Bordtennis / Nyheter / 2024 / Nyttårsintervju med NBTF-ledelsen
Foto: NBTF
Foto: NBTF

Nyttårsintervju med NBTF-ledelsen

Vi har avsluttet et begivenhetsrikt år for norsk bordtennis. For å oppsummere 2023 tok vi en prat med toppledelsen i Norges Bordtennisforbund, president Christian Ibenfeldt og generalsekretær Bengt Paulsen, for å få deres vurderinger av hvordan sesongen har gått.

bengt.jpg

Christian og Bengt, 2023 begynte med et brak. Vi fikk vår første verdensmester for spillere uten funksjonsnedsettelse under veteran-VM i Oman i januar, da Pål Guttormsen vant både single og mix. I veteran-EM på hjemmebane i sommer fikk vi det første EM-gullet i dameklasser for spillere uten funksjonsnedsettelse da Sonja Rasmussen og Marianne Blikken ble europamestere i double. Para-spillerne herjer fortsatt med motstanderne i internasjonale mesterskap. Aida og Merete vant gull i double i EM, og Aida og Nora tok gull og bronse i single. I lag-EM stilte Norge med den yngste troppen i hele mesterskapet, der Khai Noah Lam kun var 16 år. Borgar Haug signerte for Europas mestvinnende klubb Borussia Düsseldorf og han vant debutkampene både i Bundesliga og Champions League. Er dette tidenes år for norsk topp-bordtennis?

 

Christian:

Jeg synes i hvert fall vi kan kalle det et meget godt år, og noe vi forhåpentligvis kan bygge videre på. På para- og veteran-siden gjorde vi det uten tvil svært godt, og det er ikke minst gledelig at det nå er flere som er med oppe i toppen. Gutta (de unge) gjorde også en svært god figur i EM og jeg håper det inspirerer dem til å komme enda nærmere Europa-toppen fremover. Og så er du jo litt ekstra kult med Borgar i Dusseldorf - med den treningsgruppen og matchingen han nå får, blir det spennende å se utviklingen videre. 

 

Bengt:

Det har vært gode år tidligere, 10 plass lag EM 14 plass lag VM, Tommy vant Paralympics og gode resultater av Aida og Tommy gjennom en årrekke. Borgar har startet et løp mot toppen, blir spennende å følge, håper også flere av våre yngre ser at det er mulig å komme langt med hardt arbeid. Våre veteraner har hatt et meget bra år, spesielt gøy med gull på hjemmebane for Marianne og Sonja. Og Pål er alltid å regne med. Alt i alt et meget bra år for Norsk bordtennis

Hvis vi ser litt på den andre siden, breddebordtennis, så er det nå over 5 000 medlemmer i norske bordtennisklubber. Og sist sesong ble det ny lisensrekord. Det viser positive takter også på dette området. Likevel, vi er en relativt liten idrett i Norge fortsatt, og definitivt en liten bordtennisnasjon i europeisk sammenheng. Sammenlikner vi antall klubber og spillere med f.eks. for 30 år siden er vi langt bak. Hva kan gjøres for å få enda flere aktive bordtennisklubber og flere spillere i disse klubbene landet rundt?

 

Christian:

Jeg tror fortsatt på at vi må bli mer synlige, noe jeg føler vi er i ferd med å bli. Takket være para-spillerne og deres resultater har vi jo fått en del medieoppmerksomhet gjennom årene, men jeg føler vi nå også begynner å få litt på f.eks. EM-laget vårt og ikke minst Borgar. På et litt annet nivå har også Bordtenniskammeratene inspirert ganske mange tror jeg - deltagelsen i 4.-5.divisjon er rekordstor. Med Stupa-prosjektet vårt vil vi forhåpentligvis også klare å vise frem sporten vår på en felles plattform.

Men til syvende og sist er vi fullstendig avhengig av at det er både frivillige og ansatte der ute i klubbene som er villig til å gjøre en jobb. Vi har fått stadig flere permanente haller, men det hjelper ikke hvis ingen organiserer aktiviteten lokalt. 

 

Bengt:

Anlegg, trenere og ledere er nøkkelpersoner her. Vi må fortsette å utdanne trenere, få klubbene til ansette trenere, fortsette å jobbe med anlegg. Vi er nå i gang og ser på om vi må jobbe mer mot lederutvikling.

Hjelpe klubber økonomisk til å ansette trenere i en periode (Trondheimsmodellen), vi trenger flere store og sterke klubber. Synliggjøring av sporten er også viktig , men hjelper lite om ikke klubben et har et bra mottaks apparat. Og så må vi fortsette å utvikle gode turneringformer.

 

Stupa har vært et satsingsprosjekt for NBTF, men det virker ikke som alle helt har fått med seg hva dette er. Kan dere kort forklare dette og har vi mange nok i den norske bordtennis-familien som har kompetanse til å bidra her?

 

Christian:

Stupa er et indisk firma som begynte med å lansere et analyse-program for bordtennis. De har nå lansert en langt bredere satsing: serie- og turnerings-system, streaming-platform, mulighet for betting, kobling til ranking, etc. Vi bruker denne sesongen til å spesialtilpasse dette for våre norske forhold. Systemene vi i dag bruker er over 20 år gamle, og vi er svært avhengige av enkeltpersoner for at de skal fungere. Det nye systemet skal forenkle prosesser mht. både turneringer, serie, ranking, lisenskontroll, o.l. Men vi trenger nå at klubbene begynner å vise litt interesse - vi kommer til å rulle ut nye kurs i 2024 og målet er at vi fra høsten går 100% over til det nye systemet. 

Vi har hatt litt utfordringer med testene på streaming, men det jobbes med løsninger her. 

Jeg tror absolutt vi har nok kompetanse der ute i klubbene til å lære seg og å ta i bruk det nye systemet. Kanskje nå er tiden for å engasjere enda flere ungdom inn i klubbdriften? 

 

Bengt:

Dette må vi bare få til, systemene vi bruker i dag er gamle, og lite brukervennlige.


Veteran-EM i Sandefjord var for mange en drøm som gikk i oppfyllelse. Bortsett fra den skandaløse maten, har vi kun fått positive tilbakemeldinger både fra norske og internasjonale deltakere. Noen har bekymret seg for hvordan sluttregnskapet ble her. Hva kan dere si om den økonomiske delen av arrangementet?

 

Christian:

Vi hadde jo håpet på et større overskudd. Med 1000 ekstra deltagere som vi trodde var realistisk, ville vi fort gått 2-3 millioner i overskudd. Nå går vi omtrent i null, men sitter igjen med utstyr for ca.

1 million. I tillegg sitter vi igjen med mye ny kompetanse vi ikke hadde tidligere. Det gjør det også mulig for oss å tilby en ny internasjonal turnering i 2024 for ungdommen vår (WTT Youth) i juni. Og muligheten for enda mer i fremtiden…

 

Bengt:

Mange positive tilbakemeldinger fra spillere og fra europeiske forbund er bra, når det er sagt hadde vi håpet på flere deltagere som ville gitt oss et stort overskudd. Vi går i tilnærmet null når vi snakker kroner, men vi sitter igjen med utsyr til over en million. Vi har også solgt nesten alt av utsyr til klubbene til innkjøpspris.  Vi lærte også mye om hvordan arrangere store turneringer, og sitter igjen med mye kompetanse.

 

Neste år blir det nye internasjonale stevner på norsk jord, både WTT Youth og NETU Youth skal arrangeres i Sandefjord. Dette skaper gode sportslige utviklingsarenaer for norske spillere på hjemmebane. Hvordan ligger det an med planleggingen, og klarer vi å mobilisere nok frivillige til dette?

 

Christian:

Dette er jo småturneringer i forhold til det vi nettopp har arrangert, men vi vil jo fortsatt trenge folk. Karl Børre har igjen sagt ja til å lede dette arbeidet, noe vi er veldig glade for. Forhåpentligvis kan vi kanskje engasjere flere ungdom denne gang, noe vi ikke klarte helt forrige sommer. 

 

Bengt:

Vi har fått forespørsel fra ETTU og ITTF om vi vil ta på oss flere internasjonale turneringer/mesterskap fremover, dette sa vi ja til. Våre yngre utøvere får også muligheten til å vise seg frem på hjemmebane. Her blir det viktig å jobbe med å få med flere unge frivillige.

 

Para-landslaget er norsk bordtennis største stolthet og har vært det i mange år. Samtidig har det vært kontroverser under NM de siste par årene der para-spillere med rette har reagert på uønskede hendelser. Hva gjør NBTF for å forhindre at slikt skjer igjen?

 

Christian:

Sektor arrangement har allerede lagt en plan for gjennomføringen av årets NM. Vi har også gjennomført et møte med spillere og klubber fra para-miljøet der vi har gått igjennom endringer og planer. Det er gitt muligheten til å komme med tilbakemeldinger om evt. forbedringspotensialer. Det er utført en inspeksjon av spillehallen på Lillehammer for å forsikre oss om at det er mulig å gjennomføre et arrangement med like spilleforhold for alle deltagere. 

 

Bengt:

Det som skjedde forrige NM skal ikke skje, presidenten har fulgt dette opp og det er gjort noen grep.  Landslagstrener Para Jan Bergesen, sammen med TD Karl Børre Reite, skal kvalitetssikre at blir bra for alle!

 

Seriespillet er svært viktig for norsk bordtennis, både for å utvikle spillere, men også for statusen for vår idrett i Norge. Undertegnede mener de største klubbene satser for lite på seriespillet, med Laksevåg BTK som et hederlig unntak. Hva skal til for at storklubbene i Norge skal prioritere seriespillet høyere?

 

Christian:

Her blir jeg kanskje litt inhabil, men jeg skulle gjerne ønske at klubbene prioriterte dette høyere. I motsetning til en del andre idretter virker det som at det skal brukes minst mulig ressurser på vår øverste divisjon. Hvis vi ser til Sverige (og egentlig alle andre europeiske ligaer) spilles det jo kun en kamp per runde. Da kan man også lage en god ramme rundt hjemmekamper, og få med mer tilskuere (og media?). Men det er klart at dette er dyrere for klubbene. Og per I dag tror jeg ikke klubbene ønsker dette. 

 

Hvis jeg skal ta på meg “bredde-brillene” kan man kanskje si at det er et sunnhetstegn at klubbene ikke svir av store summer på et elitelag som potensielt går ut over bredde- og ungdomssatsing. Men jeg tror jo tross alt at de fleste skulle ønske de hadde økonomi til begge deler. 

 

Bengt:

Seriespillet, spesielt Stiga-ligaen bør være det viktigste vi har, sammen med NM-ene. Det går litt i perioder når det gjelder satsingen. Flere ønsker en større satsing og fokus, men om ikke klubbene ønsker dette, så blir det som det er nå. Det går an å lage gode arrangement, dette har Modum, Fokus med flere greid tidligere.  1 div og nedover fungerer stort sett bra.

 

Norsk bordtennis har aldri opplevd så mye positivt på anleggsfronten som nå, både i realiserte, men også i planlagte prosjekter. Hvilke råd vil dere gi til klubber som ønsker en egen hall, hva skal til for å realisere det?

 

Christian:

Her er det nok flere som kunne kommet med mer enn meg, men her i Stavanger/Sandnes-området som jeg holder til, har “opportunisme” vært et stikkord. Rett og slett med å følge med på hva som skjer på anleggsfronten lokalt har vi nå to nye bordtennishaller her. 

I Bergen har jo dessverre situasjonen lenge vært annerledes, der man i flere tiår har jobbet knallhardt mot lokalpolitikere. Heldigvis ser dette ut til å løse seg nå, og forhåpentligvis vil vi se resultatene av dette på medlemstallene de neste tiårene. Så her er vel utholdenhet et stikkord. 

 

Bengt: 

Det som har vært meget positivt er at alle klubber som har ønsket hjelp til hall har fått det, og vil få det. Vi har fått bra kompetanse på dette arbeidet. Anlegg er noe av det viktigste vi jobber med.

 

Etter nok et begivenhetsrikt bordtennis-år i Norge, er det noen frivillige dere vil trekke fram som har utmerket seg spesielt?

Christian:

Vi har jo gitt flere utmerkelser i år til personer som virkelig har fortjente det. Hederstegn til Karl Børre og Tore skiller seg jo litt ut. Det er selvfølgelig en innsats over flere år, men det arbeidet som ble lagt ned under EM var ekstraordinært. 

Magnus og Roffe har vært uvurderlig i Stupa-prosessen.

Og så synes jeg at du Kevin skal få et god klapp på skulderen - hjemmesidene våre har fått betydelig mer liv med reportasjer fra både mesterskap og aktualiteter fra bordtennis-verdenen. Boken om vår historie var også fantastisk (og med veldig dårlig timebetaling). 

 

Bengt:

Henger meg på Christian her, men vil også nevne alle, trenere og frivillige rundt i klubbene. Vil også nevne Christian som gjøre en meget bra jobb som frivillig!

 

Skal norsk bordtennis utvikle seg videre må både forbund og klubber fungere og samhandle godt. Er det noe dere kunne tenke dere at bordtennisklubbene rundt i Norge gjorde mer eller bedre for å løfte norsk bordtennis ytterligere?

 

Christian:

Alle klubber er forskjellig og driver på sin egen måte. Det er derfor vanskelig å komme med konkrete “bestillinger”. Jeg mener også at vi skal være forsiktige med å fortelle klubbene hvordan de skal drive. 

Men om vi en dag skal bli en nasjon i Europa-toppen trenger vi nok flere klubber som gir spillerne muligheten til å drive med toppidrett - gir dem en sjanse til å komme seg ut i Europa slik vi nå ser at tross alt er mulig med Borgar og Martine. 

Et ekstra fokus på jentene har vi jo også etterlyst lenge. 

 

Bengt:

Sende sine trenere og ledere på kurs, kompetanse er viktig, tenke utvikling. Administrativt fungerer NBTF bra og får ofte skryt fra NIF, på det vi gjør, men dette er ingen sovepute. Vår viktigste oppgave er å tilrettelegg for aktivitet.  

 

Er det noen nye planer det jobbes med fra NBTF i tida som kommer?

 

Christian:

Jeg har vel ymtet frempå tidligere at vi ser på muligheten for at våre beste senior-spillere også skal få sjansen til å spille et mesterskap på hjemmebane. Vi er blitt kontaktet av Region Stavanger og Visit Norway om et mulig samarbeid med European Championships. Det er det samme konseptet som under EM i München i ´22 der det samtidig var EM for en rekke andre idretter også. Det er da snakk om 2026 for vår del. 

Senior-EM i Stavanger?? Det høres utrolig spennende ut. Dette må dere forklare nærmere!

Christian:

Det er veldig tidlig i prosessen selvfølgelig. Det økonomiske må på plass og det må være flere særforbund som ønsker å være med. Det blir nye møter i januar for å se hvordan de andre stiller seg. 

Men igjen handler det litt om opportunisme. Vi har tidligere vært i kontakt med Region Stavanger som ønsker store begivenheter til byen - de kjenner med andre ord til vår interesse og kjente godt til veteran-EM som vi arrangerte. Sjansen for å få slike store mesterskap blir betydelig større når man har slike organisasjoner i ryggen - ikke minst når vi etter hvert skal snakke om økonomi. 

 

Bengt:

Dette er et samarbeid som European Championships står bak, Innovasjon Stavanger og Innovasjon Norge jobber med dette fra den norske siden. Dette vil være et EM for ni idretter. Men fortsatt tidlig i prosessen.

 

Lag-EM i Malmö har fått svært høy score i sin evaluering. I teknisk gjennomføring, er et senior-EM mye mer krevende enn et veteran-EM?

 

Christian:

Her burde du nok snakket med andre, men det blir jo et veldig annerledes mesterskap. 10 bord i stedet for 140. Men alt rundt blir jo mye større og krever større ressurser. 

 

Bengt:

Mindre krevende som arrangør. Boking, påmelding, transport, mat mm. vil bli ivaretatt av Innovasjon Stavanger. Men større krav til hall, markedsføring og publikum.   

 

Er det ellers noe dere ønsker å si til bordtennis-Norge før 2024 for alvor tar til?

Christian:

Det er bare å stå på videre. Jeg synes det er mye positivt som skjer i norsk bordtennis nå, både på topp og bredde. Men det skal ikke være en hvilepute - la det heller være en inspirasjon til å få frem enda flere og bedre bordtennis-spillere. 

 

Bengt:

Vi må alle fortsette å jobbe hardt på de fleste områder. Vil til slutt takke alle som gjør en jobb for borstennissporten, på klubb, region og forbundsnivå.

 

Vi vil takke Christian, Bengt og alle involverte i vår idrett for et veldig fint bordtennis-år!

STIGA TTEX IDRETTSBUTIKKEN.NO VT Profilering Cara AS Thon hotell Kongsberg Gerflor DNV Norsk tipping Allard Support for Better Life AB