Bordtennis / Nyheter / 2024 / Bordtennis-EM i Norge? Hatten av for NBTF!
Foto: Privat.
Foto: Privat.

Bordtennis-EM i Norge? Hatten av for NBTF!

Dette er en kommentar. Den uttrykker artikkelforfatterens syn. I 2026 er det nøyaktig hundre år siden den aller første bordtennisturneringa i Norge ble avholdt. Samme år ble det invitert til tidenes første EM i bordtennis, i London. Dette ble som kjent omgjort til et VM etter at det viste seg at seks indiske utvekslingsstudenter deltok. London har fått bordtennis-VM til hundreårsjubileet, men nå kan det hende at Norge og Stavanger får EM i bordtennis dette året.
eg gir forbundsstyret terningkast 6 for å være så fremoverlente at de søker om å få bordtennis-EM på norsk jord! Vi har aldri hatt et så stort bordtennisarrangement i Norge, men en gang må være den første, og for å være ærlig -det er jammen på tide at vi forsøker!
 
Jeg er fullt klar over at det vil være delte meninger om å gå for et Europa-mesterskap i Norge. For alt jeg vet kan det også være delte meninger i forbundsstyret. Dette bør ikke være til hinder for å satse på et så stort arrangement hos oss. Å oppnå konsensus i norsk bordtennis er like realistisk som at det blir ei snarlig gjenforening av Nord- og Sør-Korea. Uenigheten i norsk bordtennis kan ofte være frustrerende og slitsom, men det er også en styrke. Der alle tenker likt tenker som vi vet, ingen særlig mye.
 
President Christian Ibenfeldt har vist stort lederskap ved å lose saken gjennom styret, og generalsekretær Bengt Paulsen har fått administrasjonen til å kaste seg rundt og utarbeidet en god søknad på kort tid.
 
Hvorfor skal vi egentlig ha et EM i Norge? Først vil jeg spørre tilbake, hvorfor ikke? Akkurat det er riktignok en retorikk som ikke imponerer særlig mange. Vektigere argumenter er at våre landslagsspillere deltar på EM stort sett hver sesong, og da er det ikke heeelt urimelig at vi bidrar i den europeiske bordtennisdugnaden ved å arrangere det selv sånn circa en gang hvert hundrede år.
 
Da Portugal begynte å arrangere internasjonale turneringer, så økte det nivået på de portugisiske landslagsspillerne. Det sikrer flere konkurranser på høyere nivå. Mange vil spille på hjemmebane, og det kan føre til at flere satser for å kvalifisere seg. Portugisisk bordtennis var ikke mye større enn norsk bordtennis, men de klarte å produsere spillere i Europa-toppen, blant annet ved å ha flere internasjonale stevner hjemme.
 
Jeg har snakket med Felix Lebrun om hvordan det var å spille OL i Paris, jeg har intervjuet Filus Ruwen om opplevelsen med å spile en kvartfinale på hjemmebane i VM i 2017 og jeg hørte Sofia Polcanova beskrive følelsen av å bli Europa-mester i sin egen hjemby tidligere i år.
 
Våre landslagsspillere som satser alt på idretten vi alle elsker, fortjener å oppleve et mesterskap her hjemme. Jeg vil være med å heie fram Borgar, Martine og landslagskollegene deres sammen med masse andre nordmenn, i Norge! Med euforien fra fantastiske Waldner Cup friskt i minne, jeg vil at det skal skapes ei slik stemning for våre utøvere!
 
Mest av alt vil jeg at vi gjennom et EM på norsk jord skaper større interesse rundt vår idrett her til lands slik at vi får flere barn inn i norske bordtennishaller, slik at vi får mer publikum på våre turneringer og slik at sponsorer ser verdien av å investere i vår idrett.
 
Jeg har opplevd fire bordtennis-EM og fire bordtennis-VM på nært hold som tilskuer eller skribent. Alle har vært flotte på hver sin måte, men arrangementsteknisk hopper vi ikke etter Wirkola, kanskje spille etter Waldner ville vært en mer illustrerende metafor for oss bt-folk. Jeg er helt overbevist om at vi kan få til et like godt arrangement som VM i Suzhou, EM i Linz eller Topp 16 i Montreux.
 
Det vil bli hardt arbeid framover om vi får arrangementet, men det vil være verdt det.! I kravspesifikasjonen til ETTU vil det påløpe arrangøren circa fire millioner kroner i utgifter. Vi har gode muligheter for en statsgaranti på fem millioner, noe som vil sikre økonomien, men det vil også være helt avgjørende at Kulturdepartementet innvilger den søknaden. Hvis ikke blir det ikke noe EM i Norge.
 
Vi kan også tjene en del penger på sponsorer og samarbeidsavtaler. Et EM i Stavanger vil bringe inn 3000-4000 overnattingsdøgn til byen, og det vil nærlingsliv se en betydelig gevinst i. Også det øvrige reiselivet i Norge kan tjene på dette. Jeg så selv at horder av kinesere reiste rett fra Waldner Cup til Tromsø for å være Nordlys-turister.
 
Etter nettopp Waldner Cup vet vi mye om hvordan et bordtennis-arrangement skal gjennomføres, og publikum vil kunne fryde seg over topp bordtennis i Norge nok en gang. Jeg drømmer om en semifinale mellom Borgar og Felix Lebrun i Stavanger i 2026!
STIGA TTEX IDRETTSBUTIKKEN.NO VT Profilering Cara AS Thon hotell Kongsberg Gerflor DNV Norsk tipping Allard Support for Better Life AB