Bordtennis / Nyheter / 2024 / Paralympics: Valentin Baus, Tommys tøffeste utfordrer i Paris?
Bilde: ITTFWorld
Bilde: ITTFWorld

Paralympics: Valentin Baus, Tommys tøffeste utfordrer i Paris?

Tommy Urhaug satser på å ta nytt gull i Paralympics når lekene nå inntar den franske hovedstaden. I en tøff klasse der alle er heltidsspillere, er nok tyskeren Valentin Baus den aller vanskeligste motstanderen for vårt håp i Paris.

28 år gamle Valentin Baus, er klubbkamerat med Borgar Haug i Düsseldorf. Vi fikk lov til å se ei trening med Baus. Da fikk vi også et kort intervju med han i Halle 1 i det mektige treningskomplekset til Borussia Düsseldorf. Et par bord unna trente Borgar Haug samtidig med en spiller fra nyopprykkede Bad Homburg.

Baus er fra Bochum, og tok gull i klasse 5 i Tokyo. 

I en klubb som har stjerner som Timo Boll, Anton Källberg og Borgar Haug, er Valentin en av frontfigurene. Ved resepsjonen til klubben er det en stor pappfigur av Paralympics-vinneren

Valentin, du er en av favorittene til å vinne Paralympics. Hva er ambisjonene dine for Paris?

-Det er enkelt. Jeg reiser til Paris for å vinne. De siste tre årene har det vært mitt fokus, å forsvare gullet fra Tokyo.

Jeg har sett på treningen din i dag. Du har ekstremt høyt tempo i spillet. Er dette din største styrke?

-Ja, jeg trener mye på tempo i spillet, og vinner på det. Jeg fokuserer også mye på posisjon ved bordet, og på å hele tiden utvikle teknikken min. Ellers vil jeg ikke si for mye om styrkene mine. Du snakker nok med en av mine konkurrenter også, sier Valentin og humrer.

Ja, hvordan vurderer du Tommys muligheter i Paralympics?

-Tommy er en spiller jeg har stor respekt for. Han spiller innovativ bordtennis på høyt nivå. Men som jeg sier, når jeg reiser til Paris så er det for å vinne. Da må jeg slå alle.

Du har i likhet med Tommy vunnet Paralympics tidligere. Kan du si noe om hvor lenge du kommer til å satse? Vil du være fornøyd om du vinner nytt gull denne gang?

-Jeg satser i hvert fall til Los Angeles om fire år, så får vi se. Å konkurrere på dette nivået krever veldig mye, det tar all tid jeg har. Jeg trener absolutt hver dag, og så er det mye reising til konkurranser og seriespill. Det går en del tid med til behandling hos fysioterapeut også, og vi som spiller her deltar på ulike oppdrag for klubben.

Du nevner seriespill her. I Tyskland har dere egen bordtennisliga for spillere i rullestol. Jeg spurte en av lederne i klubben din hvor viktig det er at Borussia Düsseldorf også er best i rullestolligaen. Da så han litt strengt på meg før han svarte: Es ist SEHR wichtig! (Det er VELDIG viktig). Kan du si litt om ligaen?

-Det er som sagt en egen rullestolliga der Borussia Düsseldorf begynte å spille i i 2012. Da begynte klubben i den regionale ligaen, og rykket opp to sesonger på rad. Fra 2014 ble det spill i 1. Bundesliga for rullestolbrukere. Fra 2018 har vi vunnet 1.Bundesliga hvert år.

Jeg har også sett i promo-materiellet til klubben din at du brukes som en av frontfigurene sammen med blant andre Timo Boll?

-Ja, jeg er ofte med på ulike promoteringer for klubben. Borussia Düsseldorf har flere veldedige prosjekter, der vi f.eks. gir julegaver til barnesykehus osv. Det er fint å kunne bidra til de som har det vanskelig.

Vi ønsker deg lykke til i Paris!

Valentin Baus er raskt tilbake ved bordet for å fortsette treninga. Det er en veldig dedikert spiller. Han har høy fokus og en ekstrem intensitet i spillet. Skal det bli norsk seier i Paralympics må Tommy prestere på sitt aller, aller beste.

STIGA TTEX IDRETTSBUTIKKEN.NO VT Profilering Cara AS Thon hotell Kongsberg Gerflor DNV Norsk tipping