Bordtennis / Nyheter / 2023 / EM-spesial: Richard Prause -Norge har potensiale!
Foto: Kevin Johansen
Foto: Kevin Johansen

EM-spesial: Richard Prause -Norge har potensiale!

Den mektige sportsdirektøren i det tyske bordtennisforbundet, en av Europas mest erfarne trenere, er naturligvis i Malmö og følger hvert minutt med bordtennis i Malmö Arena. Vi snakket med han om det tyske laget, om europeisk bordtennis og om hvilke muligheter Norge har for å ta steg internasjonalt.

Mr. Prause, du er sportsdirektør for det tyske laget. Hva er deres ambisjoner i lag-EM?

-Vi tar en ting av gangen. Nå er målet først å komme videre fra gruppespillet i både kvinne- og herreklassen. Deretter må vi jobbe for å ta medaljer. Vårt mål er til slutt å vinne gull med begge lagene.

Dere sparer enkelte spillere, deriblant Patrick Franziska og Dimitrij Ovcharov som er hjemme og trener hardt foran OL i Paris neste år. Betyr dette at OL har førsteprioritet?

-Absolutt! Det har vi vært helt ærlige på. OL neste år er vårt hovedmål og det betyr at vi gjør enkelte sportslige prioriteringer under lag-EM.

Du har vært med i internasjonal bordtennis i mange tiår, først som spiller, deretter som tysk landslagstrener og så som sportsdirektør for det tyske forbundet. Hvordan ser du på nivåutviklingen i Europa?

-Det har vært ei veldig sterk utvikling av europeisk bordtennis det siste tiåret. Mange flere gode spillere, og flere lag som hevder seg. Se bare på kampene i dag, vi må slite mot Polen og svenskene må slite like mye mot Tsjekkia. Det er en helt annen bredde i toppen.

I Europa diskuterer vi flittig hva som skal til for å ta igjen det kinesiske forspranget i bordtennis. Hvor lang vei har vi å gå?

-Vi har de siste seks årene kanskje, tatt igjen noe av forspranget. Det er imidlertid fortsatt en betydelig vei før vi er på nivå med kineserne.

Du har også sett Norge spille her i Malmö. Vi er jo ikke blant de største bordtennisnasjonene. Hvilke muligheter har norsk bordtennis for å hevde seg i Europa?

-Norge har potensiale. Etter at Borgar Haug signerte for Düsseldorf får han daglig trene med de beste i Europa. Han kan virkelig bli god!

Det som er viktig er å få ut potensialet. Se på Portugal. De er heller ikke noen stor bordtennisnasjon. Likevel har de utviklet veldig gode spillere. Hvis Norge har gode trenere og spillere som satser i ung alder kan dere nå langt. Men spillerne deres må reise ut relativt tidlig. Borgar har gjort de riktige grepene med å først ta turen til Sverige, deretter flytte til Tyskland. Det er det som må til for å lykkes.

STIGA TTEX IDRETTSBUTIKKEN.NO VT Profilering Cara AS Thon hotell Kongsberg Gerflor DNV Norsk tipping