Bordtennis / Nyheter / 2023 / Spillerportrett: Khai Noah Lam -vår neste internasjonale stjernespiller?
Khai med flagget på brystet. Fra turnering i Ungarn. Foto: WTT
Khai med flagget på brystet. Fra turnering i Ungarn. Foto: WTT

Spillerportrett: Khai Noah Lam -vår neste internasjonale stjernespiller?

Khai Noah Lam har i lengre tid figurert på resultatlistene i aldersbestemte klasser i Norge. Denne måneden må man kunne si at han fikk sitt internasjonelle gjennombrudd i senior med sin svært gode innsats under lag-EM i Malmö.

Hvem er egentlig Khai Noah Lam, og hva tenker han egentlig om bordtennis og livet ellers? Vi tok en prat med han om dette.

Khai Noah Lam begynte å spille bordtennis allerede som åtteåring. Faren og broren spilte allerede bordtennis. Da skolen til Khai fikk et bordtennisbord prøvde han å spille der og begynte deretter å dra til klubbtreningene sammen med familien.

Khai og Tickan.jpg

Khai coaches av landslagstrener Tickan under lag-EM i Malmö. Foto: Kevin Johansen

Khai sier selv at han syns bordtennis er sosialt og det gjør det gøy å spille. Likevel er han ærlig på at det å hele tiden bli en bedre spiller også er noe som motiverer han til å fortsette.

Mot Romania i EM spilte Khai mot Ovidio Ionescu som har vært i EM-finalen i single og VM-finalen i double. Khai holdt han helt inn i alle settene og presset Ioneco hardt til tider.

Nå skal Khai reise til Japan på ei tre ukers treningsleir der. Han skal bare debutere i Superettan i Sverige først…

Khai-EM.jpg

Bileddtekst: Khai i sin aller første internasjonale kamp på seniornivå. Mot Tom Jarvis fra England. Foto: Kevin Johansen

Khai, når skjønte du at du hadde noe ekstra som har ført til at du nå er landslagsspiller i senior allerede som 16-åring?

-Jeg begynte jo å spille i tidlig alder og merket fort at jeg forbedret meg hele tiden. Jeg gjorde det ofte godt i regionsturneringer og når vi spilte i Sverige, men helt sikker på nivået kunne jeg ikke være siden man ikke kan konkurrere mye nasjonalt før man er 12-13 år.

Du spiller for Norges største bordtennisklubb og har gjort det i hele din karriere. Hvor mye betyr Fokus BTK for din sportslige utvikling?

-Det har vært mange fordeler for meg med å spille for Fokus. Vi har en egen hall vi disponerer hele tiden og vi har flere ansatte trenere. Det gir gode utviklingsmuligheter. Ingen norsk klubb kunne vært bedre for meg.

Du er allerede i Norgestoppen i bordtennis. Er det noen spillere i Norge du ikke liker å spille mot, som er vanskelige for deg?

-Martin (Frøseth) er vrien. Har spilt kamper mot han siden vi var 10 år gamle. Jeg har dårlig kvote mot han. Alex (Klerck Fransson) har jeg ikke spilt så mange offisielle kamper mot, men jeg har tapt mye på trening mot han.

Du debuterte i internasjonal seniorbordtennis under lag-EM denne måneden. Hvordan føltes det, du er jo bare 16 år?

-Det var kult å spille i Malmö. Vi var jo underdogs som EMs yngste lag, så jeg følte ikke noe press. Jeg var fornøyd med det jeg presterte mot mye mer erfarne spillere.

Vi som så kampene dine, og trenere vi diskuterte med, sa at du spilte helt uten respekt i EM.

-Ja, det var en flott opplevelse, og man presterer jo best hvis man ikke er veldig nervøs når man går til bordet. Jeg har alltid vært målrettet i bordtennis og ønsker å bli god.

Etter EM har du fått en del tips og oppgaver fra landslagstrener Tickan. Kan du si noe om hva du skal forbedre, eller er det hemmelig?

-Det er ikke alt jeg vil si, men serve og retur er noe jeg vil trene enda mer på. Jeg ser mye på hvordan de internasjonale toppspillerne gjør det.

Du har nå spilt både ungdoms-EM og senior-EM. Hva syns du er den største forskjellen på ungdomsbordtennis og «voksenbordtennis»?

-I seniormesterskap er det ingen rom for å gjøre enkel feil. En dårlig serve eller en slapp retur fører automatisk til poengtap. Selv om du gjør ting bra taper du ofte poenget.

Til helgen debuterer du i Superettan i Sverige, den nest beste ligaen i nabolandet. Hvilken klubb skal du spille for og hvordan tror du det går?

-Jeg skal spille for Eskilstuna. Jeg gleder meg til å spille i svensk serie der nivået er høyt. Forskjellen fra Norge er at i Fokus og på landslaget kjenner jeg alle spillerne og føler trygghet i laget. Nå må jeg forholde meg til nye spillere, men det kan også gjøre meg bedre.

Etter seriekampene i Sverige reiser du rett til Japan på ei tre ukers treningssamling. Hvordan kom dette i stand?

-Det begynte med at vi hadde japanske spillere i Fokus som jeg kom godt overens med både under treninger og i fritiden. Det har vært brukt en del tid på planlegging for å få oppholdet best mulig. Det blir lærerikt å trene i nye miljøer, og å fange opp nye ideer.

Hvor er det du skal reise til?

-Reisen går til Tokyo, og så skal jeg trene ved et universitet utenfor byen.

Hva gjør du i det du måtte ha igjen av fritid etter bordtennistreningene?

-Bordtennis tar mye av fritiden min. Så er det litt hvile. Jeg spiller også frisbee-golf. Og så liker jeg å klippe hår. (Her måtte skribenten dobbeltsjekke at dette var seriøst ment. Men Khai bruker å klippe håret til mange klubbkamerater.) Ellers ser jeg mye bordtennis på youtube.

Du har allerede oppnådd veldig mye med bordtennis til tross for at du enda er ung. Hva er dine ambisjoner?

-Jeg satser på å bli så god som mulig. Men jeg ønsker også å ha det gøy med bordtennis.

Under EM i Malmö intervjuet vi den erfarne sportsdirektøren for det tyske bordtennisforbundet. Han sa at om Norge skulle ta steg internasjonalt må spillerne flytte ut når de når junioralder. Hva er dine planer her?

-Jeg er enig med Richard Prause (tysk sportsdirektør, red.anm.). Jeg hadde flytteplaner sist sommer, men det japanske prosjektet fungerte så bra, at det ikke ble i denne omgangen i hvert fall.

Hvor tror du du er om fem år, iht. bordtennis?

-Det hadde vært kult å få til det samme som Borgar. Han er fem år eldre enn meg og et stort forbilde. Jeg lærer mye av å se hvordan han forbereder seg til kamper. Jeg drømmer også om å spille i China Super League.

Vi takker Khai for intervjuet. Khai Noah Lam er en veldig seriøs toppidrettsutøver som også er en perfekt ambassadør for norsk bordtennis med sin attitude både ved bordet og ellers. Vi ønsker han lykke til med debuten i Superettan og med treningsoppholdet i Japan.

Laget.jpg

Billedtekst: Khai med resten av landslaget dagen før sin internasjonale senior-debut. Khai er behersket, fokusert, og slett ikke nervøs.

 

Intervjuet av Kevin Johansen

I en serie portretter vil bordtennis.no intervjue spillere og klubbledere i norsk bordtennis.

 

 

 

 

 

 

 

 

STIGA TTEX IDRETTSBUTIKKEN.NO VT Profilering Cara AS Thon hotell Kongsberg Gerflor DNV Norsk tipping