Petra Sörling
Petra Sörling

Valg av ny ITTF-president

Neste uke begynner bordtennis-VM i Houston. Pokalene til vinnerne har ankommet byen og stilles ut på flere av de store sportsarenaene, blant annet ved Toyota Center, der Houston Rockets spiller sine hjemmekamper i NBA og der VM egentlig skulle vært spilt, hadde det ikke vært for utsettelsen på grunn av pandemien. Dette er for øvrig første VM med det nye formatet, 128 spillere i single og 64 par i double.

Det har vært hastemøter i ITTF i dag fordi det ser ut til å være flere problemer med å få utenlandske spillere inn i USA på grunn av koronarelaterte utfordringer.

Under VM arrangeres også Annual General Meeting, Kongressen i ITTF der nye ledere skal velges. Som kjent stiller ikke Thomas Weikert til gjenvalg som ITTF-president og derfor er veien klar for Petra Sörling fra vårt naboland, hun blir tidenes første kvinnelige ITTF-president. Petra velges uten motkandidat og har allerede signalisert at bærekraft og markedsføring av bordtennis vil være hennes viktigste områder å styrke og utvikle som president.

Med seg i ITTF-styret som kalles Executive Committe får Petra åtte visepresidenter fra de ulike kontinentene. Liu Guoliang er nok den mest kjente av disse. I tillegg til disse går utøver-representant Zoran Primorac og IOC-representant Ryu Seungmin inn i styret.

Vår president Christian Ibenfeldt er Norges representant i Houston og reiser over 22. november. Dette dekkes for øvrig av ITTF.

Etter VM-finalene reiser Thomas Weikert, som for øvrig fylte 60 år mandag 15. november, rett tilbake til Tyskland for å jobbe videre med sitt kandidatur som president for den tyske olympiske komite. Han har mottatt mye støtte, men utfordres nå av presidenten i det tyske fekteforbundet, Claudia Bokel og Stephan Mayer som sitter i det tyske parlamentet -Bundestag for CSU, det bayerske søsterpartiet til Angela Merkels CDU. Her har han vært representant i Bundestag nesten 20 år og hatt flere framtredende posisjoner, men også inntatt enkelte kontroversielle standpunkt som å stemme mot tysk godkjenning av homofile partnerskap.

Weikert har de siste dagene styrket sin posisjon gjennom å støtte kandidaturet til en tysk søknad om OL i 2036 gjennom et intervju med sportschau.de, noe som også oppfattes kontroversielt i mange kretser. Det blir 100-årsjubileet for det nazifiserte Berlin-OL i 1936 der Hitler selv åpnet lekene. Mange ser nok helst at OL i 2036 ikke blir i Tyskland på grunn av det, men det vil være Europas tur og noen har foreslått et delt OL mellom Tyskland og Tel Aviv for å dempe den tvilsomme historikken for dette kandidaturet.

Weikert har også utfordringer med at en rekke tyske byer har trukket sine kandidaturer som OL-verter på grunn av nei i folkeavstemninger. Hamburg måtte trekke sitt kandidatur for OL i 2024, Munchens kandidatur for 2022 led samme skjebne. Rhine-Sur-regionen opplevde det samme for 2032. I tillegg falt Berlin 2000, Leipzig 2012 og Munchens første forsøk i 2018. Tyskland og OL har ikke vært en god match de seinere år.

I Belgia har allerede Jean Michel Saive blitt valgt til president for den belgiske olympiske komite, det trolig høysete vervet en europeisk bordtennis-spiller noen gang har hatt. Saive har etter at han la opp vært aktiv idrettspolitiker og også aktiv på børsen, noe som har gitt han en formue på rundt 150 millioner og nest rikeste bordtennisspiller i verden etter Ma Long.

Weikert snakker naturligvis med Saive og får tips fra han slik at vi kanskje kan ha to bordtennisledere som presidenter for nasjonale olympiske komiteer i Europa, til tross for at Saive utfordret nettopp Weikert ved ITTF-Kongressen i 2017. Weikert vant da og det valget var i Düsseldorf. Vi får håpe Weikert er like heldig når han nå deltar på kongress i Düsseldorf på nytt, denne gangen for den tyske olympiske komite.

 

STIGA TTEX IDRETTSBUTIKKEN.NO Amedia AS VT Profilering Cara AS Thon hotell Kongsberg Gerflor DNV Norsk tipping