Granada er en by som er uvanlig rik på kultur og historie. Byen var i seinmiddelalderen, på slutten av 1400-tallet, den største byen i Europa. Spania var i middelalderen ikke en samlet stat, men besto av en rekke selvstyrte bystater. Da Ferdinand II fra Aragon og Isabella I fra Castilla inngikk giftemål ble i praksis Nord-Spania forent til ett rike. Granada var nå den eneste selvstyrte bystaten igjen og Muhammad XII, emiren av Granada ble den siste fra Nasrid-dynastiet til å styre Granada.
Nasrid-dynastiet besto av muslimske ledere, men under dette styret levde jøder og muslimer sammen i fred i byen. I 1492 slo de spanske styrkene ned Nasrid-dynastiet og jødene flyktet til blant annet Tyrkia, mens muslimene i stor grad flyktet til Nord-Afrika.
Kongeparet bosatte seg i Granada og samme år som de hadde nedkjempet Nasrid-dynastiet besøkte Kristoffer Columbus kongeparet om ba om penger til sin første store seilas. Planen var å seile til Kina og India for å bringe gull og krydder tilbake til Europa. Som kjent endte han ikke opp i Kina.
Byen Granada har blitt behørig omtalt i litteraturen, av blant andre Hemingway og Washington Irving, som faktisk bodde en periode i byen.
Granada er den kanskje aller fremste universitetsbyen i Spania i dag og har markert seg i flere idretter. Granada var lenge bordtennishovedstaten i Spania, med hovedkontoret til det spanske forbundet og den desidert beste klubben, La General Tenis de mesa, som på sitt beste nådde semifinalen i Champions League. Denne klubben spilte Geir Erlandsen for i en periode.
I fotball var de i kvartfinalen i Europa League for to sesonger siden, etter blant annet å ha slått ut Molde. De har også slått Barcelona ved flere anledninger. De rykket imidlertid ned til La Liga 2 i fjor.
Granada har lang erfaring som arrangør av store idrettsarrangementer, bl.a. bordtennis-EM for junior. Byen var også kandidatby for vinter-OL i 2010.
Når våre landslagsspillere reiser dit har de mulighet til å oppleve mye historie og kultur.
Monumentet på Plaza Isabel la Catolica viser Columbus som gikk på kne foran dronning Isabel for å få finansiering til sin seilas.
Paseo de los tristes er blitt en stor turistattraksjon i Granada. Det var akkurat her Muhammad XII red gråtende ut av byen da han skjønte han ikke ville klare å nedkjempe det spanske kavalleriet.
På nesten alle puber i Granada får man en gratis Tapas med når man kjøper noe å drikke. Det var i Granada at tapas ble oppfunnet, og byen har egne programmer for å bevare og utvikle tapaskulturen.
Garcia Lorca-parken, oppkalt etter den berømte dikteren som studerte i Granada, men som ble henrettet av Francos styrker under borgerkrigen.
USAs tidligere president, Bill Clinton, besøkte Granada både i studietida og som sittende president. Han har uttalt at Granada har verdens vakreste solnedgang.
Paella er et must å prøve når man er i Spania. En skikkelig paella bruker kokken fire timer på å lage.
Hva så med norske muligheter i VM? Norge har tradisjonelt hatt et av verdens beste para-landslag og må derfor i hvert mesterskap finne seg i å være favoritter, med den oppmerksomheten, men også det forventningspresset det fører med seg.
Aida Dahlen har nå inntatt førsteplass på verdensrankingen, ikke bare i single, men også i double og mix! Det er en helt vanvittig prestasjon av henne, men viser også hvor godt det jobbes i para-landslaget under Jan Bergersen. Aida er naturligvis favoritt til å vinne i Granada, men nivået i internasjonal parabordtennis er nå så høyt at hun må prestere på sitt aller beste for å vinne medalje. Rapportene vi får er at hun er svært godt forberedt fysisk og mentalt til VM om en måned.
Tommy Urhaug er naturligvis også blant de aller fremste favorittene. På siste ranking innehar han andreplassen, men Tommy har veldig høy mesterskapserfaring, og er uten tvil en klar medaljefavoritt. Både Aida og Tommy er blant de aller største stjernene internasjonalt, og de skrives om i en rekke av bordtennismagasinene rundt om i verden.
Nora Korneliussen har tatt store steg de siste årene og har en svært lovende karriere foran seg, hun er jo fortsatt U23-spiller. Hun er nå helt oppe på sjuendeplass på verdensrankingen og med den oppfølgingen hun får av NBTF og trenerteamet vil vi høre mye fra henne i årene som kommer. Hun er absolutt en av outsiderne til å spille seg inn i medaljekampen allerede nå.
I double vil hun sammen med Aida være blant toppfavorittene.
Pablo Jacobsen er også en spiller som har tatt store steg de siste årene. Med sin sjuenderanking i verden i U23 har han allerede vist at han hører hjemme i toppen av internasjonal bordtennis. Allerede nå er han en av outsiderne, og om noen år vil vi trolig få se Pablo som en av de store favorittene i internasjonale mesterskap.
Aldri før har nivået i internasjonal para-bordtennis vært høyere enn nå. Over 1500 spillere konkurrerer internasjonalt, og en rekke forbund satser store ressurser på å være best i para-bordtennis. Skal Norge fortsette å være med i toppen internasjonalt i årene som kommer må det settes av ressurser slik at satsingen er like god framover som den har vært til nå, og helst bør det satses enda hardere.