Bordtennis / Nyheter / 2023 / Veteran-EM avsluttet med bravur
Foto: Brage Titlestad, NBTF
Foto: Brage Titlestad, NBTF

Veteran-EM avsluttet med bravur

Veteran-EM i Sandefjord viste seg fra sin aller beste side på EMs siste dag. Finalehallen sto ikke tilbake for noe internasjonalt mesterskap tidligere, og spillerne som hadde kjempet seg helt til finalerunden opplevde en fantastisk ramme rundt kampene.

Nivået på veteran-bordtennis er høyere enn noen gang. Stadig flere satser hardt og mange av spillerne hevder seg også i nasjonale mesterskap for aktive, eller spiller i øverste liga i sitt hjemland.

Norge gjør sitt beste internasjonale mesterskap noen gang i antall medaljer. Det ble fem medaljer på Norge i dette mesterskapet, ett av dem gull. Under veteran-VM i Oman i januar i år tok Norge fire medaljer (to av dem gull) med Pål Guttormsen, Christian Ibenfeldt og Gina Hundven.

Aller mest gledelig i Sandefjord var den fantastiske seieren til Sonja Rasmussen og Marianne Blikken. Etter å ha vært lenge borte fra internasjonal bordtennis vant de kamp etter kamp. Mange trodde det etter hvert skulle ta stopp, ikke minst i semifinalen mot verdensmesterne Petra Sörling og Pia Toelhøj. Det svensk-danske paret var storfavoritter også i EM og Toelhøj ble europamester i single i Sandefjord, så det var et svært sterkt par Marianne og Sonja spilte mot.

Det norske paret viste imidlertid mental styrke og vant kampen og fortsatte like godt med å vinne finalen også. Dette er første norske kvinnelige EM-gull for spillere uten funksjonsnedsettelse. Marianne og Sonja mer enn antydet at de håper å satse mot VM i Roma neste sommer.

Laura Krumina gjorde også en veldig god jobb og vant bronse i damer 40, etter et veldig tett semifinale der hun måtte gi tapt mot Emilia Kijok i en fem-setter. Det er også første gang norske kvinnespillere tar to medaljer i et veteranmesterskap.

I double har Norge flere medaljer fra veteran-EM -og VM. Christian Ibenfeldt var i VM-finalen i januar i år med tyrkeren Murat Eris. De var blant de ypperste favorittene denne gangen også og det ble bronse etter veldig tette kamper på slutten.

Ibenfeldt var i kvartfinalen i 45-årsklassen også der det ble tap mot Viktor Vasylevskyi som vant både single og double i Sandefjord. Litt mer flaks med trekningen ville nok gitt vår president minst en bronse i single.

I double 50 år ble det et hyggelig gjensyn med Istvan Moldovan som ikke har spilt veteranmesterskaper tidligere. Formen var det imidlertid ingenting i veien med, og med Johan Eriksson nådde de helt til finalen der Vendelbo og Miller ble for sterke. Istvan Moldovan var også i kvartfinalen i single og vi håper Istvan blir å se i flere veteranmesterskaper framover.

I double 65 år for menn hadde vi veldig store forhåpninger til Pål Guttormsen. Det ble sammen med Stefan Sandberg bronse denne gangen på den dobbelte verdensmesteren. I single tapte Pål i kvarten mot Dan Lagerlöf som er svensk veteranmester og tidligere har spilt i den norske lagserien.

Roger Andersson spilte riktignok for Sverige i EM, men han har bodd så lenge i Norge at han bør regnes som nordmann. Han vant bronse i 50-årsklassen, og tapte semifinalen etter å ha ledet klart, før Mats Källberg klarte å snu det.

I B-sluttspillet var det også mange fra Norge som nådde langt.

Gina Hundven og Bente Ulstein vant damer double, 65 år. I herrer double 40 år ble det en helnorsk B-finale mellom Jan Petter Hansen og Joachim Sørensen som vant mot Knut Hellik Kvale og Roman Odintsov. Hubert Marciniak og hans tyske makker Sascha Rizzello tapte 45 års-klassen i herre double.

Både Lise Høeg og Mette Knudsen tapte fem-settere i finalen i B-sluttspillet i henholdsvis 50- og 60-årsklassen. For herrer gikk også Knut Hellik Kvale på et fem-settstap i finalen i 40-årsklassen.

Jan Petter Hansen tok seg til semifinalen i 40 år single, menn. Kevin Johansen var i semifinalen i single i 50 årsklassen. Stine Aarønes sammen med Jennifer Kaufmann var i semifinalen i damer double, 40-årsklassen. Camilla Henriksen og Inga Johannessen nådde semifinalen i double 50 år, mens Brit Hansen og Astrid Larsen fikk samme plassering i double 65 år.

Flere nordmenn markerte seg i B-sluttspillet. Morten Bendiksen og Henning Finstad tapte semien mot ingen ringere enn Wang Qing og Tomas Andersson. Det svenske paret må ha trukket ei svært sterk pulje siden de ikke gikk videre fra puljespillet.

Gunnar Wedøe og Odd Monsen med mange landskamper for Norge var i semien i 65- år double.

Veteran-EM i Sandefjord ble en sportslig suksess for Norge og et veldig godt arrangert mesterskap. One village – One venue-konseptet bidro til at man ble kjent med mange deltakere og at det var mange fine sosiale aktiviteter ved siden av bordtennis. Folk reiser hjem med gode minner etter ei fantastisk uke i Sandefjord.

STIGA TTEX IDRETTSBUTIKKEN.NO VT Profilering Cara AS Thon hotell Kongsberg Gerflor DNV Norsk tipping