Bordtennis / Nyheter / 2024 / Lag-VM i Busan: Kina fortsatt best i verden, men Frankrike er tilbake som supermakt i bordtennis
Foto: ITTF
Foto: ITTF

Lag-VM i Busan: Kina fortsatt best i verden, men Frankrike er tilbake som supermakt i bordtennis

Lag-VM i Busan, tidenes første VM i den sterke bordtennis-nasjonen Sør-Korea, ble både et sportslig og arrangementsmessig høydepunkt for internasjonal bordtennis.

Sør-Korea ville vise seg fra sin beste side, landet har fortsatt ambisjoner om å arrangere store internasjonale idrettskonkurranser i årene som kommer, og myndighetene stiller strenge krav til kvaliteten på det de koreanske særforbundene viser fram for verden. Derfor kunne ITTF være trygge på at dette skulle bli et svært godt arrangert VM, og det ble det.

For de 40 nasjonene som deltok i herre- eller dameklassen sto i tillegg til VM-medaljer, også en plass i OL på spill. Alle land som nådde kvartfinalen ble kvalifisert. Sett med nordiske øyne var det derfor svært gledelig at Danmark presterte så godt og nådde kvartfinalen i herreklassen. De slo Ungarn 3-1 i 16.-dels og i åttedels vant de en rysare mot Slovenia 3-2, selv om Darko Jorgic vant begge sine kamper. Danskene Anders Lind og Jonathan Groth vant hver sin kamp så da skulle den langt mindre rutinerte Tobias Rasmussen ut i en avgjørende kamp mot Peter Hribar. Manglende rutine så slett ikke ut til å plage dansken, og i en kamp der han lå under både 0-1 og 1-2 i sett, snudde han det hele og vant 3-2 i denne superviktige kampen som medførte at Danmark er kvalifisert for OL! Det var elleville jubelscener for de danske drængene på bord 3 i BEXCO Convention Centre da de forsto at det ble Paris-tur på dem til sommeren.

Kina vant oppskriftsmessig både dame- og herreklassen, men de var nødt til å slite mer enn de normalt er vant til for å innta toppen av premiepallen. I dameklassen måtte de ut i en avgjørende kamp mot Japan for å bli verdensmestre. Både Hayata og Hirano vant kamper for Japan, og derfor ble det Chen Meng som måtte ut i en siste kamp mot Miwa Harimoto for å leve opp til favorittstempelet. Her vant Meng 3-1. På Japan spilte ikke Mima Ito til tross for at hun i mesterskapet viste at formen er på vei oppover, etter lengre tids motgang. At japanerne kunne sette henne ut i finalen viser at det gror godt i japansk damebordtennis.

Hong Kong tok medalje ved å ta seg til semifinalen i dameklassen. Her tapte de riktignok 0-3 mot de japanske damene. Det er sjuende gang damelaget til Hong Kong vinner bronsemedalje i VM.

For europeisk bordtennis var det gledelig at Frankrike overraskende spilte seg til premiepallen etter en knallsterk 3-2-seier i kvartfinalen mot Tyskland. Vi må tilbake til 1991 sist de tok lagmedalje i VM. Romania som var den store outsideren i dameklassen, tapte 0-3 for Japan i kvartfinalen. Her åpnet Bernadette Szocs sterkt mot Mima Ito, men endte opp med å tape 2-3 med 9-11 i femte sett. Etter dette raknet det rumenske damelaget, og Japan kunne safe inn kampen.

Før VM var de fleste klare over at Frankrike har hatt noe stort på gang i lengre tid. Selv om det ble en skuffende tredje-plass på herrelaget under EM i Malmö, har spesielt Felix Lebrun vist sterk framgang, og er den høyest rankede ikke-kineser med sin sjetteplass på verdensrankinga.

Laget viste ingen svakheter i pulja, og som puljevinner gikk de rett inn i andre sluttspillrunde der de vant 3-0 mot Polen. I denne runden gikk Sverige på et surt tap mot Taiwan. De regjerende europamesterne for knapt et halvt år siden fikk kjørt seg i VM. Riktignok vant både Möregårdh og Källberg en kamp hver, men når Lin Yun-Ju tok begge sine, skulle Mattias Falck ut i siste mot Kao Cheng-Jui, der svensken rett og slett ble fullstendig utspilt.

Franskmennene derimot, viste fortsatt styrke i kvartfinalen mot Portugal, der Alexis Lebrun tapte åpningskampen mot Marcos Freitas, med derfra var det bare Frankrike, og de tre neste kampene gikk greit i fransk favør. Freitas hadde lite å stille opp med mot Felix Lebrun, og da var medaljen sikret for Frankrike også i herreklassen! Portugal fikk i hvert fall en fin trøstepremie med OL-plass.

Tyskland som hadde ambisjoner om medalje i begge klasser, ble slått ut i kvartfinalen i begge. Herrene tapte 0-3 mot Taiwan. Riktignok med 9-11 i femte sett både i første kamp for Dang Qui og i andre kamp med Ovtcharov. Den mektige sportsdirektøren for det tyske forbundet, Richard Prause, har fått litt av hvert å tenke på før OL som de har satset så hardt for.

I semifinalen for herrer skulle Sør-Korea vise seg fram for hjemmepublikummet som hadde så store håp for dem. Det er imidlertid ikke enkelt når kineserne står på andre siden av bordet. Den entusiastiske fansen løftet koreanerne opp til nye høyder. Deres høyest rankede spiller Jang Woojin vant overraskende 3-1 mot Wang Chuqin i åpningskampen. Fan Zhendong sikret orden i rekkene for Kina med seier mot Lim Jonghoon, men så tapte Ma Long mot Lee Sang Su og Sør-Korea var nok engang i ledelsen. Skulle hjemmepublikummet få oppleve den store sensasjonen de hadde håpet på? Zhendong og Chuqin hevet seg imidlertid betraktelig i de to siste kampene og vant 3-0 i begge for å sikre en oppskriftsmessig finale for kineserne.

I den andre semifinalen vant Frankrike 3-1 mot Taiwan. Lin Yun-Ju tok en seier mot Alexis Lebrun, men det var også alt, og franskmennene fikk en mer behagelig reise til finalen, deres første siden 1997. For Taiwan var det deres første VM-medalje på ti år. Felix Lebrun hadde vunnet alle åtte kampene han hadde spilt før finalen, mens både Ma Long og Wang Chuqin har tapt kamper i mesterskapet.

Finalen mellom Kina og Frankrike ble en ekstremt velspilt affære. Frankrike stilte oppskriftsmesig med Lebrun-brødrene og Simon Gauzy. Kina valgte også et trygt oppsett med de tre høyest rankede i verden, Fan Zhendong, Wang Chuqin og Ma Long. Ma Long har fått overraskende mye tillit i VM, og har vært foretrukket tredjevalg, foran Lin Gaoyan og Liang Jinkun. Long har lenge vært avskrevet til Paris-OL, men det spørs nå om hans erfaring gjør at han likevel får spille. Han har også gjort det veldig sterkt i WTT denne sesongen.

Det deltok tre penneskaftspillere i herreklassen i VM. En av dem spilte finalen, og det lå i kortene at Felix Lebrun måtte vinne sine kamper om Frankrike skulle ha noen sjanse i finalen. Felix spilte mot Chuqin i åpningskampen. Begge spillerne åpnet nervøst, men kineseren tok raskt føringa i kampen og spilte etter hvert Felix fullstendig ut, dessverre. Det ble kun 15 poeng til sammen på franskmannen i denne kampen, og han viste tydelig frustrasjon på slutten.

Alexis Lebrun har de siste sesongene måtte innfinne seg med å være i skyggen av lillebroren. I sin kamp mot Fan Zhendong gikk han imidlertid til bordet helt uten respekt mot den svært meritterte Fan Zhendong. Alexis Lebrun vartet opp med et backhand-spill verden knapt har sett maken til, og presset Zhendong hardt. Dette ble kanskje VMs råeste kamp. Mye lange server bidro til mange svært underholdende rallyer. Alexis Lebrun hadde matchball på 10-9 i fjerde sett. Kineseren holdt nervene i sjakk og dro det hele i land, selv om han måtte slite mer enn han likte og Zhendong pådro seg gult kort i bataljen.

Det var på forhånd ventet at Simon Gauzy, Frankrikes tredjemann, ikke skulle ha noe å stille opp med mot Ma Long, tidenes beste bordtennisspiller. Gauzy har imidlertid hatt noen pene seire mot kinesere opp gjennom tidene. Blant annet slo han ut Xu Xin i VM i Budapest. Mot Ma Long vant han like godt første sett. Etter dette fikk matchen et showkamp-preg med mye ballong.

Kineseren vant 3-1 i sett og det ble 3-0 i lagfinalen. Det var for å si det mildt ei avmålt feiring for kineserne etter VM-gullet. Dette har de opplevd før. Det ville nok vært noe helt annet om det var franskmennene som hadde gått seirende ut av denne lagkampen. De klarte uansett å tidvis gi de seiersvante kineserne hard motstand.

Uansett, med sølv og bronse i lag-VM er Frankrike i svært god rute til OL på hjemmebane i sommer. En eventuell ny finale mellom Kina og Frankrike ville løftet taket i Paris Expo Porte de Versailles under OL.

 

STIGA TTEX IDRETTSBUTIKKEN.NO VT Profilering Cara AS Thon hotell Kongsberg Gerflor DNV Norsk tipping Allard Support for Better Life AB