Bordtennis / Nyheter / 2024 / Bordtennis-EM: Khai Noah Lam med kjempekamp

Bordtennis-EM: Khai Noah Lam med kjempekamp

Det ble en ny fin dag, onsdag, sett med norske øyne i bordtennis-EM. Double-kampene er omtalt i en egen artikkel.

I single sto Khai Noah Lam for en knallsterk prestasjon mot finlenderen Alex Naumi som spiller i Pingisligaen og har vært ranket som nummer 208 i verden. Igjen viste våre landslagsspillere at de ikke bryr seg om meritter og ranking hos motstanderne. Khai gikk hardt ut, og presset finlenderen fra begynnelsen. Naumi fightet imot, men Khai tok et jevnt første-sett 13-11.

I andre-settet vant finlenderen 12-10, det var altså helt jevnt i denne kampen. Khai tok styringen på nytt i tredje, og vant settet såpass klart som 11-6, men så slo Naumi tilbake med litt finsk sisu i fjerde sett og tok det 11-3. Før avgjørende sett var det derfor vanskelig å spå utfallet i denne kampen. Finlenderen var objektivt sett favoritt med en bedre rankinghistorie, men som nevnt er det noe våre spillere bryr seg særdeles lite om.

Vi ser også i spillets faser at respekten for motstanderen ikke er der, og Khai presset Naumi bakpå ved flere anledninger. Finlenderen forsøkte å legge om spillet litt, men Khai sto imot alle forsøk og vant 11-8 i femte sett. Dette var en veldig sterk seier av Khai, og han leverte en god søknad om Pingis-ligaspill for klubben sin -Söderhamn.

Det betydde at Khai tok seg videre til play off, og ny kamp på kvelden. Denne gang mot Lubomir Jankaric fra Tsjekkia. Jankaric er en spiller som har slått flere av de absolutte toppspillerne i Europa, og har veldig mye erfaring i denne type kamper. Khai kjørte på fra første ball også her. Han tok ledelsen og holdt den i første sett. På settball hadde Khai en knallhard rak forehand-loop igjen, og avgjorde til 11-8. For en start mot en så rutinert spiller som Jankaric.

Så er det dette med rutine, og hvor stor betydning det har i bordtennis. I andre sett begynte tsjekkeren å spille mye mer kort spill. Han hadde tydeligvis funnet ut at Khai var vel så god som han selv i etablert angrepsspill, for han hang ikke med når Khai gikk til. Det korte spillet ble vanskeligere for vår spiller, og Jankaric tok settet 11-4. I tredjesettet ønsket den tsjekkiske spilleren å fortsette med dette lite underholdende spillet helt inne med nettet. Det ga han en 5-2-ledelse. Khai forsøkte å få kampen over i mer tempo og angrepsspill. Først hadde nordmannen en god loop med veldig mye skru, og deretter et nydelig angrep slik at han kappet innpå til 4-5.

I forsvarsspillet fungerte det også greit for Khai. Tsjekkeren begynte nå med flere åpninger rakt, han brukte Khai sine styrker mot han. Det ble nå fem strake poeng for Jankaric, og settet endte 6-11. I fjerde sett gjorde tsjekkeren nye taktiske justeringer. Han begynte å variere mer i dybden, deretter loop med mye overskru like over nettet. Khai kom imidlertid mer til med sitt sterke angrepsspill, og kom opp i 5-4. Tsjekkeren begynte å gå tilbake til kort spill, og han tok de tre neste poengene. Khai slet seg tilbake, og viste mye spillestyrke. Nordmannen gikk opp i 8-7, og kroppsspråket til den tsjekkiske spilleren viste tydelig at han var ukomfortabel i denne kampen.

Likevel klarte Jankaric å kjempe tilbake igjen. Han tok det neste poenget, og jublet høylytt da han gikk opp i 9-8, noe som tydelig viste at han måtte ta ut alt om han skulle gå seirende ut av dette oppgjøret. Khai utliknet, og forsøkte med en veldig rask overskrudd serve mot tsjekkerens backhand. Dette førte imidlertid til at ballen kom lynraskt tilbake, og Khai var ikke klar for returen. Dermed fikk han matchball mot seg, og tsjekkeren sikret seieren med kort spill i kampens siste ball.

Med denne kampen er EM over for Khai denne gang. Han var vist veldig godt spill, ikke minst kampen mot finlenderen var enormt sterk. I den siste kampen mot Jankaric er han helt på høyde med motstanderen i det etablerte spillet, både i forsvar og angrep. De korte ballene var vanskeligere for Khai. Her var forskjellen antall års erfaring som internasjonal spiller. Tsjekkeren var veldig god på å endre taktikken mange ganger underveis. Spillemessig var han slett ikke bedre enn Khai.

Khai kan reise hjem til Söderhamn med hevet hode. Det er tydelig at han har brukt tida i Sverige godt, for han er åpenbart en enda bedre spiller enn i fjor.

STIGA TTEX IDRETTSBUTIKKEN.NO VT Profilering Cara AS Thon hotell Kongsberg Gerflor DNV Norsk tipping