Bordtennis / Nyheter / 2024 / Parkinson + bordtennis = sant
Parkinson.jpg

Parkinson + bordtennis = sant

Tradisjonelt markeres Den internasjonale parkinsondagen over hele verden 11. april hvert år til minne om fødselsdagen til den britiske legen James Parkinson (11. april 1755-21. desember 1824), som var den første som beskrev Parkinsons sykdom. Mennesker med Parkinson har til felles at deres hjerneceller dør og ikke fornyes. Motorikk, hjerneaktivitet, kognitive ferdigheter, balanse og en rekke andre funksjoner blir dårligere over tid. En som er avgjørende for å holde det i sjakk er daglig fysisk aktivitet. Bordtennis har vist seg å være en idrett som har god effekt for Parkinsonrammede og er med på å bedre deres motoriske ferdigheter.

Norges Bordtennisforbund har startet et bordtennisprosjekt "Spill for Livet" som retter seg inn mot målgrupper for folkehelse, aktivitet og engasjement for barn ungdom og voksne. Blant målgruppene er dermed også mennesker med Parkinson. 

Som en del av prosjektet håper Bordtennisforbundet å spre denne aktiviteten blant flere klubber og på denne måten ta et samfunnsmessig ansvar når det gjelder folkehelse. En del av de som har vært med har merket en betydelig framgang etter å ha spilt bordtennis og forklarer at det har gjort bevegelsene bedre, raskere og mer koordinert. I tillegg kan det påvirke hukommelsen og andre kognitive funksjoner. 

Det har nå blitt opprettet parkinsongrupper i våre klubber i Oslo, Trondheim, Stavanger, Mo i Rana og Larkollen. Det har raskt blitt en populær aktivitet og NBTF håper det er flere som slenger seg på trenden og kan tilby bordtennistrening til Parkinsonister. 

Har din klubb lyst å starte med et tilbud for mennesker med Parkinson? Gjerne ta kontakt med administrasjonen i forbundet eller andre klubber som allerede har et tilbud for erfaringer!

 

STIGA TTEX IDRETTSBUTIKKEN.NO VT Profilering Cara AS Thon hotell Kongsberg Gerflor DNV Norsk tipping