Bordtennis / Nyheter / 2023 / Kongepokalen -Den gjeveste prisen i norsk bordtennis
kongepokalvinnerne 2022, Rebekka Carlsen, B-72 og Borgar Haug, Fornebu BTK. Foto: Brage Titlestad.
kongepokalvinnerne 2022, Rebekka Carlsen, B-72 og Borgar Haug, Fornebu BTK. Foto: Brage Titlestad.

Kongepokalen -Den gjeveste prisen i norsk bordtennis

Denne helga skal de fremste norske bordtennisspillerne kjempe om det gjeveste man kan vinne i norske stevner, Kongepokalen eller Hans Majestet Kongens Pokal som er det offisielle navnet på premien. Pokalen gis som kjent til vinnerne i damer single og herrer single. Damespillerne har kjempet om pokalen siden 1979 der Kristin Hagen vant etter finaleseier mot Gina Hundven. For herrene har pokalen blitt utdelt helt siden 1950 da William Reitan vant.

I herreklassen har pokalen blitt utdelt hvert år siden Heros-spilleren Reitan vant første gang, men minimumskravet for antall spillere har ført til at Kongepokalen ikke ble delt ut i dameklassen i 1998 og 2004. Tommy Urhaug og Rolf Erik Paulsen har også vunnet kongepokal i bordtennis da vår idrett var underlagt Norges funksjonshemmedes idrettsforbund. Dette forbundet ble nedlagt ved utgangen av 2007 da NBTF integrerte parabordtennis for fullt.

Blant kongepokalvinnerne finner vi de aller fremste norske bordtennisspillerne i historien. Vår mestvinnende bordtennisspiller med over 60 NM-gull, Sonja Rasmussen vant hele sju kongepokaler.

På herresiden er Geir Erlandsen den mestvinnende spilleren med hele 13 kongepokaler, en rekord det kan vise seg å bli svært vanskelig å slå. Geir vant sin første kongepokal allerede i 1996 og den siste 20 år seinere. Mange generasjoner med bordtennisspillere har kommet og gått mens Geir har vunnet sine kongepokaler.

Den som har «tapt» flest kongepokaler er Istvan Moldovan som intet mindre enn ni ganger har han vært i finalen og kun en kamp unna den gjeveste premien i norsk bordtennis, men han har også vunnet pokalen fire ganger.

Knut Håvåg har ni kongepokaler, Pål Guttormsen og Tom Johansen har åtte hver. Regjerende mester, Borgar Haug, med sin rykende ferske kontrakt med Europas beste bordtennisklubb Borussia Düsseldorf, har tre kongepokaler. Har er utvilsom favoritt i herreklassen, men han må altså vinne hele elleve kongepokaler til om han skal passere Geir Erlandsen.

I kvinneklassen har Sonja Rasmussen flest kongepokaler med sju. Hun vant i tillegg NM det året det manglet et par spillere på at det ble kongepokal i klassen. De neste på lista er Kristin Hagen Doval og Tone Folkeson med fem kongepokaler hver og Rebekka Carlsen har fire kongepokaler hittil. Hun er dessverre skadet og kan ikke forsvare tittelen i år. Fortsetter hun en del år til vil hun kunne ta igjen Sonjas rekordrekke.

De damespillerne som har «tapt» flest kongepokaler er Lill-Kristin Wennberg (men hun vant også tre), Kristin Hagen Doval og Marianne Blikken som alle tre har vært i finalen seks ganger. Det er synd at likestillinga kom så seint til bordtennisen for Anne Lise Heidenrich (Fossum), Berit Ommedal og Rigmor Sørensen har vunnet damer single i NM henholdsvis sju, åtte og seks ganger og hadde fortjent kongepokaler for sine prestasjoner. Berit Ommedal var forøvrig på pallen i NM hvert år i perioden 1959 til 1971 og hun vant sju av disse årene. Rigmor Sørensen på sin side har NM-medaljer i hele fire ulike tiår. Dette er hun ved siden av Laila Schou Nilsen som vant NM-medaljer i tennis i fire tiår og også tok titler i en rekke andre idretter, alene om i norsk idrett.

I enkelte tilfeller har Kongepokal-vinnerne vært sensasjoner. Både Tone Folkeson og Rebekka Carlsen vant sine første Kongepokaler som tenåringer. Da Marcus Wærstad vant pokalen i 2017 ved å slå klubbkamerat Geir Erlandsen i finalen ble dette betegnet som en overraskelse. Begge representerte forøvrig Stord. Pål Guttormsen vant sin første Kongepokal mens han var B-spiller!

NBTF ønsker alle deltakerne lykke til i jakten på årets Kongepokal!

 

STIGA TTEX IDRETTSBUTIKKEN.NO Amedia AS VT Profilering Cara AS Thon hotell Kongsberg Gerflor DNV