Bordtennis / Nyheter / 2024 / OL er i gang! Siste mesterskap for Boll og Long
Foto: Kevin Johansen
Foto: Kevin Johansen

OL er i gang! Siste mesterskap for Boll og Long

For bordtennisspillerne er OL det desidert største man kan vinne. Det spilles kun hvert fjerde år, og er også den eneste konkurransen der spillerne får oppmerksomhet langt utenfor de med interesse for bordtennis.

For enkelte av spillerne blir dette deres siste internasjonale mesterskap. Tidenes beste spiller, Ma Long, avslutter mesterskapskarrieren i Paris, men blir nok å spille stevner også utover høsten. Europas mestvinnende, Timo Boll, som er lagkamerat med Borgar Haug, spiller også sitt siste mesterskap. Borgar har hele fire klubbkamerater i OL.

Bordtennisspillerne skal kjempe om medaljene i Paris Expo Porte de Versailles, eller South Paris Arena 4, som sportskomplekset er omdøpt til under OL.

Kina har, ikke overraskende, vært beste bordtennisnasjon i samtlige OL siden vår idrett kom på programmet i 1988. De har til sammen tatt hele 60 OL-medaljer i bordtennis, hele 32 av disse er gull! Ma Long er mestvinnende utøver med fem gull. Han ble også kronet med å være flaggbærer for Kina under åpningsseremonien, slik at de to mest folkerike statene i verden valgte bordtennisspillere til å være flaggbærere. Det var til sammen ni bordtennisspillere som var flaggbærere under den fantastiske åpningsseremonien i Paris, noe som er ny rekord.

Det eneste Kina ikke har vunnet enda er mix double. Tre ganger har Kina tapetsert pallen og tatt alle medaljene i bordtennis. Det var i damer single i Seoul i 1988, og i både herrer single og damer single i Beijing i 2008. Da fikk IOC og ITTF nok, og innførte maksbegrensing på to utøvere i single. Double hadde allerede blitt erstattet med lag for å hindre at to par fra samme nasjon møtte hverandre i finalen.

Sør-Korea er nest beste nasjon i OL- sammenheng med 18 medaljer, og i de to første lekene var de kun en medalje bak Kina. Av europeiske land er Tyskland best med ni medaljer. Sverige har tre medaljer hittil, der gullet til Waldner i herrer single i Barcelona troner øverst.

Også i Paris er Kina favoritter i alle klasser. De satser alt på å ta mix-gullet som har blitt en veldig populær klasse for publikum. De stiller her med sine toppspillere Wang Chuqin og Sun Yingsha, begge ranket som nummer en i verden. Flere andre nasjoner sparer sine toppspillere fra mix-klassen. Det spørs nok om ikke alle medaljene går til Asia i denne klassen, da både Japan, Sør-Korea og Hong Kong har sterke par med.

I damer single er kineserne ekstreme favoritter, med nevnte Yingsha og Chen Meng. Det har i imidlertid vært støy rundt OL-uttaket til det kinesiske damelaget. Først var det bestemt at de to høyst raknede på en viss dato ble tatt ut. Så kom plutselig lagledelsen med et ekstra kriterie, at de som tapte fem kamper mot utlendinger denne sesongen ikke ville bli vurdert. Så måtte de gå tilbake på det, fordi det bare var en spiller å velge mellom om man sto fast på dette.

Hina Hayata fra Japan er kanskje den eneste ikke-kineseren som er en realistisk utfordrer til gullet. Den høyest raknede europeeren, rumenske Bernadette Szocs, vil om seedingen går inn, møte Meng i kvartfinalen.

I herrer single er utvilsomt kineserne like store favoritter, men det er noe flere potensielle utfordrere. En person som har veldig lyst å slå kineserne på hjemmebane er naturligvis Felix Lebrun. Han har hatt en enorm sesong, og tatt veien til topp 5 på verdensrankinga. Selv om nivået hans er skyhøyt, har han ikke gjort det særlig godt mot kineserne. Han er kanskje den som i størst grad holder tempoet deres, men de har avslørt svakheter i spillet hans som ingen andre har klart.

Hugo Calderano er også en som har satset svært hardt på å ta medalje. Tyskerne er usikre kort. Få utenfor det tyske forbundet forstår hvorfor de har valgt Dimitrij Ovtcharov foran Timo Boll og Patrick Franziska, med den formen de to sistnevnte har vist denne våren. Den andre tyskeren, Dang Qui, vil forøvrig møte Wang Chuqin i en eventuell kvartfinale.

Truls Moregårdh er som vanlig uheldig med trekningen, slik han har vært hele sesongen i WTT-turneringene. Han møter Chuqin allerede i andre runde.

Det er også interessant å se hvor mange av de som ikke tok seg til OL gjennom kvalifiseringen i Sarajevo, som er tatt ut gjennom rankinga. Rundt 15 spillere som ikke klarte kvaliken, deltar i Paris. Det ville vært mer naturlig om ETTU la kvaliken til etter at alle andre muligheter var avgjort.

I lagklassene er det mest spennende hvem det andre laget i finalen blir.

I damer lag er Japan klar finalefavoritt. De franske damene har vært sterke det siste året, men det ville være en stor sensasjon om de slår ut Japan. Tysklands damer var i finalen i Rio 2016. Jeg tror ikke det skjer igjen.

På den andre halvdelen er det trolig Hong Kong og Sør-Korea som skal kjempe om å møte Kina i semifinalen.

I herrer lag blir det noe så uvanlig som et helnordisk oppgjør i første runde, mellom Sverige og Danmark. Utfallet av den kampen er slett ikke gitt på forhånd. Vinneren her møter trolig Tyskland i andre runde. Tyskland har tatt to sølv og to bronse de fire gangene lag har vært på programmet i OL, og de er medaljefavoritt også i Paris. Laget har mye mer rutine, og en antatt sterkere treer som vil komme godt med i jevne kamper. I semien vil det bli Tyskland-Japan om begge tar seg dit.

På den andre siden har Sør-Korea, som ofte treffer godt med formen til OL, trukket Kina allerede i andre runde. Det er synd at semiseedede Frankrike trolig møter Kina i semifinalen. En reprise av finalen i lag-VM i Busan tidligere i år mellom disse to lagene, ville skapt ei enorm stemning i Paris.

Alle kampene skal heldigvis spilles først, slik at vi kan oppleve flere overraskelser underveis. Det som er sikkert er at det blir enormt mye fantastisk bordtennis å se i Paris. Det er dette spillerne har satset for de tre siste årene. Og så før vi håpe det er siste gang vi ikke har nordmenn med i OL!

STIGA TTEX IDRETTSBUTIKKEN.NO VT Profilering Cara AS Thon hotell Kongsberg Gerflor DNV Norsk tipping