Nå var Martine klar for å revansjere seg, og skulle i første kamp ut mot Elisa Nguyen fra Tyskland. En tysker er kanskje ikke den man har mest lyst til å ha på andre siden av bordet når man spiller sin første single-kamp i EM, men Martine angrep fra starten av kampen. Nguyen klarte imidlertid å bryte spillet, ikke minst når Martine loopet med mye skru, og tyskeren vant derfor første sett 11-5.
Foto: Kevin Johansen
Martine Toftaker var fornøyd etter veldig godt spill i sin første single-kamp i EM
Det vil det bli spennende å følge henne i turneringene som kommer, når hun nå er skadefri.
For de andre norske spillerne ble det ut over dagen tøffe kamper. Khai Noah Lam møtte Robert Gardos som spilte på hjemmebane, og derfor hadde publikum med seg. Khai gikk løs på oppgaven helt uten respekt. Han angrep på aller første retur, og vant flere poeng på det man kan kalle «signatur-slaget» hans: hard, rak forehand-loop fra backhand-hjørnet. Det ble en tøff kamp, som forventet, der Khai fikk -8, -4 og -2 poeng, men tidvis var det veldig godt spill av nordmannen.
Etter kampen fortalte han at han ikke er så opptatt av om han møter en merittert spiller, men at han heller vil prøve å spille sitt spill.
Du har etter min mening forbedret deg mye siden lag-EM. Hvordan er din nye bordtennis-hverdag i Sverige?
-Jeg trener mye i ei veldig god treningsgruppe i Söderhamn, så det er klart det hjelper. Hjemme var jeg ofte den beste spilleren på trening, i Sverige må jeg fighte for min plass, men jeg har selvsagt ambisjon om Pingisliga-spill for klubben min (Khai spiller i dag i Super-ettan). Det har vært en boozt å komme inn i et så godt treningsmiljø.
Hva er den største overgangen for deg?
-Det er selvsagt mye trening i ei god gruppe. Jeg merker at treningsmengden fører til at jeg blir lettere syk, men jeg trives i Sverige. Jeg vil spille så bra som mulig, og gjøre et godt inntrykk på treningene.
Christine Kalvatn som fikk en veldig fin opplevelse i mix-kampen tidligere på dagen, viste spillemessig veldig fine takter mot spanske Elvira Fiona Rad. Første settet ble tap 3-11, men så satte hun inn storspillet i andre sett. Ikke minst varierte Christine veldig godt, slik at den spanske jenta rett og slett ble utspilt til tider. Christine ledet 7-5, så ble det 8-8 og 9-9. Christine tok settball og der viste hun svært godt forsvarsspill, hun satte en blokk utagbart ute i forehand og 11-9 til Christine. Svært godt spill av jenta som spilte sin første dag i senior-EM noen gang.
I tredje sett snudde den spanske jenta det og det ble 0-11, men i fjerde viste Christine nok en gang mye fint angrepsspill, spesielt med backhand. Det ble likevel 6-11 og 1-3-tap. Christine måtte ha litt tid for seg selv etter kampen. Det viser at hun ikke er fornøyd om hun taper, selv mot veldig sterke spillere. Slik skal det være for toppidrettsutøvere, men hun har absolutt ingen ting å være misfornøyd med spillemessig etter en veldig god prestasjon i TipsArena i dag.
Foto: Kevin Johansen
Christine Kalvatn har all grunn til å være fornøyd med debuten i EM på seniornivå
Også Martin Frøseth fikk veldig hard motstand. Joao Monteiro fra Portugal er en toppspiller som er vanskelig, uansett hvem som spiller mot han. Martin gikk uforskammet offensivt ut og presset den langt høyere rankede spilleren hardt. Martin hadde to settballer, der portugiseren var heldig og fikk en nettruller, og deretter utliknet han slik at det ble ekstraballer, der portugiseren tok settet 12-10.
Det som er gøy å se med de norske spillerne her nede er at det er ingen som undervurderer dem. Selv de mest etablerte spillerne jobber og fighter på hver ball. Andresettet ble tøffere for Martin, der han tapte 4-11. Så løftet han seg i tredje sett igjen, og det endte 7-11. Det ble 0-3 i sett, men det var ikke en knekt Martin vi snakkes med i mixed zone:
-Det er veldig vanskelig å komme til med mitt eget spill mot en så god motstander. I andre sett fikk han styre for mye. Det hadde vært gøy å se hva som kunne skjedd i kampen om jeg hadde vunnet førstesettet, kunne Martin fortelle.
Du er en skikkelig fighter, og gir deg aldri før kampen er over.
-Nei, jeg gir alt når jeg spiller. Jeg liker å vise at jeg kjemper. Nå er det slik at han (Monteiro) har mer erfaring, og kan endre mye underveis. Jeg lærer av slike kamper, og vil fortsette å jage egen utvikling.
Dere er et av de yngste landslagene her. Hvordan er det å spille med flagget på brystet?
-Det er superartig! Under kampen tenker jeg ikke på det, da fokuserer jeg kun på oppgaven, men det er klart det er gøy å spille for Norge.
Og for oss som heier på de norske spillerne er det bare å håpe at dere fortsetter i årene som kommer!?
-Ja, jeg er klar for mange år med toppsatsing! svarte Martin. Det er betryggende å høre!
Foto: Kevin Johansen
Martin Frøseth viste i Linz at han har toppnivå til å henge med de aller fleste i Europa
Foto: Kevin Johansen
Martins foreldre er ofte å se når han spiller mesterskap rundt i Europa. Også i Linz var de ringside
Samtidig som Martin spilte mot portugiseren, skulle Borgar ut mot tyrkeren Abdullah Yigenler. Det er en lavere ranket spiller enn tyrkeren Borgar møtte i OL-kvaliken, Ibrahim Gündüz. Likevel har Yigenler forbedret seg så mye i det siste, at han er på nivå med Gündüz. Dette ble tøffere enn vi hadde trodd og håpet på forhånd, og på 1-1 i sett tok Tickan time out på 9-7 til nordmannen. Borgar var tent, kanskje litt overtent, og spilte med høy risiko slik at flere åpninger gikk ut. Borgar var litt heldig med en nettruller på 9-8, slik at han fikk settball. Tyrkeren ga seg ikke, og tok to baller, da Borgar flippet i nettet. Yigenler fortsatte å angripe og tok settet 10-12. Nå liknet kampen litt på den i Sarajevo i OL-kvaliken.
Yigenler er en teknisk uferdig, men veldig ballsikker spiller. Borgar angrep fortsatt utrettelig i fjerde sett og gikk opp i 5-1. Det ble flere rallyer med loop mot loop i veldig høyt tempo, men tyrkeren klarte å henge overraskende godt med i det offensive spillet til Borgar. Vår spiller viste at også backhand-åpningene satt, og han vant en del poeng på det. 11-4 til Borgar. Nå så det ut som han tok tak i kampen igjen.
I femte og avgjørende sett gikk begge ut i et forrykende tempo. Borgar tok første poeng etter en kontant backhand-retur. Nye rallyer ble det, men Yigenler hadde en tendens til å gå seirende ut av for mange av dem. De byttet side på 3-5, og nå var det Borgar som hadde presset på seg. Han viste mental styrke ved å ta de neste tre ballene, før tyrkeren utliknet til 6-6. Tyrkeren forsvarte seg godt mot Borgars angrep. Han spilte nok helt mot maks av hva han har inne, men det fungerte for han, og han tok 8-6-ledelse.
Foto: Kevin Johansen
Borgar tapte med knappest mulig margin mot tyrkeren Yigenler
Her sto Borgar for et serveess, og tyrkeren ba selv om time out. Borgar gikk altfor hardt til på en forehand-loop etterpå, og ble liggende under 8-9. Her så vi det Tickan har vært inne på flere ganger, man kan ikke bare spille maks tempo, man må også kunne roe ned noen ganger. Tyrkeren servet så sin tredje dårlige serve i femte-settet, og Borgar kunne smashe inn returen. Borgar hadde serven på 9-9, og sånn sett et lite overtak, men tyrkeren gikk opp til matchball. Her slår Yigenler en god backhand-loop. Borgar forsøker å svare, men slår ut. 9-11 og tap for Borgar. Dette var overraskende av vår bestemann. Likevel er det fortsatt mulig å gå videre, de to beste fra gruppa går til play off.