Bordtennis / Nyheter / 2023 / BREAKING NEWS: Borgar med sjokkovergang
Foto: Borussia Düsseldorf
Foto: Borussia Düsseldorf

BREAKING NEWS: Borgar med sjokkovergang

I dag morges kunne den tyske toppklubben Borussia Düsseldorf offentliggjøre at de har signert Borgar Haug. Dette er en sensasjon og fantastiske nyheter for Borgar selv og for norsk bordtennis.

Borgar har gjort store sportslige framskritt under tida i Halmstad og nå venter et nytt kapittel på hans vei mot Europa-toppen.

Borussia Düsseldorf er Europas mestvinnende klubb, og deres meritter kan sammenliknes med det Real Madrid har fått til i fotballen. Borgar Haugs nye klubb har vunnet Champions League i bordtennis tolv ganger og de andre Europa-cupene en rekke ganger. De har også blitt tyske mestere hele 31 ganger! Første gang var helt tilbake til sesongen 1960-61 og sist gang var forrige sesong. Jochen Leiss var med på å vinne det tyske mesterskapet for dem både i 1974 og 1975.

Klubben har hatt enormt mange store spillere på laget opp gjennom årene, som f.eks. Eberhard Schöler, Desmond Douglas, Jørgen Persson, Steffen Fetzner, Samsonov, Michael Maze, Ovtcharov, Freitas, Mizutani, og Kristian Karlsson. Alle de store navnene som har representert klubben vitner om en klubb med spesielle tradisjoner og en ekstrem profesjonalitet som gir sportslige resultater i en helt egen klasse. Det gir unektelig litt ekstra press på Borgar at han nå skal representere denne klubben når man tenker på alle de som har spilt for klubben tidligere.

Borgars nye lagkamerater blir ingen ringere enn Timo Boll som ikke behøver noen ytterligere presentasjon, men han har spilt i seks OL og 20 VM, 17 EM og han har vunnet åtte EM-gull i single (og han har tidligere vært klubbkamerat med Øyvind Aas), Anton Källberg, Dang Qui som er regjerende Europamester (og faktisk den første penneskaftspilleren som har vunnet herrer single i EM), Kay Stumper som vant ungdoms-EM i 2021 og har vunnet flere WTT Youth Star Contender og inderen Sharath Achanta som er ranket som nr. 2 i hjemlandet og nr. 51 på verdensrankingen.

Det er disse spillerne Borgar skal trene med og konkurrere om en plass på laget med. I første rekke vil Borgar uten tvil kunne true Achanta og Stumper, men med Borgars sportslige framskritt bør ikke Anton Källberg i lengden føle seg altfor trygg på plassen sin heller.

Borgar - Dusseldof 1.jpg

Borgars trener blir velrennomerte Danny Heister som har vært i klubben siden 2010, først som spiller og etter hvert som sjefstrener. Heister er også bestevenn med Jonah Kahn som han spilte på det nederlandske landslaget med, og Kahn spilte mange sesonger for Tromsø i norsk eliteserie.

I Borussia Düsseldorf vil Borgar møte en enda tøffere prestasjonskultur og konkurransementalitet enn han gjorde i Halmstad. Borgar tok nivået i Halmstad veldig raskt etter at han gjorde det tøffe valget å flytte til Sverige allerede etter ungdomsskolen og satse 100 prosent på bordtennis. Hans sportslige utvikling i Sverige viser også at NBTF gjorde et riktig strategisk grep da de gikk inn med midler slik at Tickan ble betalt for å være en ekstra trener-ressurs for Borgar.

Under tida i Halmstad har Borgar blitt like god i svensk som norsk. Nå vil han få mulighet til å perfeksjonere seg i tysk og han vil oppleve en litt mindre trygg tilværelse enn i Skandinavia. Borgars profesjonalitet gjør at dette vil gå helt bra. I biografien om Jørgen Persson, «Den snälla världsmästaren» av Jens Fellke og Helena Egerlid, beskrives overgangen for Persson da han gikk nettopp fra Halmstad til Borussia Düsseldorf:

«Jörgen kom til ett Borussia Düsseldorf som var Tysklands mest profesionella klubb. Här åkte man i flott spelarbuss til bortamatcharna. Truppen innehöll inte bara de sex spelarna i laget utan också anställd manager, tränare och massör

I tillegg til god lønn fikk Jørgen Persson gratis bil og leilighet i Tyskland. Borgars kontrakt er ikke offentlig, men han vil leve av å spille bordtennis slik at han kan satse 100 prosent på idretten.

For Halmstad blir det naturligvis et stort tap at Borgar forsvinner til Tyskland. Det var han som avgjorde sluttspillfinalen i Pingisligaen i fjor, men for Borgars ambisjoner og utvikling er dette et riktig sted, både timing og valg av klubb passer perfekt for at Norges beste spiller skal ta de neste stegene mot Europa-toppen.

Borussia Düsseldorf var den første bordtennisklubben i Europa som ansatte en egen manager, Wilfried Micke. Han ble erstattet av Andreas Preuss i 1994. De har også egne fysioterapeuter, lærlinger og naturligvis egen bordtennishall, ARAG CenterCourt ved Staufenplatz i Düsseldorf som er hovedstaden i delstaten Nordrhein-Westfalen. Klubben har også et eget sporthotell og bordtennisskole i Düsseldorf-Grafenberg. Klubben forsto tidlig at profesjonalisering var veien å gå om de skulle bli den førende klubben i Europa, og deres strategi har så til de grader lykkes. Som for de store fotballklubbene har Borussia Düsseldorf «egen fanshop der man kan kjøpe supporterutstyr, skjorter til sine favorittspillere osv. Om ei stund vil man kunne kjøpe klubbtrøyene deres med Borgar Haug skrevet på ryggen.»

De satser samtidig på rekruttering og deres Kid Open-tiltak har samlet opp til 1400 barn og unge. Klubbens para-spillere tok hele fem titler under Spanish Open for kort tid siden.

Bordtennis er en viktig idrett i Düsseldorf. I byen er også verdens største bordtennisbutikk, Schöler-Micke og de var vertskap for bordtennis-VM i 2017.

Når Borgar Haug til helga skal forsvare sin kongepokal er det altså med en rykende fersk kontrakt med Europas mestvinnende klubb Borussia Düsseldorf i bagasjen. Allerede 31. mars spiller klubben Champions League-finale mot erkerivalen Saarbrucken borte, før de forhåpentligvis tar pokalen på hjemmebane i returkampen 3. april. Borussia Düsseldorf måtte gjennom en veldig tøff semifinale mot TTC Neu Ulm der de tapte 2-3 borte, vant 3-2 hjemme og derfor måtte ut i en omkamp de vant 2-0.

NBTF og hele Bordtennis-Norge ønsker Borgar lykke til i Düsseldorf!

Det vil etter hvert komme fyldigere reportasjer fra hans nye liv som bordtennisproff i Tyskland.

VG: BORGAR HAUG (20) TIL BUNDESLIGAS STØRSTE KLUBB: − HELT SYKT

STIGA TTEX IDRETTSBUTIKKEN.NO Amedia AS VT Profilering Cara AS Thon hotell Kongsberg Gerflor DNV