Bordtennis / Nyheter / 2024 / Jättaskräll i OL: Möregårdh slår ut Chuqin!
Foto: Kevin Johansen
Foto: Kevin Johansen

Jättaskräll i OL: Möregårdh slår ut Chuqin!

I forhåndspresentasjonen av OL levnet vi Truls Möregårdh liten sjanse, siden han som vanlig skulle ut mot en topprangerte kineser i de tidlige rundene. For de uinnvidde er resultatet av dagens kamp mellom Möregårdh og Wang Chuqin kanskje ikke noen stor sensasjon, Truls har tross alt vært i VM-finalen tidligere.

Likevel må dette kunne karakteriseres som ekstremt overraskende. Kina satser alt på OL, og holdt sine spillere hjemme fra en rekke WTT-turneringer i vår for å ligge i hardtrening hjemme. Truls Möregårdh har heller ikke spilt veldig godt mot kineserne de gangene han har møtt dem i år, og det har blitt flere 0-4-tap.

 

At det skulle bli annerledes i det viktigste stevnet av dem alle, var det få som så for seg, men fra første ball så vi en ekstremt påskrudd Truls som angrep og satte Chuqin under betydelig press. Servereturene til svensken fungerte som regel godt, og på rallyene var han minst like god som Chuqin. Dette frustrerte den topprangerte kineseren, og vi kunne se at han ble noe stresset. Truls vant første sett 12-10, og han jublet selv skikkelig.

 

Ofte må svensken bruke noe tid på å komme seg inn i kampene, men mot Chuqin er det selvsagt ikke mulig. I andre sett fortsatte Möregårdh det veldig offensive spillet, og selv om han også feil-leste noen av Chuqin sine server, satte han kineseren på ny under kraftig press, og Chuqin havnet mer bakpå enn vi noen gang har sett tidligere. Truls tok andresettet hele 11-7, og nå var verdens høyest raknede spiller under betydelig press. På tribunen satt hele lagledelsen og alle landslagsspillerne til Kina, Liu Guoliang, Wang Hao, Liu Zhiven mange flere. De så plutselig noe bekymret ut.

 

At Chuqin skulle jobbe seg inn i kampen var ingen overraskelse. Tredje sett tok han hele 11-5, og nå trodde alle at han hadde snudd kampen. Hans svenske motstander fortsatte å jobbe, men ble presset mer underveis i kampen, og måtte gi også fjerde sett 11-7.

 

Herifra og inn ante vi en kinesisk seiersmarsj, men Möregårdh fortsatte å angripe med høy risiko, og kineseren stivnet litt. Om Chuqin har en eneste svakhet, så må det være at han som toppseedet for verdens suverent fremste bordtennisnasjon, føler på et så stort forventningspress at han kan svikte litt mentalt. Det så vi tendenser til i dag, der han ble passiv og rådløs av angrepsspillet til svensken.

 

Truls tok et ekstremt viktig femte-sett 11-9, som inneholdt gult kort og dramatikk. Kjemien mellom han og Jörgen Persson er kanskje ikke den aller beste, men landslagstreneren tok time out på riktig tidspunkt, og etter det sikret svensken settet. Nå var Chuqin virkelig presset.

 

I sjette sett forsøkte kineseren på nye ting, blant annet mer overskru mot Möregårdhs backhand. Noen ganger lyktes det, men Truls ville mer. Han spilte fortsatt mer offensivt og med mer risiko, og Chuqin ble hengende bakpå. Fortsatt våget de fleste av oss ikke å tro at dette skulle gå, men da Möregårdh beholdt ledelsen og presset, sikret han en sensasjonell seier med 11-6 i siste sett. Truls trodde nesten ikke sine egne øyne selv, og måtte ha litt tid til å fordøye dette.

 

Chuqin og treneren Xiao Zhan, takket sporty for kampen, men dette hadde de ikke regnet med. Chuqin kom altså raskt ned på jorda etter mix-gullet dagen før sammen med Sun Yingsha, foran det nordkoreanske paret som overrasket alle i OL. Dermed blir det ikke tre gull på Kinas nummer en denne gang.

 

Möregårdh, som til daglig spiller i Polen, men som skal spille Champions League for Saarbrücken neste sesong, møter nå taiwaneseren Kao Cheng- Jui, ranket som nummer 32 i verden, allerede klokken 20 i kveld. Kampen kan du se på MAX. Med seier der, blir det kvartfinale mot vinneren av Assar og Gerassimenko.

 

STIGA TTEX IDRETTSBUTIKKEN.NO VT Profilering Cara AS Thon hotell Kongsberg Gerflor DNV Norsk tipping