Øivind Eriksen, Juryleder i 2021 Europe Top 16 Cup
Øivind Eriksen, Juryleder i 2021 Europe Top 16 Cup

Øivind Eriksen juryleder i 2021 Europe Top 16 Cup i Thessaloniki

2021 Europe Top 16 Cup ble spilt i Thessaloniki, Hellas, lørdag 18. og søndag 19. september, med store deler av den ypperste Europaeliten på plass.

Begge førsteseedede, Dimitrij Ovtcharov og Petrissa Solja fra Tyskland, hadde meldt forfall, og ellers manglet et par andre faste gjengangere, blant annet Timo Boll, i YMCA Sports Center. Men 32 råsterke spillere fra 18 forskjellige nasjoner var på plass i en prestisjeturnering som var flyttet fra Montreux i Sveits på grunn av Covid-19. 2021 Europe Top 16 Cup, tidligere Europe Top 12, er en turnering med lange tradisjoner i Europa og er viktig for spillerne. Normalt går arrangementet av stabelen i februar, men i disse merkelige tidene ble det en septemberturnering, og for noen ble det litt for kort tid etter OL til at turneringen ble prioritert.

Øivind Eriksen, som leder av ETTUs tekniske komité, var juryleder under turneringen, og ved ankomsten merket han arrangørlandets stolte bordtennistradisjoner. Kalinikos Kreanga, den 49-årige legenden, opprinnelig fra Romania, var medpassasjer den snaue timen det tok å kjøre til hotellet, det russiskeide Pomegranate Wellness Spa Hotel. Kreanga, verdenskjent for sine stenharde backhand- og forehandlooper, var et hyggelig bekjentskap i ettermiddagssola på veien mot hotellet. Fredag ettermiddag og kveld var det jurymøte, trekning, et lite velkomstshow og en festmiddag, før 20 timer med bordtennis.

Rammene rundt arrangementet var en eldre hall med plass til 1.000 tilskuere, 2 bord, 30 kamper, 24 kamper lørdagen og 6 kamper søndagen, 32 spillere, ledere, trenere, TV- og mediapersonell, lyd- og lysteknikere, sjåfører, 60 frivillige, overdommer, assisterende overdommer, åtte dommere og et par hundre bordtenniskyndige tilskuere.

Overdommer Petr Bohumsky fra Tsjekkia fortalte at det ble lange dager for dommerne, som også skulle håndtere call area og racketkontroll. Lørdagen startet turneringen kl 10:00, og var ferdig kl 22:05, mens tidsrammen for søndagen var kl 10:30 – kl 17:00, inklusive premieseremonien. Transporten mellom Top 16-hotellet og hallen tok 55 minutter, så det ble 15 timer i buss/hall lørdagen, og 10 timer søndagen. Dommerne bodde som vanlig på et annet hotel enn spillere, trenere, ledere og andre, og med betydelig kortere vei til og fra hallen.

Deler av ITTF-styret var på plass, og et nærmest fulltallig ETTU-styre og flere pengesterke sponsorer var også ringside. Etter en hektisk fredag med et langt jurymøte, på grunn av Covid-19-problematikk, var det betydelig roligere lørdagen og søndagen.

Nina Mittelham og Patrick Franziska, begge fra Tyskland, vant henholdsvis dame- og herreklassen i Hellas, og 2022 Europe Top 16 Cup går etter alle solemerker å dømme i Montreux, Sveits, første helga i februar. Det er en attraktiv turnering å delta i, og nåløyet er også trangt for dommerne, men det anbefales absolutt for norske dommere å melde interesse for å være med i Europe Top 16 Cup en gang, kanskje allerede i Montreux til vinteren. 

STIGA TTEX IDRETTSBUTIKKEN.NO Amedia AS VT Profilering Cara AS Thon hotell Kongsberg Gerflor DNV Norsk tipping