Bordtennis / Nyheter / 2024 / Borgar Haug klar for OL-kvaliken
Foto: ETTU
Foto: ETTU

Borgar Haug klar for OL-kvaliken

Bundesliga-proff Borgar Haug landet sent i går kveld i Sarajevo og er klar for OL-kvaliken for Norge. Her er det han kunne fortelle umiddelbart etter ankomst:

Da dere spilte mot erkerivalen Saarbrücken, hadde du en veldig sterk seier mot den japanske deffen Yuto Muramatsu, som hadde slått Anton Källberg 3-0 i samme lagkamp. Har du truffet perfekt med OL-formen?

-Ja, det var en bra seier mot japaneren. Vi hadde noen tøffe kamper, og det var veldig god kamptrening før OL-kvaliken.

Du trener med lagkamerater som er OL-klare, Både Anton Källberg og Dang Qiu er tatt ut, og Timo Boll skal spille sitt sjuende OL i Paris. Gir dette ekstra inspirasjon for deg foran kvaliken?

-Ja, det gir absolutt inspirasjon for meg. De gir meg litt tips her og der for hva jeg bør fokusere på. De kan mye bordtennis, og har erfaring med slike viktige kamper.

Det er i underkant av 50 spillere med i herreklassen, blant andre Daniel Habesohn og Ionescu-brødrene. Er det noen av disse du frykter spesielt?

-Nei, frykter egentlig ingen av dem. Jeg spiller gjerne mot de beste.

Hvordan vurderer du mulighetene for å kvalifisere seg?

-Det er mange gode og tøffe motstandere, men jeg gir mitt beste på hver ball og ser hva det blir. Det er mulig å kvalifisere seg!

Ingen nordmann har kvalifisert seg for OL tidligere (Geir Erlandsen var nærmest, han manglet bare en seier fra å bli kvalifisert en gang). Gir det ekstra press på deg, eller er all fokus på kampene uavhengig av dette?

-Jeg føler ikke at det gir meg press, kun motivasjon.

Du debuterte i Bundesliga denne sesongen og vant debutkampen din mot Bastian Steger. Så vant du som nevnt den sterke kampen mot den japanske deffen. Vi må vel kunne si at dette er en mer enn godkjent debutsesong i Bundesliga for deg?

-Ja, jeg syns ikke jeg har hatt en veldig dårlig sesong i Bundesliga, men det er et par kamper til jeg burde vunnet, blant andre mot Filus Ruwen.

Før OL skal dere spille sluttspill i Bundesliga. I semifinalen møter dere Bad Königshofen, der du har slått flere av spillerne på laget. Hvordan er stemningen i klubben etter det bitre finaletapet i Champions League? Er dere nullstilt for sluttspillet? Det ville vel smakt med en revansje mot Saarbrücken i finalen?

-Det blir en tøff semifinale, vi vant en og tapte en mot Bad Königshofen i serien. Jeg tror vi er bedre forberedt nå, vi skal kunne vinne den kampen. I en eventuell finale vil vi virkelig vinne. Finalen i Champions League kunne ikke vært jevnere (det sto 2-2 i kamper og 2-2 i sett i avgjørende kamp, der Borussia Düsseldorf tapte tie break til slutt). Vi føler ikke at vi ligger noe bak Saarbrücken (Hvis det blir finale mot Saarbrücken, vil det være den tredje finalen de spiller mot samme klubb denne sesongen. Hittil har de møttes i finalen i den tyske cupen og i Champions League, og vunnet en finale hver).

Uavhengig av Paris, har du noen andre sommerplaner?

-Det har en del å si hva som skjer denne uka. Uansett kommer det til å bli mye hard trening i sommer. Er jeg heldig, får jeg tid til ei eller to uker ferie også.

Om det ikke skulle blir Paris-tur, er du motivert for å satse mot Los Angeles om fire år?

-Ja, jeg er definitivt motivert for Los Angeles. Skulle jeg kvalifisere meg til OL nå, så hadde det vært veldig kult. Men jeg har siden jeg var liten ikke bare drømt om å kvalifisere meg til OL, men også å gjøre det bra der. Om fire år SKAL jeg spille i OL, men det hadde vært en fin bonus å få med seg Paris også.

 

OL-kvalifiseringen spilles altså i Sarajevo denne uka, med Martine Toftaker og Borgar Haug som norske håp. Sarajevo er en olympisk by, de arrangerte vinter-OL i 1984, så dette er 40-årsjubileet for byen i olympisk sammenheng.

Vi spurte president i NBTF, Christian Ibenfeldt, om hvor viktig det er for Norge å kvalifisere seg til OL. Han svarte:

«For NBTF er det svært viktig å få spillere med med til OL. Mens vi har en veldig stolt historie i Paralympics, som toppet seg med Tommy Urhaugs fantastiske gull, har vi som kjent ikke hatt spillere i OL før. I OL når vi ut til et mye større publikum enn i andre turneringer, og det ville vært en fantastisk måte å vise fram våre utøvere på, om de kommer med til OL. Hele bordtennis-Norge ønsker Martine og Borgar lykke til!»

Fakta om bordtennis i OL: Bordtennis ble til tross for idrettens utbredelse internasjonalt, ikke en OL-gren før i 1988, under Seoul-lekene. Det var flere årsaker til den seine innlemmelsen i det olympiske fellesskapet for vår idrett. Det internasjonale bordtennisforbundet, ITTF, var redd for at bordtennis i OL ville redusere statusen for bordtennis-VM som ITTF selv har rettighetene til. Den første presidenten i ITTF, Ivor Montagu, som satt i over 40 år, var i tillegg bekymret for at det ville bli en stor fornedrelse for ITTF, om de søkte om innlemmelse og ikke fikk det gjennom i IOC.

Sett i ettertid må man kunne si at dette var en svært lite klok strategi fra Det internasjonale bordtennisforbundet. Status på vår idrett har økt, ikke gått ned, etter at bordtennis kom på OL-programmet.

I Paralympics har derimot bordtennis vært med helt siden Roma i 1960.

 

 

STIGA TTEX IDRETTSBUTIKKEN.NO VT Profilering Cara AS Thon hotell Kongsberg Gerflor DNV Norsk tipping