Bordtennis / Nyheter / 2023 / Gina Hundven -VM-medaljør og favoritt i EM på hjemmebane
Gina.jpg

Gina Hundven -VM-medaljør og favoritt i EM på hjemmebane

Veteran-VM i Oman ble tidenes mesterskap for Norge med hele fire medaljer, derav to gull. Som kjent vant Pål Guttormsen to gull og Gina Hundvens lagkamerat Christian Ibenfeldt sølv, men Gina var fast bestemt på at det ikke bare skulle være herrespillerne som reiste hjem fra Omans hovedstad Muscat med medaljer i bagasjen.

Første gang Gina Hundven markerte seg på resultatlistene i NM var tilbake i 1974 da hun nådde kvartfinalen i damer single. Den gangen var det flust av bordtennisklubber å velge i på Vestlandet og i Bergen. Hele fem ulike Bergens-klubber var representert i kvartfinalene i dameklassen. Gina selv spilte for Sandviken som den gangen var en stor klubb og også hadde landslagsspillere, bl.a. Roy Heggelund som var i herrefinalen tre år på rad i denne tida, og også ble tatt ut til SOC der han sammen med Svenn Erik Nordby var de første utlendingene som spilte mot Kina etter at kineserne bestemte seg for å  igjen delta i internasjonal bordtennis etter kulturrevolusjonen. Gina og Roy skulle for øvrig spille NM-finale sammen i 1979 da de begge hadde skiftet klubb til Fjell.

Gina Hundven var så ambisisøs at hun ikke samlet på femteplasser, selv om det ble noen av dem. Den første som sagt i 1974 og den siste så seint som i 1989 da Marianne Blikken tok sin første kongepokal. Det som skjedde i femtenårs-perioden mellom de to Norgesmesterskapene er imidlertid det som gjør Gina Hundven til en av de store norske damespillerne.

I 1977 gikk hun helt til topps i damer senior, foran Bente Paulsen. Ei veldig ung Tone Folkeson fikk femteplass i dette mesterskapet og året etter skulle Gina og Tone bytte plasser i damer senior. I 1979 spilte Gina seg igjen til finalen, denne gangen sto imidlertid Kristin Hagen i veien for NM-gull og det var forøvrig også det første året Kongepokalen ble delt ut i dameklassen.

I doubleklassen tok Gina sin første NM-medalje i 1976, da det ble bronse med lagvenninnen Gunvor Monsen. De tok også sølv i lagklassen. Deretter spilte Gina med Liselotte Erentsen og de vant sølv eller bronse fire år på rad. Gina fortsatte å hevde seg på andre halvdel av 80-tallet, etter å ha spilte seg til bronse i både -85 og -86 sammen med Bente Aasen og hun var i NM-finalen så seint som i 1989. Da spilte hun med klubbvenninne Marianne Skarpenes, Nå hadde hun altså meldt overgang til Laksevåg. I 1990 skulle hun ta sin siste NM-medalje i seniorklassen da det ble bronse med nevnte Skarpenes.

I damer lag har Gina hele 13 NM-medaljer, derav fire gull, fordelt på klubbene Fjell og Laksevåg. I mix ble det to sølv, det ene med Roy Heggelund som tidligere nevnt, det andre i 1986 med Lasse Ingebrigtsen. Totalt har Gina vunnet 26 NM-medaljer i seniorklassene. Da Gina tok sin første NM-medalje konkurrerte hun med spillere som Tone Folkeson og Rigmor Sørensen, mens da hun vant sin siste medalje i senior var det spillere som Ann Mortensbakke og lene Ingebrigtsen som sto på den andre sida av bordet. En rekke generasjoner har altså kommet og gått mens Gina har holdt nivået uvanlig lenge.

blobid0.png

Foto: Bergens Tidende

Kjente fjes fra landslaget på 70-tallet. Gina Hundven helt til høyre

En stolt arbeidsgiver, Bergen smådyrklinikk, skryter fortjent av Gina Hundven i sin ansattepresentasjon: «(…) hun er blid og behjelpelig med kunder og kolleger. På fritiden konkurrerer hun i bordtennis, og er norgesmester i alle aldersklasser.»

Med Ginas hjemlige prestasjoner ble det naturligvis også landslagsspill på henne. Under SOC som gjerne kalles «lille-VM» i 1977 møtte hun regjerende verdensmester i mix Claude Bergeret.  Her presset hun Bergeret skikkelig, og det ble seier til den franske spilleren med hårfin margin. Gina hadde stor støtte i kampen for det hadde reist 50 fans til Sverige fra Oslo bordtenniskrets og de heiet henne fram gjennom kampen.

 

Heldigvis har vi veteran-bordtennis når det kanskje blir litt tøft å holde følge med de aktive. I veteran har Gina også markert seg, både i Norge og internasjonalt. Før Oman hadde ingen norske spillere vunnet medalje i veteran-VM. I VM åpnet Gina litt forsiktig, og det ble 1-3-tap mot Luvsanjamba fra Mongolia. Deretter så hun seg ikke tilbake og vant 3-1 mot Cravens fra USA og 3-0 mot Soni fra India. Gina ble «bare» nummer to i pulja og alle vet hvor tøft det er allerede i første sluttspillrunde om man går videre som to´er. Gina vant imidlertid 3-0 i 16-delsfinalen.

Det skal legges til at arrangørene etter alt å dømme har regnet feil i pulja hennes. Det var tre spillere som sto med 2-1 i matchkvote og av disse hadde Gina 4-4 i settkvote mens den mongolske og den amerikanske spilleren hadde 3-4. Gina skulle dermed vunnet pulja og de skulle talt balle om andreplassen. Enten har de regnet inn alle fire spillerne i pulja eller så har de regnet på baller og glemt at gina hadde bedre settkvote. For å illustrere hvor tett det var i pulja, i de åtte første settene Gina spilte ble halvparten avgjort med knappest mulig margin.

I sluttspillet var veien enklere for Gina. Etter klar seier mot Soni ble det ny 3-0-seier mot tyske Simone Döbler i åttedels, mens hun måtte slite mer i kvarten mot sveitseren Tamara Hewage der det ble femsetter, men Gina tok siste sett hele 11-3. I semifinalen ble det et bittert tap mot inderen Suhasini Bakre. Likevel, Gina Hundven vant Norges første og hittil eneste medalje i dameklassen i veteran-VM! Om ikke dette var nok vant hun like godt consolation i damer double sammen med Bente Ulstein.

blobid2.png

Foto: Christian Ibenfeldt

Gina Hundven med VM-medalje rundt halsen. Her sammen med verdensmester Pål Guttormsen som hun også spilte med på landslaget på 70-tallet.

Gina Hundven tapte ikke mot noen europeere i Oman. Til sommeren er det som kjent EM i Sandefjord. Da vil hun kun spille mot europeere. Jeg bare nevner det…

STIGA TTEX IDRETTSBUTIKKEN.NO Amedia AS VT Profilering Cara AS Thon hotell Kongsberg Gerflor DNV Norsk tipping