Bordtennis / Nyheter / 2023 / EM-spesial. Norge presset England i åpningskampen
En konsentrert Borgar. Foto: Kevin Johansen
En konsentrert Borgar. Foto: Kevin Johansen

EM-spesial. Norge presset England i åpningskampen

Under lag-EM i Malmö ble det dessverre ikke noen reprise av sjokkseieren til Norge mot England i EM i 1984, men det norske laget viste at de slett ikke er noen kasteballer i EM. De presset England så mye av den engelske laglederen måtte ta grep og sende Liam Pitchford i oppvarming for en eventuell femte og avgjørende kamp.

Christian og Bengt.jpg

En spent president og generalsekretær før kampen mot England

 

Borgar Haug åpnet for Norge, og for en åpningskamp! Borgar viste hvorfor han er den ubestridte lagkapteinen. Samuel Walker på den andre siden av bordet er en veldig god spiller som har deltatt i OL i Rio. Walker som bor i Nottingham var med og tok sølv for England under Samveldelekene i 2014, og bronse i de to påfølgende Samveldelekene. Commonwealth Games som det heter på engelsk er ikke så kjent i Norge, men for den engelsktalende delen av verden er det kun OL som har mer prestisje. I lag-VM har han en bronse i samlingen.

Benny.jpg

Noe overraskende valgte ETTU en dommer bosatt i Norge til å dømme England-Norge.

 

Borgar viste imidlertid ingen respekt og gikk til bordet veldig tent og konsentrert. Han åpnet med 2-0 i Samuels serve game. Forehand loop fungerer veldig bra for Borgar, og tidvis også backhand. I egen serve mister han imidlertid for mange poeng og det ender med 7-11 tap.

I andre sett er det en helt annen Borgar som går til verks. Han varter opp med flere knallharde forehand looper og styrer settet slik han vil. Det blir mye fint spill der begge angriper. På 9-5 til Borgar viste han spill av virkelig internasjonal klasse og spiller Walker helt ut i back hand. Borgar vinner settet 11-5.

Tredje sett begynner litt nølende fra begge før Borgar tar styring. Veldig god ball til 2-1 til Borgar. Han er oppe i 8-4, men Walker jobber seg inn i kampen igjen ved mye godt spill. Plutselig leder Walker 11-10. Her viser imidlertid Borgar stor mental styrke. Han går rundt og looper knallhardt mot Samuels backhand. Deretter viser han fram en enorm forehand loop midt i buk mot engelskmannen og tar settet 13-11.

I fjerde sett går Borgar hardt ut fra første ball og leder 4-1 når den engelske coachen tar time out. Det hjelper imidlertid lite for dem. På 7-5 til Borgar ser den engelske benken bekymret ut. Det blir 8-6 og Borgar har matchball på stillingen 10-7 der han smeller til med en enorm forehand loop som avgjør kampen. 1-0 til Norge mot storfavorittene England! Skal vi på nytt få oppleve en sensasjon som i 1984 i Moskva?

Roffe.jpg

Roffe hadde i likhet med mange andre nordmenn tatt turen til Malmö for å se det norske landslaget i aksjon.

 

I Düsseldorf sitter det flere i klubbledelsen til Borgar og følger kampen. Han har ikke akkurat redusert mulighetene for spill i Bundesliga etter dette.

I andre kamp er det Alexander Klerck Fransson som skal ut mot Paul Drinkhall. Drinkhall er en veldig rutinert spiller med svært mye mesterskapserfaring. Dette ville bli en tøff kamp for Norge og det ble det. Alex blir liggende under 0-4 i første sett etter ei litt nervøs åpning, settet avgjøres 2-11. Når han har spilt av seg første sett viser han flere gode prestasjoner. Han har tidvis veldig godt forehand spill. På stillingen 7-3 til Drinkhall i andre kommer Alex med en knallhard loop. Drinkhall må etter dette jobbe mer for poengene. Settet ender 5-11. Spillemessig henger Alex enda mer med i tredje sett, der han gjør Drinkhall litt stresset. Norge tar time out på 4-6, men kampen ender med 4-11 tap i tredje.

Alex er på ingen måte utspilt tempomessig. Det er serve og retur at engelskmannen er bedre.

I tredje kamp er det Khai Noah Lam som skal ut mot Tom Jarvis. Nok en tøff kamp for Norge. Khai rapporterte under treningen dagen før at han ikke var nervøs for sitt første internasjonale seniormesterskap, og han sov godt om natta. På morgenen merket han imidlertid litt spenning for å spille mot noen av de beste i Europa.

Khai vise imidlertid ingen respekt eller nervøsitet mot Jarvis som har flere gode resultater i WTT-stevner, blant annet var han i kvartfinalen i WTT-stevnet i Lima tidligere i år, så dette er en spiller i klar framgang.

Khai virker ikke nervøs i det hele tatt. Han er tent og fokusert når han går til bordet. Førstesettet blir likevel tøft. Han ligger under 1-6 og det ender 3-11.

Andre sett startet også tøft og Khai blir liggende under 0-3. Tickan tar time out og her viser landslagstreneren vår hvilken taktisk kompetanse han innehar. Khai spiller etter time outen mye bedre og jobber seg inn i kampen igjen. 3-6 blir til 8-9. Khai kjemper og setter opp tempoet enda mer, noe som riktignok medfører en litt høyere feilprosent. På 9-10 viser Khai klasse med en enorm forehand loop. Det blir 10-10 og 11-11. Til slutt taper Khai 11-13, men dette var en stor prestasjon av 16-åringen.

I tredje sett skjønner Tom Jarvis at han virkelig må ta ut alt om han skal gå seirende ut av kampen mot den norske 16-åringen. Tempoet settes opp et hakk, men Khai svarer godt og henger ganske godt med. Det står 4-6 og etter hvert 8-10. Det som er svært positivt er at Khai henger med selv om Jarvis har skrudd opp tempoet. På 7-10 spiller Khai ut Jarvis med en knallhard loop. Settet ender 8-11. Khai er ikke i Malmö bare for å lære. Han viser svært godt spill!

På den engelske benken merker vi at det nå blir mye aktivitet. Det de trodde skulle bli «A walk in the park» som de ville sagt, ble noe helt annet. De ser at dette kan bli jevnt når Borgar nå skal inn på show court bordet-igjen. I lagkampene kan man bytte ut sistemann på laget før den femte kampen og nå tør ikke engelskmennene å ta noen sjanser lengre. Liam Pitchford skulle spares i kampen mot Norge sendes inn i treningshallen for oppvarming. Engelskmennene skulle ikke få den billige reisen de på forhånd trodde mot EMs yngste lag -Norge.

Borgar er svært fokusert når han starter kampen mot Paul Drinkhall. Han blir riktignok liggende under med 5-7 og 8-9, men viser høy klasse og sterk mental styrke og vinner settet 12-10. Den engelske coachen river seg i håret. Hvis det er en person i hallen som virkelig ikke vil ha noen reprise av 1984 så er det han. Han har garantert hørt om oppvasken i det engelske forbundet etter at Norge knuste dem i EM i Moskva i 1984 med 5-2.

Otto.jpg

Lederen i Laksevåg er ofte å se i internasjonale mesterskap. Malmö var ikke et unntak for evigunge Otto Hatlebakk.

 

Flere tilskuere kom inn i hallen og går rett til tribunen ved bord 4 der Norge spiller. Dette er kampen alle vil se i hallen nå. Alexander Klerck Fransson og Liam Pitchford småjogger side om side i spillertunnelen nå for en eventuell femte og avgjørende kamp.

Andre sett ender dessverre 7-11 og vi er like langt i kampen mellom Borgar og Drinkhall. I tredje sett viser Borgar tidvis høy klasse igjen. Flere veldig gode servereturer og gode avslutninger med forehand. Dessverre ender det med 9-11-tap her. Nå ser vi hvor små marginer det er i toppbordtennis.

I fjerde sette blir Borgar liggende under 1-4. Tickan tar time out og viser nok en gang sine taktiske ferdigheter for Borgar tar igjen Drinkhall til 5-5, deretter 7-5. England bruker også sin time out. Det er enormt høyt nivå i spillet i fjerde sett. Vedlig god loop mot loop-fight på 8-8 og det blir også 9-9. På settball 11-10 til Borgar gir han en kort retur, deretter en har loop langt ut i Drinkhalls backhand. Borgar vinner 12-10 etter å ha hentet opp 1-4.

Femte sett blir dessverre ikke det vi håper på. Borgar stivner og Drinkhall tar styringen fra start. Borgar kommer aldri inn i kampen igjen og taper 3-11. det ble litt passivt, men Borgar fightet hele veien inn.

England slipper med skrekken og vinner 3-1 mot et ungt norsk lag.

EM-Laget.jpg

Spillerne er skuffet etter kampen. Det er et godt tegn, for det betyr at de har enda høyere ambisjoner.

 

Det positive man bør ta med seg fra denne kampen er at de norske spillerne fullt holder tempoet til engelskmennene. Det har skjedd i mangt et internasjonalt mesterskap at Norge har blitt fullstendig slaktofre. Her henger de med hele veien, de blir ikke utspilt. I loop-duellene viser de mye godt spill.

Tickan påpekte også etter kampen at det var i serve og retur-spillet at ting må justeres noe. «Vi har to dager på oss til neste kamp. Vi skal bruke den tida godt» avslutter Tickan. «I EM er det ingen gratispoeng å få. Selv med veldig gode prestasjoner kan man tape poenget.» Dette fikk de norske spillerne merke.

Likevel; med det de norske spillerne viste i dag blir det veldig spennende å følge dette laget i framtida!

STIGA TTEX IDRETTSBUTIKKEN.NO VT Profilering Cara AS Thon hotell Kongsberg Gerflor DNV Norsk tipping Allard Support for Better Life AB