Bordtennis / Nyheter / 2024 / Borussia Düsseldorf slet mot Bad Königshofen
Før kampen ruller spillerbilder over storskjermen. Foto: Kevin Johansen
Før kampen ruller spillerbilder over storskjermen. Foto: Kevin Johansen

Borussia Düsseldorf slet mot Bad Königshofen

Denne uka er undertegnede så heldig at han skal følge Borgar og Borussia Düsseldorf på deres vei mot seire og trofeer.

På vei mot hjemmearenaen til Borgars lag, ARAG Center Court denne vårdagen, skjønner man hvor stort bordtennis er i Tyskland. Flere kvartaler unna har folk parkert tett i tett før kampen. Mange bobiler vitner også om at en rekke av tilskuerne kommer langveis fra. To timer før kampstart er det allerede et yrende liv utenfor kamp-areanen. Dette er som en toppkamp i eliteserien i fotball hjemme, bare at spillerne her er blant de aller beste i verden. Fire av dem har jetlag etter å nettopp ha kommet tilbake fra Singapore Smash, med tre kvartfinaler og en semifinale i double i bagasjen.

 

Barn spiller på flere utebord ved arenaen, og i treningshallen er det finale i skoleturneringen i Düsseldorf. Gjennom skolecuper har 160 spillere kvalifisert seg til finalen. Dette er strategisk rekrutteringsarbeid.

blobid0.png

Borgar Haug og Dang Qui varmer opp to timer før kampen

 

Når spillerne introduseres foran en stappfull ARAG Center Court, ser man at Bundesliga ikke bare holder det høyeste sportslige nivået i Europa, men at arrangementene er helproffe. Bundesliga har egne «spottere», profesjonelle som zoomer inn flomlyset mot spillerne ved introduksjonen. Først introduseres dommerne. Fire dommere utsendt av TTBL. Her er det ikke snakk om å spare inn på dommerutgifter. Dette er noe Det tyske forbundet gjør fordi de er tydelige på at det øker kvaliteten på arrangementene, det hever hele produktet.

 

Klubben har gjort svært mye for å gi publikum en stor opplevelse. Egen VIP-salong for sponsorer der de lekreste retter serveres før kampen, belysning kun innenfor barrikadene og mørkt i resten av hallen, masse å velge i av at og drikke i kiosken, er noe av det som gjør at de selger ut arenaen sin for flere av hjemmekampene.

 

Så er det klart for å introdusere spillerne. Først bortelaget, og det er tydelig at selv om bortesupporterne er i klart mindretall, gir de voldsom lyd fra seg. Men så løfter taket seg når hjemmelaget skal inn på Center Court´en. Borgar Haug er den første av hjemmelagets spillere som presenteres, til stor jubel. Det startet i Hauketo for Norges bordtennis-ess, og nå spiller han for Europas mestvinnende klubb.

 

Første kamp går mellom Anton Källberg og Jin Ueda fra Bad Königshofen. Källberg har nettopp ankommet fra Singapore, der det ble tredjeplass i double med Mattias Falck. En slik lang reise like før kampen er ikke den beste oppladningen. Källberg har noen fine returer, og treffer tidvis godt med forehand-loopen. I de to første settene taper han likevel med knappest mulig margen, -10 og -11. Det er tydelig at energien ikke er helt på topp. Dette er på sett og vis den eneste utfordringen Borussia Düsseldorf har. Deres spillere konkurrerer så mye internasjonalt, og gjør det så bra, at de må reise mye mer enn mange av motspillerne. Ueda er tydelig mer utvilt, spiller mer aggresivt og lykkes mer med spillet rett og slett, noe bortefansen høylytt viser at de setter pris på.

 

Hjemmefansen gjør alt de kan for å få Källberg inn i kampen igjen, men han klarer aldri å slå tilbake. Flere upressede feil straffes hardt på dette nivået, og det blir 3-11 i siste sett. 0-3 altså og Bad Königshofen tar ledelsen i kampen.

blobid1.png

Fullsatte tribuner og helt utsolgt på ARAG Center Court denne søndagskvelden

 

Andre kamp går mellom Bastian Steger (spilleren Borgar slo i Bundesliga-debuten sin) mot hjemmelagets Kay Stumper. Stumper har i likhet med Borgar ligget i trening mens lagkameratene har spilt i Singapore, men i begynnelsen av kampen virker han noe nervøs, og Steger plukker poeng med en fantastisk forehand-flip. Stumper kommer mer inn i kampen midtveis, og åpningene fungerer både i bakchand og forehand. På 10-10 i første sett får vi dagens beste rally, som Stumper vinner til enorm jubel. Han tar også neste, og går opp i 1-0 i sett. Steger svarer med enormt godt angrepsspill og tar neste sett så klart som 11-3.  Stumper tar tredje sett med mye ossing, noen ganger røyste til og med manager Andreas Preuss seg og jublet høylytt. Borgar Haug og Dang Qui gikk da i treningshallen for å varme opp.

blobid2.png

Fantastisk ramme rundt kampene i Bundesliga. Vi kan lære mye i Norge av dette!

 

I fjerde sett tar Steger kontrollen på nytt og vinner 11-2. Selv om Bastian Steger spiller for Bad Königshofen, bor han i Düsseldorf som har den beste treningsgruppen i Europa. Han kjenner Stumper svært godt etter utallige treninger sammen over flere år. At han også er 43 år, sier litt om prestasjonen til Steger. I femte sett er stemningen elektrisk i ARAG Center Court. Det står 5-5, men Stumper hever seg og går opp til 8-5. Da tar Königshofen time out. Høy disco-musikk blandes med tilskuernes applaus og heiarop. Stumper kunne juble for 11-6 i avgjørende, 1-1 i lagkampen. Det var nå 20 minutters pause i kampen, slik at publikum kan handle i fan-shopen og i kafeteria. Det legges igjen betydelig med penger når arenaen er fullsatt.

 

Dang Qui, tienderanket i verden, var satt opp som nummer tre på Borussia Düsseldorf. Han ankom Düsseldorf om morgenen før kampen, etter å ha reist på turistklasse fra Asia. Flybilletten måtte ombookes tre ganger siden han gjorde det så bra i WTT-stevnet, og da ble det for syrt å fly business. Oppladningen til kampen var med andre ord ikke spesielt bra. Bedre ble det ikke av at racketen ble underkjent av dommerne. Trolig har trykkendringene under flyturen utvidet belegget litt, og Dang Qui måtte finne seg ny racket.

 

I første sett slet Qui voldsomt med Filip Zeljkos hurtige og godt plasserte server. Han er en av de beste i Bundesliga på serve, og Qui hang ikke med. 5-11. I andre fikk Qui settball på 10-6. Til da hadde Zeljko vunnet fem av seks poeng i egen serve. Dommerne måtte be publikum roe seg før de lot Qui serve. 1-1 i sett. På 1-2 i sett og 4-5 tok Danny Heister time-out for Dang Qui. Publikum lagde såpass mye lyd at Filip Zeljko kjeftet på dem før dommeren klarte å få ro i hallen. Nå kokte det i ARAG Center Court. Dessverre er det bortelagets supportere som får mest å juble for. Zeljko viser et helt ekstraordinært godt spill og den regjerende Europa-mesteren Dang Qui måtte gi tapt. Düsseldorf slo dette laget 3-0 borte og ligger nå under 1-2.

blobid3.png

Dang Quis personlige trener, Dirk Lion, var skuffet over prestasjonen til sin spiller, men påpekte at han har hatt en lang reise til kampen. Han presiserer at i Bundesliga er det fritt lagoppsett i serien, noe det nok burde vært i Norge også

blobid4.png

Filip Zeljko takker bortepublikummet for støtten i kampen mot Dang Qui

 

Lagkampen hadde vart i godt over to timer allerede da Anton Källberg skulle forsøke å gjøre det godt igjen etter å ha tapt første kamp. Den regjerende Europa-mesteren i lag skulle ut mot en veldig opplagt 43-åring, Bastian Steger. Källberg begynte svakt også i denne kampen, men fra andre sett traff forehand-loopen bedre og han så rett og slett ut til å våkne. Til tross for veldig godt spill av Steger, tok Källberg kampen 3-1. 2-2 i lagkampen. For en kveld dette skulle bli i Düsseldorf!

 

I den avgjørende kampen skulle vi endelig få se Borgar. Han ble tatt ut til å spille double med Dang Qui mot Ueda og Allegro. Begge lag har en venstre- og en høyrehendt spiller, men Borussia Düsseldorf har i tillegg en penneskaftspiller, og det er ingen ulempe i double der man spiller mest forehand.

blobid5.png

Borgar er klar for å spille den avgjørende kampen sammen med Dang Qui foran en fullsatt

ARAG Center Court

 

Borgar Haug hadde et par svært gode forehand-avslutninger, men første sett endte dessverre 7-11. Nå var Borussia Düsseldorf under press. Det var egentlig under hele lagkampen veldig tydelig at Bad Königshofen virkelig ville slå mesterlaget.

 

På 8-9 i andre sett hadde Borgar en nydelig forehand og de gikk a-poeng. Så ble det 9-10, men Borgar servet dem til 10-10. dette settet ble dessverre også tapt, og bevegeligheten til Dang Qui var ikke på topp.

 

Tredje sett begynte svakt, og på 2-5 tok Danny Heister time out.

Over tre timer med bordtennis i verdensklasse skulle tilskuerne få oppleve. Da er det verdt å betale 65 euro for billetten.

blobid6.png

Borgar hadde både mamma, pappa og kjæresten på tribunen da han spilte

 

Dessverre trakk bortelaget det lengste strået i denne kampen. De kjempet seg til en fortjent seier, objektivt sett. For norske bordtennisfans er det likevel svært oppløftende å se at Borgar får spille og henger med på dette nivået.

STIGA TTEX IDRETTSBUTIKKEN.NO VT Profilering Cara AS Thon hotell Kongsberg Gerflor DNV Norsk tipping