Bordtennis / Nyheter / 2023 / Intervju med Christian og Karl Børre etter veteran-EM
Foto: Brage Titlestad, NBTF
Foto: Brage Titlestad, NBTF

Intervju med Christian og Karl Børre etter veteran-EM

Historiens første veteran-EM på norsk jord er historie. Vi satte oss ned med de to øverste lederne for arrangementet, d´herrer Christian Ibenfeldt og Karl Børre Reite og oppsummerte arrangementet.

EVC2023_NRKsak-1.jpg

1. Nå har vi delvis fått tilbake hvilepulsen etter at veteran-EM i Sandefjord er over. Hvordan vil dere selv kort beskrive arrangementet?

Christian: Stolt. Det er vel det første ordet jeg kommer på. Det skal vi være etter et så godt gjennomført arrangement. En utrolig innsats av veldig mange gode og fine folk.

Karl Børre: Helt enig med Christian! Det var morsomt å få lov til å være en del av dette. EM var en oppvisning i hva vi kan få til sammen. Det ble et svært godt gjennomført EM. Vi lovet gode spilleforhold og gode opplevelser, og holdt det vi lovet. Vi lovet å bygge kompetanse. Det har vi fått til. Vi fikk færre deltakere enn forventet, men ser ut til å komme noenlunde helskinnet gjennom det. Det var smart å satse på voksne spillere nå. Det er det viktigste markedet for at bordtennis skal vokse både på spiller- og ledersiden.

2. Spilleforholdene ble rost opp i skyene av deltakerne. Vi snakket med tidligere proff-spillere som sa dette ikke lå noe tilbake for det beste de hadde spilt i tidligere. Planlegges det nye mesterskap ved OCC i nærmeste framtid?

Christian: Vi skal arrangere en WTT youth turnering og NETU youth i juni 2024. Nå skal de yngre generasjonene få spilt internasjonale kamper på hjemmebane. Om det blir på OCC eller andre steder er ikke ferdig diskutert.

Karl Børre: Et av poengene med EM var å gjøre Norge til det neste naturlige stoppestedet for internasjonal bordtennis. Vi har knyttet en mengde kontakter i løpet av de siste to årene, og lært veldig mye av andre. Dette gjør at det nå faktisk er mulig for oss å tro på at vi kan ha internasjonale arrangementer hos oss. Vi vet hva som kreves, og hvordan vi skal løse det. Å lære internasjonale arrangementer via veteranmesterskap var ganske smart, og var en kjapp måte å bygge kapasitet på.

3. I VM i Oman i januar i år tok Norge flere medaljer enn noen gang i et veteranmesterskap. Det bJle like mange medaljer i Sandefjord og for første gang vant norske kvinner gull i et EM eller VM for de uten funksjonsnedsettelse, med Sonja Rasmussen og Marianne Blikken. Hvordan vil dere beskrive deres prestasjon, de slo blant annet verdensmesterne Pia Toelhøj og Petra Sörling.

Christian: Helt ut av det blå kom det vel ikke - de var begge minst like gode spillere som Pia og Petra i sine yngre dager. Men så har de jo vært vekk fra bordtennisen i veldig mange år, så litt overraskende var det jo. Bare de selv vet vel hvor mye det ble trent frem mot EM, men prestasjonen er jo uansett fantastisk... og gøy. Håper det motiverer dem til å fortsette fremover nå :-)

Karl Børre:
Gåsehud! Det var spennende å følge de gjennom turneringen, og det var morsomt med skikkelig trøkk på tribunen! Jeg fikk også fulgt med på flere andre som enten har kommet tilbake, eller som har startet med bordtennis i voksen alder. Mengder av prestasjoner fra alle. Flere jeg snakket med sa at EM ga inspirasjon til å fortsette, og mange ville også dra med seg flere andre. Voksenbordtennisen er viktig for oss de neste årene, med et kjempepotensial til å bli flere spillere og ledere.

4. I EM denne gang ble det avholdt flere side events, der den verdensberømte pianisten Joja Wendt sin konsert må kunne sies å være høydepunktet. Det var helt fullt på konserten, og han spilte flere ekstranumre etter stående ovasjoner. Har EVC2023 satt en ny standard for veteranmesterskaper på dette området?

Christian: Vi klarte helt klart å finne et konsept som skal bli vanskelig å gjenskape. Den sosiale faktoren stod i høysete og spillere fra hele Europa fikk større muligheter til å omgås enn tidligere. Vi får se hva de finner på i Italia (VM) og Serbia (EM)

Karl Børre: Hele konseptet handlet nettopp om at vi skulle ha det gøy sammen! Å legge veteran-EM til et sted der vi bor og spiller sammen, legger jo opp til at vi kan ha felles morgentrim, bading, konsert, karaoke og pub. Mange har vært i Antalya i Tyrkia på en turnering der alt skjer på ett sted, noe som absolutt var en inspirasjon for oss. Vi tror de aller fleste likte konseptet, og koste seg. Samtidig ser vi jo at vi ikke var i nærheten av deltakerantallet for Roma 2024, der folk vil bo spredt med flere mils avstand. Dette vil nok bli gjort forskjellig av forskjellige arrangører.


5. «One village – One venue» var konseptet man satset på, og dette ga deltakerne svært gode muligheter til å bli kjent med andre deltakere. Det var flere sosiale happeninger på kveldene der folk møttes. Hvorfor går ikke flere arrangører for et slikt konsept?

Christian: Ikke alle har vel lignende arenaer og fasiliteter vil jeg tro. For spillerne (og da snakker jeg ikke bare om veteraner) er det jo gull å kunne rusle inn på rommet og slappe av mellom kamper, i stedet for å måtte transporteres i f.eks. buss til hotellet.

Karl Børre:
Dette gjøres jo også av andre. Vårt konsept ble nok ekstra tydelig siden vi lå et stykke fra de nærmeste byene. VM i Houston var i en hall med gangbro til hotellet. Lag EM i Malmø er svært kompakt. SOC i Stockholm har hatt hotell vegg-i-vegg med hallen, og man er ganske nær både transport og hotell i Helsingborg. Kort vei mellom hall og hotell er vinnerkort for alle internasjonale turneringer. Men et så tydelig konsept som vi hadde, er nok nærmest umulig å få til f.eks. i Roma med så mange deltakere.

6. Ukraineren Viktor Vasylevskyi vant to EM-gull i Sandefjord. Dette var populært blant publikum. Nå har ITTF bestemt at russiske bordtennisspillere skal slippe inn på den internasjonale arenaen igjen, noe som medfører at Viktor og andre ukrainere risikerer å møte russiske spillere samtidig som Russland fører en angrepskrig mot Ukraina. Har NBTF tilkjennegjort sitt syn til ITTF?

Christian: Ja. Det er også blitt tatt opp i NETU og muligheten til å komme med en felles uttalelse derfra.


7. Det eneste vi har registrert av kritikk fra EM var maten. Den var til gjengjeld en total skandale. Både norske og ikke minst utenlandske deltakere har betalt mye penger for full pensjon på Oslofjord Concention Center. Da bør man forvente fullverdige måltider. To kvelder fikk man en bakt potet til middag. Den ene kvelden var de fri for mat lenge før alle fikk servering. Siste kvelden var det invitert til Barbeque Party og da fikk man ei og ei halv pølse. På dette tidspunktet rant det over for mange. Det er kanskje ikke så mange som offisielt har levert inn klager, men sto man et halvt minutt i matkø fikk man høre det når man hadde arrangør-skjorte på. Det er flere spørsmål som reiser seg her:

A: Hvilke avtaler var inngått mellom NBTF og OCC angående matservering?

B: Man så tidlig at maten ikke holdt den standard man kan forvente ut fra prisen, og i tillegg er dette folk som var i aktivitet hele dagen og hadde behov for mer mat enn vanlige konferansedeltakere som OCC ofte har som gjester. Ble matproblematikken tatt opp med OCC underveis?

C. Hvis OCC ikke har innfridd det de lovte når det gjelder maten kan det være et brudd på kjøpsloven. Har NBTF tenkte å gå videre med den saken?

Christian:
A. Her har nok Event Director større detaljoversikt, men det er klart at maten ikke levde opp til de forventningene vi hadde blitt gitt på forhånd. Dette hang nok litt sammen med den lave påmeldingen også. Det som uansett var klart var at dette hadde ikke vi noe ansvar for - dette skulle håndteres av OCC.
B. Det ble tatt opp og forbedret noe underveis.
C. Vi vil vel først og fremst være sikker på at vi ikke opplever noe slikt igjen. OCC har fått klare tilbakemeldinger i etterkant.

Karl Børre: Det var i hovedsak to steder det gikk galt. Frokostutleveringen var et velprøvd konsept, der man henter en kasse med egg, bacon, smør, melk og andre frokostprodukter for en uke, og fyller på ved behov. Denne utleveringen ble regelrett plyndret første dag, der en gruppe gjester stakk av med hele lageret. Dårlig kontroll. Konsekvensen var at man måtte stramme kraftig inn fra dag to for å komme i mål. Dette ble reparert så godt som mulig. Man får ikke kjøpt så store volum raskt over disk, og i alle fall ikke til de prisene Oslofjord hadde forhandlet opprinnelig. Dermed var dette vanskeligere å rette enn det så ut som fra utsiden.

Det var forstemmende å høre om kjøleskap fulle av egg og bacon når Oslofjord ryddet ut etter oss... Samtidig så fungerte frokosten godt for svært mange. Grillfesten var ikke bra. Her var det også et innslag av buffet, der de første til bords hogg inn så det holdt, samtidig med at tilbudet nok var oversolgt. Slik jeg oppfattet det var det disse to elementene det ble klaget på, og ikke maten for øvrig. Tilbakemeldingene på lunch og middag var generelt at det var god mat, og at man kunne justere med brød og smør. Vi hørte også at "det var tomt", men det tok maksimalt noen minutter før det var fylt opp med mat. Det var en utfordring f.eks. å vite hvor mange som ønsket å henge igjen i Arenaen når de var ferdige å spille, kontra å rusle ned til festplassen.
8. Det var opprinnelig budsjettert med tre millioner kroner i overskudd på veteran-EM. Vi har også et tingvedtak på at disse midlene skulle kanaliseres inn i utvikling av norsk bordtennis. Hvordan blir det økonomiske resultatet av EVC?

Christian: Det skal være klart i løpet av september. Det blir nok dessverre ikke noe overskudd i banken. Per i dag sitter vi i hvert fall igjen med utstyr verdt nærmere 1 million kroner. Klubbene har også fått kjøpe inn utstyr til sterkt reduserte priser (det er fortsatt mer på lager). Og erfaringene og kompetansen vi har tilegnet oss er heller ikke uvesentlig.

Karl Børre: Dette kan jeg ikke svare på før midten av september. Men det ser ut til å gå mye bedre enn mange har fryktet.

9. Da vi intervjuet ITTF-president Petra Sörling og fungerende ETTU-president Pedro Moura i Sandefjord, ga de ei klar oppfordring om at NBTF burde søke på flere internasjonale stevner. Det italienske forbundet arrangerte veteran-EM i Rimini i 2022 og skal arrangere masters-VM som det nå heter i 2024. Kan vi håpe at NBTF søker om masters-VM om noen få år?

Christian: Det tror jeg fremtidige styrer skal få ta stilling til. Det blir ikke i denne perioden ;-)


10. Dette året har norske spillere vunnet hele ti medaljer i EM og VM for veteraner, tre av dem gull. Presidenten har selv vunnet sølv og bronse i år. Er det på tide med ei mer koordinert satsing på norsk veteran-bordtennis, slik de gjør i enkelte andre land? Danmark og Tyskland har i sine strategiplaner skissert veteran-bordtennis som ett av sine hovedsatsingsområder.

Christian: Å ha et (konkurranse)tilbud til veteranene er selvfølgelig viktig. Hovedfokuset for de fleste er vel likevel de litt yngre generasjonene - vi trenger å rekruttere fremtidige veteraner så tidlig som mulig. Når det er sagt har vi nok et ganske stort utløst potensiale til å tiltrekke oss nye voksne medlemmer. Dette er jo også ofte folk som ikke krever så mye ressurser heller. De kommer med dem i stedet.


11. Et siste spørsmål, hva vil dere si til alle som bidro som frivillige og sponsorer under veteran-EM?

Christian: Jeg tror ikke alle forstår hvor mye arbeid enkelte la ned! Selv med mye stress og direkte tungt fysisk arbeid, var heller aldri smilet langt unna. Og da kommer jeg tilbake der jeg startet - ordet stolt dukker opp igjen: At vår lille bordtennisfamilie klarte dette gigant-arrangementet på en så god måte er rett og slett imponerende.

STIGA TTEX IDRETTSBUTIKKEN.NO VT Profilering Cara AS Thon hotell Kongsberg Gerflor DNV Norsk tipping Allard Support for Better Life AB