Bordtennis / Nyheter / 2024 / Et reisebrev fra Doha
kasper og borgar.jpg

Et reisebrev fra Doha

Nå nærmer det seg slutten av en utrolig reise her i Doha, og ønsker å dele et lite reisebrev med noen minner fra turen. Jeg har over de siste dagene deltatt på min første turnering utenfor EU, og første seniorturnering som dommer. Turen gikk til Doha i Qatar, som er kjent for å ha holdt blant verdens største arrangementer - også i bordtennis med flere bordtennis VM gjennom tidene.

Først gikk turen til Helsinki i Finland, med en layover på drøye 6 timer. Dermed ble turistmodus aktivert og jeg fikk tatt en snartur til sentrum for å spise lunsj. Etter en kort pause og spasertur i sentrum var man plutselig igjen i boarding-kø, denne gangen med nesa mot Hamad International airport, i Doha.

imagexstgd.png

Man merket allerede på flyplassen at man var et helt annet sted i verden. Det var som å bli slått i ansiktet med en varm klut når man tråkket av flyplassen og inn på bussen - på telefonen stod det 31º C for øyeblikket, det kaldeste det hadde vært denne dagen midt på natta.

Etter en drøy halvtime på motorveier med 5 kjørefelt hver veg, stod jeg utenfor et av hotellene som var bygget i sammenheng med fotball-VM for noen år siden - helt klart så høyt at man får vondt i nakken av å se på det.

hotell.MP4

Stadio 2.jpg

Neste dag: Bordtennis!

(Arrangementet ble holdt i giga-anlegget Lusail Flerbrukshall som ligger drøyt 20 minutter utenfor sentrum)

Plutselig var vi i gang med den første turneringen, Doha Feeder 2024. Her var jeg så heldig å få møte på Borgar, som naturligvis var direkte seedet inn i turneringen. Helt vanvittig gøy å se han i action live ute i verden.

Et av høydepunktene blir definitivt å få se Borgar i kvartfinalen slå Yukiya Uda (JPN) som er for øyeblikket er rangert som nummer 40 på verdensrankingen. Borgar vinner også semifinalen mot KIM Taehyun (MLT) relativt komfortabelt, men når dessverre ikke helt til topps i finalen der Chang Yu-An fra Taiwan blir i dag noe sterkere.

I semi-finalen i kvinneklassen single får jeg også debutert som menneskelig telleapparat (stroke counter) for tellemetoden - eller the expedite system på engelsk - i kampen mellom det Japanske deff-paret Hitomi Sato og Honoka Hashimoto. Et regelsett som man sjeldent får bruk for i disse dager, men artig å ha vært borti likevel.

En av de morsomste opplevelsene med å reise utenlands i bordtennisen er å møte nye mennesker. I jobben som dommer i utlandet jobber man lange dager, med folk fra mange ulike bakgrunner og kulturer. Gjennom arrangementet sov jeg på rom sammen med Noofal fra Yemen, som har dømt internasjonalt i flere tiår - flere ganger finaler med verdens aller aller beste spillere. Som overdommer for Feederen var Petr Bohomsky fra Tsjekkia, som er en aldri så liten stjerne i dommer-miljøet etter han blant annet også var overdommer for OL i Paris. Det er gjennom disse lange dagene, samtaler og tilbakemeldinger med disse menneskene at vi som dommere får mulighet til å lære, og forhåpentligvis bli enda bedre.

dommere.jpg

(Dommere fra hovedsakelig Qatar men også fra Egypt, Benin, Yemen og Iran deltok på turneringen - og meg fra Norge)

Før neste turnering rekker vi igjen å gå i turistmodus, hvor de internasjonale dommerne tar turen rundt om i Doha. Byen rullerer mellom trange handlegater og nypussede marmorgulv med innebygget aircondition - ute. Ikke bare er det aircondition som blåser kald luft i varmen, men lufta var også duftlagt med diverse parfymer og kaffe-lukter. Helt klart en spesiell opplevelse. På turen får vi også prøvd oss på fritert iskrem, noe usikker på om dette blir en favoritt fremover..

imagex37kd.png

imagemjyr.png

imageq3dkf.png

Blinkskudd1.JPG

Nok turisme, tilbake til bordtennis.


youth.jpg

Plutselig var vi i gang med turnering nummer to - Doha Youth Star Contender 2024. Turneringen gikk feilfritt helt frem til en storm kom ut av det blå (bokstavelig talt) den nest siste dagen. Dette er visstnok en hendelse som kun skjer 2-3 ganger i året i Qatar, som generelt sett er en stor ørken. Bøtter med regn, torden og vind. Hallene her er nok ikke like vant til vått vær som de vi har i Norge, og vi måtte klare oss uten ett bord grunnet uønsket innlagt vann på deler av spilleområdene. Typisk meg å aldri komme unna høstværet..

(Det pøste ned i flere timer, som la igjen et tynt lag med vann over stort sett hele byen - som i praksis er helt flat)

I skrivende øyeblikk er det kun en dag av turneringen igjen, og jeg sitter igjen med haug med nye opplevelser, kunnskaper og minner. Jeg er så takknemlig for idretten vi har i Norge, og mulighetene man kan få gjennom engasjement og satsing. Tusen takk til dommerkomiteen for oppnevnelsen til denne turneringen.

Nå er det snart tilbake til normale temperaturer, studier og jobb. Likevel om en drøy måned går turen videre til Helsingborg for VM for yngre hvor jeg også skal stille som dommer. Som de sier her nede, ma'a salama!

STIGA TTEX IDRETTSBUTIKKEN.NO VT Profilering Cara AS Thon hotell Kongsberg Gerflor DNV Norsk tipping