Bordtennis / Nyheter / 2024 / Intervju med Borgars foreldre
Foto: Kevin Johansen

Borgars foreldre og kjæreste er ofte å se på kampene til Borussia Düsseldorf. Her fra kampen mot Bad Köningshofen, som de også møter i semifinalen i sluttspillet denne måneden.
Foto: Kevin Johansen Borgars foreldre og kjæreste er ofte å se på kampene til Borussia Düsseldorf. Her fra kampen mot Bad Köningshofen, som de også møter i semifinalen i sluttspillet denne måneden.

Intervju med Borgars foreldre

Borgar Haug er blitt vår mestvinnende spiller i Bundesliga, med andreplass i Champions League denne sesongen, og minst andreplass i Bundesliga (sluttspillet i Bundesliga starter 20. mai).

Det er en prestasjon ingen norske spillere har oppnådd tidligere. Borgar har i tidligere intervjuer med oss nevnt trenere og ledere som har betydd mye for hans karriere; Jan Berner, Olav Haraldseid og Eirik Ansnes. Ikke overraskende er han tydelig på at hans foreldre har betydd spesielt mye for at han nå spiller i Europas tøffeste bordtennisliga. De har støttet han hele veien, kjørt han til trening, hjulpet der det har vært behov, og ikke minst vært der for han de gangene ikke alt har gått som det skulle på ei turnering.

Vi tok en prat med hans foreldre for å bli bedre kjent med vår landslagsspiller som nå skal spille kvalik for en OL-plass, og høre fra de som har fulgt han fra dag én.

Tom-Erik og Aslaug; Da Borgar flyttet til Halmstad for å satse maksimalt på bordtennis, var han like gammel som min datter er nå. Jeg innrømmer at jeg ikke er mentalt klar for å skulle sende henne til utlandet. Hvordan var det for dere å la han flytte så ung?

-Vi sendte han jo ikke ut, dette var noe han ønsket sterkt selv. Vi visste at for å utvikle seg videre, ville Halmstad være en svært god mulighet. Og Borgar hadde allerede reist mye internasjonalt på turneringer, så han var vant med klare seg selv. Han er veldig selvstendig. Vi besøkte han også mye i Halmstad den første tiden, og så at han klarte seg godt der.

Har dere noen gang angret på at dere lot han flytte så ung, og vurdert å hente han hjem?

-Nei! For oss har det vært en betryggelse at han har fungert så godt i et nytt miljø. Det er ingen tvil om at han lærer mye han kan ha bruk for seinere i livet også, ved å klare seg på den måten. Han skled rett inn i miljøet i Sverige, og vi er stolte av å se han nå trives så godt i enda et nytt miljø. Det hjalp jo også da han flyttet til Düsseldorf, at han allerede hadde vært gjennom ei miljøforandring. Det har vært gode bordtennisfolk som har tatt vare på han både i Halmstad og i Düsseldorf.

Borgar begynte tidlig med bordtennis. Klarer dere å huske den første bordtennistreninga hans?

-Borgar var også en god fotballspiller i ung alder. Derfor var vi litt overrasket da han kom hjem en dag og sa han ville begynne med bordtennis. Han hadde en kamerat som spilte bordtennis, og slik kom han inn i den lokale klubben. Han spilte ei stund både fotball og bordtennis, men han viste tidlig interesse for å trene mer bordtennis. Derfor ble det ordnet med ekstratreninger som Jan Berner arrangerte. Han trente også ofte før han gikk på skolen.

Hans tidligere trenere som jeg har snakket med, sier at de tidlig så noe helt spesielt med Borgar, både når det gjaldt talent, men også stor treningsvilje. Når skjønte dere at Borgar kunne nå langt i idretten?

-Ja, trenerne fortalte oss også dette, både Jan Berner, Eirik (Ansnes), Gundars (Rusis) og Olav (Haraldseid) var tydelige på det. Han viste tidlig mestringsfølelse. Men vi vil likevel også si at dette ikke har kommet lett. Borgar har som andre spillere vist stor frustrasjon til tider, det har både vært mye gråt og noen røde kort på veien.

Dere er jo de eneste som har fulgt han siden begynnelsen. Føler dere bordtennis har gått ut over andre ting for Borgar?

-Det kan nok hende det til tider har gått ut over tid med venner, men Borgar har hatt mye gøy med bordtennis. Han har jo også fått mange venner gjennom idretten.

Dere har lagt ned mye tid i å følge opp Borgars bordtennissatsing, og det har helt sikkert kostet en del penger også. Når han nå spiller for den mestvinnende klubben i Europa, føler dere at det har vært verdt det?

-Det kan vi svare et klart og rungende JA til!

Nå er Borgar proff, men mens han spilte i Norge, syns dere da at han fikk nok oppfølging fra Bordtennisforbundet?

-Ja, NBTF har gitt veldig god oppfølging til Borgar. Mer enn man kunne forvente, egentlig. Ut fra ressursene de råder over, har de virkelig strukket seg langt for å legge til rette for hans sportslige utvikling.

Hvor involvert har dere foreldre vært i valg av klubb da han flyttet til utlandet?

-NBTF var involvert da han reiste til Halmstad, forbundet har jo gode kontakter der. Nå hadde Borgar spilt ei stund i Sverige, og så egentlig etter nye utfordringer. Det hadde Borussia Düsseldorf heldigvis snappet opp. Han fikk tilbud om prøvespill, samtidig ønsket Halmstad å tilby han ny kontrakt. Vi tror tiden var riktig for å flytte på seg. Vi har hjulpet til i forhandlingene om kontrakt.

Ser dere den samme gleden hos Borgar når han spiller i ARAG CenterCourt, som da han som liten gutt spilte bordtennis i Oslo?

-Ja, vi ser en del kamper i Bundesliga hvert år, og det er lett å se at han elsker jobben sin. Vi kjenner han selvsagt så godt at vi ville merket det om han ikke trivdes.

Til slutt, hva vil dere si til andre bordtennisforeldre som har barn som ønsker å reise ut av landet for å satse på bordtennis?

-Hvis man får muligheten til å reise ut for å satse videre, vil vi absolutt anbefale det. Sverige er jo ofte første stoppested i slike sammenhenger, så da kan foreldrene fortsatt ha tett kontakt med sin sønn eller datter. Når man har nådd et visst nivå må man ut for å utvikle seg videre sportslig. Vi har veldig gode erfaringer med opplegget Borgar ble møtt med i Halmstad.

 

STIGA TTEX IDRETTSBUTIKKEN.NO VT Profilering Cara AS Thon hotell Kongsberg Gerflor DNV Norsk tipping