligere i år. Vi tror imidlertid de kommer til å måtte kjempe i nedre halvdel av tabellen. Den greske tannlegen Angelakis gir publikum god valuta for billettpengene med sin underholdende defensive spillestil. Han må nok også dra mye av lasset om klubben skal henge med i kampen om sluttspillplass, men knapp plusskvote holder nok ikke når Tran og Loso sliter med å vinne kamper.
Vi tror det ender med nedrykk, og det er synd for Stockholm fortjener å ha en klubb som dette i Pingisligan. De vil imidlertid ikke gi seg uten kamp, og tok blant annet en knallsterk seier mot Eslöv nylig, så det viser at alle kan slå alle i Pingisligan også.
Foto: Waldner Cup
Waldner kommer til Norge i desember for å lede verdenslaget i Waldner Cup.
Han er fostret opp i Spårvägen, men klubben er ikke helt på høyde av hva de en gang var
I skrivende stund leder Söderhamn serien med 16 poeng etter seks kamper, mens BTK Rekord har elleve poeng. Eslöv med en kamp mindre spilt har ni poeng, så følger lagene hverandre tett, til BTK Kävlinge som ligger sist per i dag, med fire poeng. DFet spilles ny serierunde i midten av desember. Mye kan skje i ligaen, og når sluttspillet starter vil lagene vise seg fra sin aller beste side, men vi tror vi vil få en nordmann på vinnerlaget i Pingisligan denne sesongen!
Kilder:
sbtf.se
wikipedia.org
Jens Fellke: När känslan bestämmer. Sportforlaget, 1997