Bordtennis / Nyheter / 2024 / Bordtennis. For alle. Hele livet.
Foto: NBTF
Foto: NBTF

Bordtennis. For alle. Hele livet.

For oss i bordtennisfamilien her hjemme har det alltid vært kjent at bordtennis er en inkluderende idrett som passer for mennesker i alle aldre. Dette er noe Det internasjonale bordtennisforbundet, ITTF, har løftet på agendaen gjennom sitt prosjekt Table tennis. For all. For life der det er ei uttalt målsetting å rekruttere personer i alle aldre til å utøve idretten vår, men ikke minst å holde på spillerne, slik at de blir livslange utøvere.

Det er liten tvil om at ITTF har lykkes med denne strategien. I Veteran-VM i Roma denne sommeren ble det satt ny deltakerrekord for et bordtennisstevne, med 6100 deltakere. Den eldste deltakeren var hele 99 år! I OL i Paris ble Li Xia Lian historisk ved å bli den eldste bordtennisspilleren til å ta seg videre fra 1. runde, i en alder av 61 år.

De siste årene har det vært utført mye forskning som viser at bordtennis kan være bra mot parkinson- og alzheimer. Professor Neil Shetty fra det prestisjefylte universitetet Northwestern i Chicago, har forsket mye på dette og mener å finne at bordtennis aktiviserer deler av hjernen som involverer motorikk, koordinering og hukommelse.

Også norsk media har hatt flere artikler som viser det positive med å spille bordtennis i voksen alder. Kari Gjengedal (79) er intervjuet om emnet i VG tidligere i sommer, i en artikkel som kan åpnes fra linken under (bak betalingsmur):

(+) Hjernetrim: Kari (79) er bordtennis-dronning (vg.no)

Vi anbefaler klubber som har aktiviteter for eldre om å ta kontakt med lokalmedia for å gjøre disse tilbudene mer kjent.

Og så kan det være greit for alle oss som spiller bordtennis å vite at forskerne også slår fast at dette er en veldig positiv idrett å drive med for både kropp og hode.

STIGA TTEX IDRETTSBUTIKKEN.NO VT Profilering Cara AS Thon hotell Kongsberg Gerflor DNV Norsk tipping