Kongepokalvinnere i 2022, Borgar Haug og Rebekka Carlsen. Foto: Brage Titlestad
Kongepokalvinnere i 2022, Borgar Haug og Rebekka Carlsen. Foto: Brage Titlestad

HANS MAJESTET KONGENS POKAL - KONGEPOKALEN

Hans Majestet Kongens Pokal, mest kjent som Kongepokalen på folkemunne, deles ut i en rekke idrettsgrener. I bordtennis er det vinnerne i Herrer single og Damer single som tildeles Kongepokalen. Slik har det også vært i alle år, men med noen unntak. Norges Bordtennisforbund ble stiftet i 1946, og det første Norgesmesterskapet ble arrangert samme år.

I 1946 ble det kun konkurrert i Herrer single og Herrer lag, men Kongepokalen ble ikke delt ut før under NM i 1950. William Reitan fra Sportsklubben Heros ble bordtennisens første Kongepokalvinner. Siden den gangen, totalt 73 ganger, har de årlige vinnerne i herrer single blitt tildelt Kongepokalen.

På damesiden ble den første Kongepokalen delt ut i 1979, den gangen til Kristin Hagen, og etter det har Kongepokalen for damer blitt delt ut årlig, med unntak av i 1998 og 2004. Disse to årene var det for få deltakere i Damer single til at Kongepokalen kunne utdeles. Kravet for å dele ut Kongepokalen er at minst 15 spillere deltar. Det første året det ble konkurrert i Damer single i NM-sammenheng var forresten i 1947.

Det har også blitt delt ut Kongepokaler til parautøvere, også bordtennisspillere. Det ble gjort under Norges Funksjonshemmedes Idrettsforbunds ledelse. NFI hadde tidligere ansvaret for alle paraidretter, inntil de ulike særforbund overtok ansvaret for egne idrettsgrener under integreringsprosessen på 1990-tallet.

Til 2023, under NM på Fornebu, har NBTF søkt om to Kongepokaler. En slik søknadsprosess er vanlig prosedyre, og med en normal tilbakemelding vil vi på herresiden konkurrere om Kongepokal nummer 74 i 2023, mens damene kjemper om Kongepokal nummer 43. Kampen om de to Kongepokalene er utvilsomt de årlige nasjonale høydepunktene for våre spillere.

I de drøye fire månedene som gjenstår før Fornebu BTK arrangerer NM 2023 vil ti norske Kongepokalvinnere bli presentert på NBTFs hjemmesider. På den celebre listen står selvsagt de to som har vunnet flest Kongepokaler på dame- og herresiden, Sonja Rasmussen og Geir André Erlandsen, og likeledes de to regjerende Kongepokalvinnerne fra 2022, Rebekka Carlsen og Borgar Haug.

STIGA TTEX IDRETTSBUTIKKEN.NO Amedia AS VT Profilering Cara AS Thon hotell Kongsberg Gerflor DNV