Bordtennis / Nyheter / 2024 / Bordtennis-EM i Linz
Foto: WTT
Foto: WTT

Bordtennis-EM i Linz

Tirsdag braker det løs i TipsArena i Linz. Da begynner bordtennis-EM i single, double og mix. Det er for øvrig ved samme arena som fotballandslaget spilte mot Østerrike søndag, og vi håper våre spillere gjør det bedre enn Ståle Solbakkens menn gjorde det. Linz ligger i regionen som kalles «Øvre Østerrike» og er 18 mil fra hovedstaden Wien.

Landslagsledelsen har tatt ut Christine Kalvatn, Martine Toftaker, Martin Frøseth, Khai Noah Lam og Borgar Haug. Tirsdag spilles kvalifisering i single med puljespill. Alle de norske spillerne skal gjennom kvalifisering. Hadde Borgar vært ranket tre plasser høyere hadde han vært direktekvalifisert til sluttspillet sammen med spillere som Felix Lebrun og Truls Möregårdh. Imidlertid tror jeg det bare er positivt å få spilt noen kamper før sluttspillet starter.

I mix spiller Christine Kalvatn med Martin Frøseth og Martine Toftaker med Borgar Haug. Blant favorittene i klassen er Ovidio Ionescu og Bernadette Szocs, men hjemmehåpene er Robert Gardos og Sofia Polcanova. Kristian Karlsson og Christina Källberg ønsker nok også å blande seg inn i medaljekampen. Sist vant Lebesson og Yuan fra Frankrike.

I double spiller Christine og Martine sammen. Det gjør også Martin og Khai, mens Borgar spiller med belgieren Florent Lambiet. De er direktekvalifisert til hovedtrekningen som 13.-seedet. De andre norske parene må spille kvalifisering.

Polcanova og Szocs er seedet som nummer sju, men mange ser på dem som favoritter i damer double. De er også regjerende mestere fra München for to år siden.

For herrene er det utvilsomt Lebrun-brødrene som er favoritter og de er førsteseedet, men de regjerende mesterne Kristian Karlsson og Mattias Falck har vunnet både EM og VM, og skal ha god mulighet til å forsvare tittelen. Se også opp for Anton Källberg og Truls Möregårdh som spiller sammen denne gangen. Borgar og Florent har god mulighet til å slå de fleste, og det blir svært spennende å se hva alle de norske kan få til i Linz. Rapportene er at alle er i god form, og Borgar har vist enormt gode resultater i det siste, noe som har ført han inn på topp 100 i verden.

I single er Bernadette Szocs toppseedet og Sofia Polcanova andresedet. Polcanova er regjerende mester i klassen, og spiller på alle måter på hjemmebane. Hun bor i Linz, så for henne blir dette et spesielt mesterskap. Hun var beste europeer i dameklassen i OL, og har en tendens til å slå doublepartneren sin, Szocs, når de møtes.

For herrene er Dang Qui tittelholder, etter seieren på hjemmebane sist. Han var faktisk den første penneskaftspilleren som ble Europa-mester i herrer single. Blant de fire høyest seedede herrespillerne er utrolig nok to penneskaftspillere.

Tyskerne overbeviste ikke i OL, og Qui har hatt variabel form. Det er mer sannsynlig at Patrick Franziska kan ta hjem noe denne gang. Mye rart skal skje om ikke Lebrun-brødrene tar hjem medaljer i Linz, og Darko Jorgic har nok også lyst på en tittel. Borgar har imidlertid vist de siste månedene at han kan slå de fleste.

I singleklassen møter Borgar Abdullah Yigenler fra Tyrkia og Ondrej Kveton fra Tsjekkia. Dette er kamper vår kaptein skal vinne. Samtidig er det liten tvil om at de vil se på det som en stor skalp om de slår nordmannen, så de vil gi alt i kampene.

Martin Frøseth møter Joao Monteiro fra Portugal i en knalltøff kamp, og ukraineren Andrii Grebeniuk. Khai Noah Lam får også en tøff match mot hjemmehåpet Robert Gardos, og møter også Alex Naumi fra Finland. De to beste fra puljene spiller en play off for å komme inn i hovedtrekningen.

Martine Toftaker møter Elisa Nguyen fra Tyskland og Elena Zaharia fra Romania. Vinner hun pulja er hun direkte kvalifisert for hovedturneringen. Blir hun nummer to spiller hun play off. Christine Kalvatn møter ungareren Leoine Hartbrich, spanske Elvira Fiona Rad og Mateja Jeger Majstorovic fra Kroatia. Både vinneren og nummer to i den pulja spiller play off for hovedrunden

I double møter Borgar og hans belgiske makker et par som vinner sin kval-kamp i deres første match, så det er ikke avklart enda. Borgar viste veldig god double-form sist helg da de fikk en nydelig revansje mot Saarbrücken i Bundesliga, laget de tapte begge ligakampene og Champions League-finalen mot forrige sesong. Borgar og Anton Källberg avgjorde kampen da det sto 2-2, ved å slå Patrick Franziska og Cedric Meissner sterke 3-0! I den lagkampen fikk svensken også revansje for det bitre tapet på tie break i Champions League-finalen mot Darko Jorgic. Denne gangen vant Anton 3-2. Timo Boll viste at han fortsatt er en internasjonal toppspiller ved å slå Darko Jorgic 3-1. Vi håper å få se Timo i Waldner Cup i Oslo i desember.

Martin Frøseth og Khai Noah Lam møter Yang Wang og Konstantinos Angelakis fra Slovakia/Hellas i sin kval-kamp. Det ser ut til at Christine Kalvatn og Martine Toftaker møter Margo Degraff fra Belgia og Shuohan Men fra Nederland i double-kvalifiseringen. Martine kjenner naturligvis Margo veldig godt, og det blir spennende å se om de kan bruke det til å vinne kampen.

I mix møter Borgar og Martine det italienske paret Matteo Mutti og Debora Vivarell. Martin og Christine får aserbardjansk motstand i Hilal Hasanov og Zemfira Mikayilova.

Det betyr svært travle dager med mange kamper under EM for de norske spillerne. Du får daglige oppdateringer på bordtennis.no

EM ble første gang spilt i 1958 i Budapest. Egentlig var VM i 1926 planlagt som et EM, men da indiske utvekslingsstudenter deltok, forandret ITTF tittelen til VM. Da ble det ikke noe EM før 32 år seinere. Timo Boll er uten sammenlikning kongen av EM. Borgars lagkamerat vant single og double i samme EM hele fire ganger. Totalt har han 13 gull og fire bronser. Han har aldri tapt en EM-finale. Det er noe som mangler når EM nå skal spilles uten en slik legende.

STIGA TTEX IDRETTSBUTIKKEN.NO VT Profilering Cara AS Thon hotell Kongsberg Gerflor DNV Norsk tipping