Bordtennis / Nyheter / 2024 / Borgar Haug -portrett av en Norgesmester
Foto: Brage Titlestad, NBTF
Foto: Brage Titlestad, NBTF

Borgar Haug -portrett av en Norgesmester

Da Borgar Haug i helga vant sin femte kongepokal, i en alder av kun 21 år, sørget han også for at han har alle muligheter til å bli historiens beste bordtennisspiller i Norge, for de uten funksjonsnedsettelse.

Undertegnede fulgte Borgar i ei uke i Düsseldorf like før NM, og her kommer mine inntrykk derfra.

Jeg landet på flyplassen i Düsseldorf to og en halv time før Bundesliga-kampen mellom Borussia Düsseldorf og Bad Königshofen. Allerede på vei til hallen oppdager man hvor mye større bordtennis er i Tyskland. Flere kvartaler unna ARAG CenterCourt står bilene på kryss og tvers med publikum som skal se kampen.

Vel inne i den enorme hallen klubben selv eier, og som er utsolgt for dagen, er Borgar allerede i gang med innslåing med Dang Qui, regjerende Europa-mester og ranket som nummer ti i verden. Det er altså spillere på dette nivået Borgar trener med til daglig, og for å si det slik, Borgar har ingen problemer med å henge med på tempoet til Europa-mesteren.

ARAG CenterCourt i Düsseldorf. Her spiller Borgar hjemmekampene til klubben

 

Som bordtennisinteressert nordmann er det stort å se Borgar bli introdusert for hjemmepublikummet denne søndagen i Düsseldorf, til øredøvende jubel på et utsolgt stadion. Jeg tenker tilbake til en Norgescup i Bodø da Borgar knapt var blitt tenåring, og nå spiller han for Europas største klubb!

Motstanderlaget vekker gode minner for alle oss som heier på Borgar. Det var mot nettopp denne klubben han vant debutkampen i Bundesliga, i bortekampen, da han beseiret rutinerte Bastian Steger. Den kampen vant Borussia Düsseldorf 3-0, men i hjemmekampen er flere av Borgars lagkamerater slitne etter å ha ankommet samme morgen etter en lang reise fra WTT-stevnet i Singapore, og det står 2-2 i kampen.

Borgar spiller double med Dang Qui

 

Trener Danny Heister setter opp Borgar og Dang Qui til å spille den avgjørende double-kampen. Dessverre ble det tap denne dagen. Tap til tross, Borgar sitter og skriver autografer til fansen i hele 40 minutter etter at kampen er ferdig. Så spiser laget sammen, før det bare er å rusle i seng i 22-tida. Selv om det har vært kveldskamp denne søndagen er det ny trening mandag morgen kl. 0900. Før det skal han kjøre servetrening en halvtime.

Kl. 1600 denne mandagen er det klart for dagens andre treningspass i Hall 1 i det enorme komplekset som Borussia Düsseldorf eier. Paralympisk mester og en av Tommy Urhaugs hardeste konkurrenter,  Valentin Baus, er allerede i gang med treninga. Deretter ankommer Kay Stumper og like etter Anton Källberg og Borgar Haug. De stretcher litt og jogger før innslåinga begynner. Det snakkes mest tysk mellom spillerne. Timo Boll har fått lov til å hvile etter en tøff Asia-tur som ble belønnet med en kvartfinale og gjør at han bykser opp til 26.plass på verdensrankinga.

Hall 1 i treningskomplekset til Borussia Düsseldorf. Her slipper kun noen få inn. Det er her Borgar trener hver dag

 

Innslåinga gjøres i et vanvittig tempo fra første ball. Det spilles først diagonalt, deretter rakt. Det er loop mot loop fra begynnelsen av. Borgar trener med Scaba denne økta. Han spiller for Bad Homburg, klubben som etter alle solemerker rykker opp til 1. Bundesliga neste sesong, og som har signert Kristian Karlsson. Düsseldorf er Tysklands bordtennis-sentrum, og flere av toppspillerne for andre klubber bor og trener her. Det gjør at Borgar og lagkameratene får trene med flere andre enn kun klubbkameratene. Fanbo Meng er også med på denne økta. Etter innslåinga kjøres det mye 2fh-2 bh mot fh og liknende variasjoner.

Det er imponerende å se det enormt høye tempoet, og den intensiteten Borgar og de andre holder gjennom absolutt hele treninga. Hver eneste ballveksling er som matchballen i en viktig finale. Men så er det da også en grunn til at det er akkurat disse spillerne som er blitt profesjonelle i europas hardeste bordtennisliga.

Noe jeg lurte på da jeg skulle besøke Borgar, var om han etter all den treninga han legger ned hver dag, fortsatt har spillegleden han hadde da han var yngre. Det er imidlertid lett å se at Borgar liker dette. Han har det gøy på trening. Det er heller ingen ulempe for motivasjonen at han får opplevelser som å spille foran en fullsatt ARAG CenterCourt, og at han forøvrig er ubeseiret i Champions League. Han uttrykker også at han gleder seg til NM, og til å møte sine norske lagkamerater igjen. Som proff i Tyskland blir det få hjemturer i løpet av året.

Dagen etterpå setter vi oss ned for et intervju, før nok ei trening skal gjennomføres. Det er blitt Mittwoch som de kaller det i Tyskland, og det er en nydelig vårdag i Düsseldorf.

Borgar foran hallen. Det er et kompleks som rommer ARAG CenterCourt, flere treningshaller

Og det er også det tyske forbundets nasjonale treningsanlegg.

 

Det tyske landslaget har treningssamling her disse dagene. Storheter som Jörg Rosskopf og Dimitrij Ovtcharov tusler forbi. De nikker til Borgar. Han kjenner alle i europeisk bordtennis.

Borgar, du er proff i Europas føende bordtennisklubb. Kan du fortelle litt om hvordan overgangen har vært for deg fra norsk og svensk bordtennis til å komme hit til en gjennomprofesjonell klubb som Borussia Düsseldorf?

-Jeg syns overgangen har gått helt greit. Det er klart jeg var litt spent på hva som møtte meg, men det har gått veldig bra, og jeg trives i klubben. Jeg har jo erfaring med å flytte tidligere, da jeg som veldig ung reiste til Halmstad.

Når man ser seg rundt i treningskomplekset til klubben din, ser vi blant annet Hall of Fame, som viser navn på tidligere toppspillere som har spilt her. Både Samsonov, Ovtcharov og Jun Mizutani har spilt for din klubb. Hvordan oppleves det å representere en klubb med en slik historie?

-Jeg syns det er kult. Det viser også at klubben lykkes med det de gjør. Det er inspirerende.

Og i dag er du klubb- og treningskamerat med regjerende Europa-mester Dang Qui, Europas mestvinnende spiller Timo Boll og Sveriges nummer 1, Anton Källberg som er nummer 14 på den siste verdensrankingen. Hvordan er dette for deg, sportslig og sosialt?

-Jeg har enorme utviklingsmuligheter her. Hver dag trener jeg med toppspillere. Vi har også et veldig fint miljø som jeg trives i. I fritida henger jeg litt med de andre. Mest Kay Stumper som er på samme alder som meg, og som jeg har kjent veldig lenge. Samtidig er det slik at jeg bruker mye tid sammen med spillerne på trening og kamper, så det er litt greit å kople av innimellom også.

Hvordan er en vanlig dag for bordtennisproffen Borgar Haug?

-Jeg begynner med servetrening en halvtime hver morgen. Deretter trener vi i tre timer. Så er det litt massasje før jeg hviler noen timer. På ettermiddagen er det ei ny økt på to og en halv time.

Du har etter helgas NM fem kongepokaler. Geir Erlandsen har 13. Har du en ambisjon om å slå den rekorden?

-Ja, jeg skal være såpass fremoverlent at jeg innrømmer at det er en ambisjon om å bli den mestvinnende spilleren i Norge.

Det er ingen tvil om at Borgar Haug er den spilleren alle i Norge ønsker å slå. Hva tenker du om det?

-Det syns jeg bare er motiverende. Jeg vet at mange vil ha en seier mot meg, men det gjør at jeg også må ha full fokus på kampene under NM. Jeg syns også vi ser mye positivt i norsk bordtennis om dagen. Både Martin og Khai viser framgang og satser. I lag-EM i Malmö hadde vi det yngste laget av alle. De neste årene skal vi ha framgang som lag.

Du har lagt ned enormt mye i din bordtennissatsing. Hvor langt må du nå for at du selv skal være fornøyd med din karriere?

-Jeg kunne nok flyttet hjem i morgen og fortsatt vært fornøyd med det jeg har fått til, men jeg har ambisjoner om mye mer. Jeg vil bli den spilleren på laget som vinner to kamper hver gang vi spiller en lagkamp. Jeg vil utvikle meg videre og ta nye steg internasjonalt.

Har det noen gang hendt at du har angret på valget om å flytte fra Norge, og heller ville gjort noe annet?

-Nei, jeg har aldri angret på det. Jeg har fått mange venner og opplevd mye gjennom bordtennisen. Det er ingen tvil om at det å flytte fra Norge har styrket mine muligheter til å lykkes med idretten. Jeg føler meg privilegert som har fått denne muligheten.

Borussia Düsseldorf er som Real Madrid Eller Manchester City i fotball. Klubben har vunnet 77 titler. Champions League har dere vunnet hele sju ganger, og trippelen fire ganger. Hvordan var det å bli kontaktet av denne klubben?

-Det var inspirerende. Manager Andreas Preuss hentet meg på flyplassen og så bar det rett til prøvespill. Jeg var ikke nervøs, men skjønte at dette var en enorm mulighet og da var det bare å kjøre på.

Og klubben må ha likt det de så, siden de tilbød deg kontrakt. Mens andre ungdommer går på discotek eller på fest en lørdagskveld, hva gjør du hvis du ikke har kamp på søndag? Føler du at du må forsake mye?

-Vi har alltid trening søndag morgen, så jeg må tidlig i seng. Jeg syns likevel ikke jeg forsaker mye. Hadde jeg festet i helgene ville jeg derimot forsaket treningen og alt jeg arbeider for, så det vil jeg ikke.

Når du skal kople av, hvilke tv-serier liker du å se?

-Game of Thrones er nok favoritten. Det er fin avkopling fra treningene.

Hører du på musikk før kampene for å «speede» deg opp?

-Nei, jeg hører aldri på musikk før kamp. Ellers liker jeg hip hop i andre sammenhenger.

Hvis du kunne velge mellom å vinne gull i lag-EM med Norge eller å vinne Champions League med klubben din, hva ville du da valgt?

-Jeg ville valgt lag-gull med Norge. Så kunne jeg gjerne tatt med en Champions League-tittel etterpå.

Du har bodd lenge utenlands. Ser du for deg at du en dag vil flytte tilbake til Norge?

-Det er vanskelig å svare på nå. Jeg har forhåpentligvis mange år igjen som proff, men jeg savner så klart familie og venner. Norge ville være et godt land å bo i når familie blir aktuelt, men jeg liker også Halmstad.

Du har reist mye med bordtennis. Hva er din drømmeferie?

-Jeg har fått sett en del gjennom mange år med reiser verden rundt. I og med at jeg trener mye og hardt, tror jeg drømmeferien ville vært å ha et hotell like ved stranda, og kunne kople helt av.

Ser du for deg en karriere som bordtennistrener når karrieren din en gang er over?

-Jeg har tenkt en del på en trenerkarriere, men det er enda for tidlig å si. Jeg kan egentlig se for meg et godt liv både innen bordtennis og uten bordtennis når jeg en dag legger opp.

Det er flere som har bidratt mye for at du har kommet dit du er. Er det noen spesielle du vil takke?

-Jan Berner lærte meg å spille bordtennis. Og da jeg begynte i Fokus var Eirik Ansnes min trener i mange år. Olav Haraldseid har hjulpet meg mye i karrieren. Dette er personer jeg er veldig takknemlige for. Og foreldrene mine har støttet meg hele veien.

I Norge sitter det mange unge, håpefulle bordtennisspillere som har deg som sitt store idol, og følger med på alt du gjør. Hvilke råd vil du gi til de som drømmer om å oppnå det samme som deg?

-Tren hardt, men ha det gøy. Våg å tro på deg selv, og ikke bry deg om hva andre måtte mene.

Klokken nærmer seg 16. Det er klart for ei ny økt i Düsseldorf. Med et lite vink signaliserer trener Danny Heister at Borgar må gjøre seg klar. Han løper inn i hallen. I denne klubben er det ikke akseptert å komme et minutt for seint til trening.

Når du er bordtennisproff i Tyskland er autografskriving en del av jobben

 

 

 

STIGA TTEX IDRETTSBUTIKKEN.NO VT Profilering Cara AS Thon hotell Kongsberg Gerflor DNV Norsk tipping Allard Support for Better Life AB