Preuss har selv en imponerende karriere bak seg som spiller, og var med på å vinne Europacupen, forløperen til Champions League, i 1988/89 etter finaleseier mot Falkenberg. Han har også vunnet Bundesliga og cupen og har vært lagkamerat med Jochen Leiss, NBTFs tidligere sportssjef. Preuss er en Norgesv-enn, han har vært her i landet og holdt kurs om bordtennis. Han har også syklet fra Sør-Norge til Nordkapp. Han er for øvrig også visepresident i det tyske bordtennisforbundet, og en av de aller mektigste i tysk bordtennis.
Foto: Kevin Johansen
Tromsø by night. Artikkelforfatteren hadde gleden av å guide Andreas Preuss rundt i Tromsø under ett av hans Norges-besøk. Ishavskatedralen kan skimtes i bakgrunnen
Vi hadde avtalt intervju med han kl.1600 en ettermiddag i Düsseldorf. Trikken var forsinket, så det ble litt stress å komme tidsnok. Man er helst ikke for seint ute til en avtale med manageren for Europas største bordtennisklubb.
Jeg henvender meg i resepsjonen i det enorme sportskomplekset til Borussia Düsseldorf. Resepsjonisten henter Preuss i administrasjonsfløyen. Han gir et par beskjeder til sine kolleger før vi finner en kafe like i nærheten for intervjuet.
Mister Preuss, det er veldig hyggelig å møte deg. Jeg er imponert over det jeg har sett av klubben din, både den helprofesjonelle sportslige satsingen, men også det gigantiske bygningskomplekset. Dere har lykkes med mye her i klubben!
-Takk! Ja, vi har fått til mye av det vi har hatt som målsetting, men det ligger ekstremt mye hardt arbeid bak. Når du ser et bilde av spillerne våre som bades i konfetti etter å ha vunnet Bundesliga sist sesong, så ser du ikke alt som har vært gjort i kulissene, og hvor stort teamet bak spillerne er.
Du hadde jo selv en veldig god karriere som spiller, der du blant annet vant The Double for Düsseldorf. Men hvordan endte du som manager for klubben din?
-Jeg følte jeg hadde oppnådd en del som spiller for klubben min, og ønsket egentlig allerede i min aktive karriere å bygge noe. Etter at jeg la opp, var jeg trener i klubben i seks år. Da stillingen som manager for klubben ble ledig, fikk jeg tilbudet og har aldri snudd meg tilbake.
Foto: Kevin Johansen
I Hall of Fame hedres personer som har betydd spesielt mye for klubben. Andreas Preuss er øverst i midten
Kan du kort fortelle litt om Borussia Düsseldorf?
-Vi er den mestvinnende bordtennisklubben i Europa, og det mestvinnende idrettslaget i Tyskland, vi har flere trofeer enn Bayern München. Vi var den første bordtennisklubben med egen manager. Profesjonalisme er viktig for oss, i alle ledd. Det er årsaken til vår suksess, og vi er stolte av det vi har oppnådd, både i tysk, men også i europeisk bordtennis.
Og hva går jobbe din ut på, som manager?
-Jeg har et overordnet ansvar for praktisk talt alt. Drift, personale, spillere og treneren. Bygninger osv. Jeg har alltid en plan for dagen når jeg kommer på jobb tidlig om morgenen. Og så skjer det likevel mye uforutsett. Vår virksomhet er blitt så stor at det er mye å håndtere.
Jeg syns likevel det er interessant at til tross for resultatene deres, så er det første du viste meg da jeg møtte deg første gang, ikke trofeene dere har vunnet, men barneturneringen dere arrangerer. Betyr det at fokuset likevel kun er på framtida?
-Definitivt! Vi må hele tida bygge videre på det vi har. Vi må forandre og forbedre oss. Det er masse klubber i Tyskland og andre land i Europa som står klare til å ta over hegemoniet i europeisk bordtennis. Hvis vi lener oss tilbake og er fornøyde med det vi har oppnådd, har vi tapt. Timo (Boll) sier ofte at man aldri vet når man har vunnet sitt siste trofe. Vi vinner ingen kamper på grunn av historien. Vi leter hele tida både etter de små detaljene, men også de store tingene som kan gjøre oss enda bedre.
Når jeg ser rundt meg her på ARAC Center Court, og hele det enorme sportskomplekset dere eier, så er dette utrolig imponerende. Men hvordan var situasjonen da du tok over som manager?
-Oi, når jeg tenker tilbake innser jeg at det er veldig lenge siden. Men for å være ærlig, klubben lå da nede med brukket rygg. Vi hadde mistet hovedsponsoren vår, Opel, og både Samsonov og Rosskopf hadde forlatt oss. Vi måtte bygge et helt nytt lag. Vi hadde 5 000 Euro på konto. Jeg fikk i oppdrag å se om jeg kunne gjøre noe. Det første vi foretok oss var å investere det lille vi hadde på konto. Det ga ei avkastning slik at vi fikk tilbake 25 000 Euro. Vi investerte alt igjen, og satt så igjen med 50 000 Euro. Da begynte vi å jobbe. Jeg kan skrive under på at det har vært hardt arbeid hele veien. Men jeg føler vi også har fått til mye.
Når vi ser på merittene deres legger vi merke til at dere hadde en downperiode ei stund, ja. Når begynte dette å snu?
-Vi fikk inn ARAG, et stort forsikringsselskap, som hovedsponsor. Og i 2007 signerte vi Timo Boll. Han var sentral i å bringe suksess tilbake til klubben.
Klubben din har jo en infrastruktur som er enorm. Kan du si litt om hvordan dere fikk til dette, det er jo snakk om kolossale investeringer?
-Ja, det er mange millioner Euro som har gått med for å være der vi er i dag. Vi har hele tida fulgt godt med i markedet, og lett etter mulighetsrom for å realisere noe. Da Jörg Rosskopf og Steffen Fetzner ble verdensmestre i double i 1989, fikk tysk bordtennis et stort løft. Flere begynte å spille, og medieinteressen og sponsorinntektene økte. Det tyske bordtennisforbundet hadde ikke et eget treningssenter. Vi ga beskjed til forbundet om at det kunne vi fikse. Vi koplet på en rekke sponsorer og private bidragsytere. Vi allierte oss med byrådet, den regionale forvaltningen i Nordrhein-Westfalen og mot riksnivået. Alle bidro med finansiering. Og vi investerte to millioner Euro selv. Vi fikk da bygd ikke en, men to haller. Den ene eier vi, den andre disponerer vi, men eies av kommunen. Her har vi også treningssenteret til det tyske forbundet. Landslagsspillerne er ofte her og trener, og det bidrar til at våre spillere også får trent mye mot toppspillere fra andre klubber. Det at vi er sentrum for tysk bordtennis gjør at det er her det bor flest europeiske toppspillere. Vi tjener penger på dette, og det skaper mye aktivitet. Borgar og resten av laget trener derfor hele tida mot landslagsspillere fra ulike nasjoner som velger å bo her i byen. Alle Bundesliga-lagene har spillere som bor i Düsseldorf.
Det at dere disponerer en så stor bygningsmasse gir vel flere muligheter til å utvikle dere?
-Ja, det gjør det. Vi har over 30 heltidsansatte i klubben. Vi har egen kokk som sørger for at spillerne våre får næringsrik mat hver dag, vi har lærlinger i klubben, vi har heltidsansatt vaktmester som tar vare på bygninger og utstyr. Vi har et eget hotell der spillere kan bo når de trener her, vi har fanshop, bordtennisbutikk og vi har internat der yngre spillere fra andre steder, kan bo. For dem har vi 14 sengeplasser, egen kokk og nattevakt. Foreldre og klubber som sender sine spillere hit, kan være sikre på at de blir tatt vare på både sportslig og på alle måter.
Foto: Kevin Johansen
Klubben driver aktiv merkevarebygging av seg selv. Når man går rundt i kvartalet der hallene ligger, blir man overalt minnet på om at her regjerer Borussia Düsseldorf
Alt dette må jo koste fryktelig mye penger?
-Ja, vi har mange på lønningslista og store driftsutgifter. Men vi har et godt økonomisk fundament, så vi har nå faktisk råd til å miste sponsorer uten at det blir pengekrise.
Hvordan følger dere opp sponsorene?
-Vi har alltid hatt en strategi der samarbeidspartnerne våre skal tas vare på. Det er de som sikrer at vi har midler til vår sportslige satsing. Vi følger dem opp tett, kontinuerlig. De setter også stor pris på det samfunnsengasjementet vi har.
Vi kjenner alle til A-laget deres som tar nye titler hele tida. Men hva mer driver klubben med?
Vi har serielag i de fleste divisjoner. Det skjer noe på anlegget vårt hver dag og hver helg. Vi arrangerer to WTT Feeder-turneringer i året. Vi gjennomfører andro kids, ei stor barneturnering. Vi har også egne treningsgrupper for diabetes, parkinson- og alzheimer-pasienter. Vi er opptatte av å gi noe tilbake til samfunnet. Vi har eget esport-lag. Vi legger til rette for framtidas bordtennis ved å sette ut utebord flere steder, og tilrettelegge for at de yngre kan spille så mye og så ofte de vil. Senteret vårt brukes til mer enn kun bordtennis. Under fotball-EM i fjor var det vi som foretok all opplæring av de frivillige.
Hvis vi tenker på A-laget deres, som vinner så mye. Hva ser dere etter hos spillere dere vurderer?
-Det er sammensatt, for det er en rekke kvaliteter som skal sjekkes ut. De skal være dedikerte, profesjonelle, ha et betydelig potensiale. De skal også vise tydelig klubbfølelse. Vi er en tysk klubb, så derfor må vi ha noen tyskere på laget. Men når spillerne har vært her en del år, slik som Anton Källberg, og lærer seg godt tysk, da ses de på som tyske. Det vil også skje med Borgar om noen år.
Har dere hatt noen gode spillere, som likevel ikke har oppfylt den standarden dere krever som profesjonell klubb?
-Først, alle vi signerer er gode. Men ja, det har vært spillere her som ikke har klart å leve opp til de kravene vi har. For øvrig bruker vi å påpeke at vi ikke signerer spillere, vi signerer vinnere. Det er en vesentlig forskjell.
Hva skjer hvis de ikke lever opp til standarden deres?
-Da blir de ikke her særlig lenge.
Er det generelt krevende å holde laget sammen?
-Dette er jo individuelle idrettsutøvere. Noen utøvere har betydelige egoer i vår idrett også. Får vi inn slike, jobber vi med det umiddelbart. Skjer det ikke endringer, fyker de ut. Husk på at spillerne våre tilbringer veldig mye tid sammen. På trening, på lange reiser og på seriekamper og turneringer. Da må de fungere sammen. Danny (Heister) gjør en veldig god jobb på dette.
Kan du si litt om hvorfor dere valgte å signere Borgar?
-Danny hadde hatt Borgar i kikkerten lenge. Han så potensialet til Borgar. Da han bodde i Sverige inviterte vi han til prøvespill. Jeg hentet han på flyplassen, og det bar rett i hallen for å spille. Vi trengte bare ei trening med han for å konkludere med at vi skulle tilby han kontrakt.
Og hvordan syns du det har fungert?
-Borgar er fantastisk godt integrert i klubben. Han er ikke en høylytt person i miljøet, men er seriøs og lyttende. Hvis han ikke får spille selv, støtter han likevel alltid laget fullt ut. Han har hele tida fokus på å lære. Han hjelper også yngre spillere i klubben. Vi har en langsiktig plan med Borgar, og bygger han stein for stein. Han er så ung enda at vi gjør justeringer med han, både taktisk og teknisk.
Foto: Kevin Johansen
Borgar er en populær mann på hjemmearenaen til klubben sin. Det går alltid mye tid med til autografskriving etter kampene
Hvilke justeringer tenker du på her?
-Blant annet handler det om forsvarsspill, blokk, og at han kan bli litt mer tålmodig i spillet. Han gjør framskritt hele tida, og har blant annet fine plasseringer i flere WTT Feeder-turneringer. På de fysiske testene i klubben er Borgar best.
Foto: Kevin Johansen
Borgar varmer opp med Dang Qui før en Bundesliga-kamp
Du har jobbet tett med mange av de beste spillerne i Europa, også i deres tidlige utviklingsfaser. Hvor høyt tror du Borgar kan nå internasjonalt?
-Jeg har tidligere sagt at endringer i små detaljer kan gjøre at han klatrer 20 plasser til på verdensrankinga. Optimalt tror jeg han kan bli topp 30 i verden. Da må man være veldig dedikert og motivert over mange år. Så langt har Borgar vist den rette innstillinga, han fighter hardt på hver eneste trening.
Foto: Kevin Johansen
Düsseldorfs storstue, ARAG Center Court. Det er her Borgar, Timo Boll og resten av laget spiller sine hjemmekamper
For Borgar og de andre spillerne må det jo være veldig inspirerende å spille for en slik klubb. Når man ser rundt seg, ARAG Center Court, den enorme hallen deres, Hall of Fame og alt det andre som er her. Det må jo være helt utrolig å være spiller for en slik klubb?
-Ja, det er ingen tvil om at det er mange som drømmer om å spille for oss. Vi har en bevisst strategi om å gjøre bordtennis så stort som mulig. Vi bruker spillerne aktivt i å promotere sporten, og markerer milepæler som oppnås. For eksempel den gang Timo ble nummer en på verdensrankinga. Spillerne er også på ulike sponsoroppdrag for oss. Om noen dager skal jeg og Timo til Manchester for å jobbe med en stor sponsor som driver med resirkulering og gjenvinning. Ved jul hvert år deler spillerne ut julegaver fra klubben på sykehus, og vi bidrar i andre samfunnsoppdrag for de som ikke er like heldige som oss.
Foto: Kevin Johansen
I asfalten utenfor ARAG Center Court er det skrudd fast en plakett som markerer datoen da Timo Boll inntok førsteplassen på verdensrankinga
Når man ser terminlista deres hver sesong, så er det en ting noen stusser litt på. Dere spiller et par hjemmekamper borte hver sesong. Kan du si noe om dette?
-Borussia Düsseldorf er det laget som samler mest publikum i Tyskland. Selvsagt er vi mest opptatt av å spille i Düsseldorf for et trofast publikum. Men vi har 20 års tradisjon på å spille noen kamper andre steder. Vi gjør dette fordi vi ønsker å bringe idretten vår ut. Vi velger steder der det ikke er noe Bundesliga-lag nå, og folk i de områdene setter veldig stor pris på at vi kommer. Det er ofte mange tusen tilskuere på disse kampene. Det er vårt bidrag for å øke interessen for bordtennis i landet vårt ytterligere. Sponsorene våre liker det, de har ofte interesser i de områdene vi velger, og vi tjener i tillegg en del ekstra på disse kampene. Men ideen bak dette er å promotere bordtennis.
Dere er mestvinnende i Europa. Men tenker dere noe mot Kina og ligaen der?
-Ja, vi ser hele tida på nye grep vi kan gjøre. Timo er jo svært kjent i Kina, noen av sponsorene våre har interesser der også. Vi har ikke landet noe, men det er på blokka.
Hvor viktig har Timo Boll vært for klubben?
-Timo er en gud i tysk bordtennis. Han betyr enormt mye for oss, men også for tysk bordtennis. Han er den mestvinnende europeiske spilleren, og bidro med mye profesjonalisme inn i klubben. Først og fremst vil jeg likevel framheve hans menneskelige egenskaper. Han er en utrolig fair type, som alle liker. Han er et veldig godt eksempel på at man kan bli tidenes beste utøver, og samtidig være en utrolig hyggelig kar.
Foto: Kevin Johansen
Enorme postere på arenaen med spillere fra klubben
Hva skjer når han nå snart legger opp?
-Timo har veldig høy bordtenniskompetanse. Han er en viktig del av vårt DNA. Vi ser nå på hvordan vi kan tilknytte oss han videre. Men først ønsker vi at han skal avslutte karrieren med seier i Champions League og sluttspillseier i Bundesliga. Hans siste kamp i grunnserien spiller han på sin egen bursdag. Billettene er utsolgt for lenge siden.
Det har i lengre tid vært noe misnøye med WTT i europeisk bordtennis. Først fanget jeg det opp fra ledere og trenere. Etter hvert enda mer fra enkelte spillere. Hva mener du og klubben om dette?
-Vi har vært irriterte til tider, det har vi vært ærlige på. Vi betaler lønna til spillerne, og da er det oss vi vil at de skal fokusere på. Vi er ikke i mot WTT, vi arrangerer jo WTT-turneringer selv her hos oss. Men kalenderen må bli bedre enn den har vært. Når våre spillere lander på flyplassen i Düsseldorf noen timer før vi skal spille kamp, etter å ha vært ei uke i Asia, da er det ikke greit lengre. De tyske klubbene har tett dialog med DTTB (Det tyske bordtennisforbundet), som igjen jobber med ETTU om saken. Foran denne sesongen er det blitt bedre.
Det er lett å forstå dette sett fra ståstedet til klubbene. Men hvordan er det for spillerne?
-Reisebelastningen for de beste spillerne i dag er ekstrem. Det er kamper, reiser, kamper, reiser. Det er nesten ikke skikkelige treningsperioder igjen. Sesongen er blitt veldig lang, nesten uten restitusjonsperioder også. Dette er ikke bra for idretten vår. Igjen må jeg minne om at det er vi som betaler lønna deres. Uten inntektene spillerne får fra Bundesliga ville det vært veldig mange færre spillere som hadde hatt råd til å satse på bordtennis på heltid.
Jeg tippet før sesongen dere som vinnere av ligaen i år, men jeg innrømmet at det var litt med hjertet. Hvis vi ser på lagene denne sesongen, er kanskje Bundesliga sterkere enn noen gang. Likevel leder dere, sammen med Ochsenhausen. Det er tydelig at dere har klart å henge med i utviklinga, nok en gang.
-Ja, vi vil ikke bare henge med, men være i forkant. Vårt fokus på detaljer og det å hele tida forbedre oss, i hele organisasjonen, gir avkastning. Men ja, Bundesliga er knallsterk i år. Og i tillegg ser vi at lag i andre land blir stadig bedre. Det er kun positivt for europeisk bordtennis. Jeg så nok for meg Fulda som den tøffeste motstanderen i år. Men det er alltid vanskelig å spå før sesongen.
Klokka er blitt 19. Vi (mest han) har snakket uten stopp i tre timer. Det er enormt imponerende å høre hva han og klubben har fått til. Andreas Preuss skal tilbake til kontoret. Han har fortsatt mye arbeid som skal gjøres før han er ferdig for dagen. Før han går, ser han meg inn i øynene og sier: «Kevin! Ja, bordtennis er en større idrett i Tyskland enn i Norge. Men mye av det vi har oppnådd her kan dere oppnå i Norge også hvis dere tør å tenke stort og har folk som kan gjennomføre det.»
Det kan være ei oppfordring til alle som leser dette.