Utgangspunktet for denne artikkelen er at jeg ønsker å belyse noen problemstillinger rundt utvikling av spillestiler på damesiden. Et tema jeg har tenkt mye på etter sommerens UEM. Temaet er damebordtennis, men kjønn er ikke poenget. Det handler om å utvikle en effektiv spillestil. Da må vi vurdere egne forutsetninger målt opp mot arbeidskravet i respektive klasser vi konkurrerer i - både på kort og lang sikt.
Premisset er som følger:
Desto mer du bygger spillet ditt på å loope mye først, og skaper kraft og skru i loop - desto mer kreves det av fysikk, grunnteknikk og skruferdigheter, spesielt hvis du looper mye mot underskru. Materialendringer de senere årene, med ABS-plastball som siste endring, har også forsterket dette med en høyere sprett med mindre skru.
Som regel har spillere med svakere fysikk og/eller som har utfordringer med å skape kraft i loop, velutviklede andre ferdigheter som forsvarsspill, sikkerhet, hurtighet og spilleforståelse. Og ikke sjeldent kan mange smashe med bra kraft. Spillere i denne kategorien har også oftere nubber av ulikt slag, og en tydelig tilpasset spill.
Forenklet sagt - det krever en god del for at angrep skal slå forsvar(motangrep).
I premisset over spissformulerer jeg, og setter to ytterpunkter i spillestiler opp mot hverandre. Det finnes naturligvis mange nyanser, og muligheter for å være et sted i mellom.
Min observasjon på UEM er at veldig mange damespillere har et spill som nettopp bygger på bra bra forsvar, og er gode til å bruke motstanders fart. Dette er spillestiler som server mye langt, ofte overskru og ikke nødvendigvis åpner først på lange skjær. Og når de åpner mot underskru skaper de ikke nødvendigvis overtak i ballen.
Det finnes absolutt damespillere med mye kraft og skru. I toppen med kineserne, spesielt Sun Yingsha, har tatt dette til nye høyder spør du meg. I Europa er kanskje Sabine Winter det tydeligste eksempelet. Og på UEM er sølvmedaljør i damejunior Singoerzan også i den kategorien synes jeg. Jeg vil likevel sette klart flere damespillere i den andre kategorien.
European Games-vinner Bernadette Szocs(slått Chen Meng nylig) er et godt eksempel på en toppspiller med mindre kraft, i alle fall hvis vi snakker om loop. Derimot kan hun smashe fh med kraft, ikke bare på høye baller. Skruferdighetene ser også bra ut, med server helt i verdensklasse spør du meg. Ser du på spilleren hun slo i European Games-finalen, Yang Xiaoxin, har vi en enda mer rendyrket spillestil tilpasset mindre skru og kraft - halvlange nubber på bh og vanlig på fh. Også hun med fh smash som en del av spillet på fh - med vanlig belegg. En av Europas beste 15-åringer blant jentene, Lilou Massart, har korte nubber på begge sider(mulig noe mer halvlangt på bh) og spiller definitivt mye på at motstander åpner først for deretter å svare på det med både trykk og smash.
Blant herrene finner vi også flere på høyt nivå med mindre kraft, og som dermed spiller mer på motstanders fart. Vi har noen gode eksempler i India slik jeg ser det med Takkar og Gnananasekaran, begge topp 100 i verden. Så vil jeg plassere Europas siste store stjerneskudd, lillebror Felix Lebrun, i denne kategorien.
Så hvordan utvikler vi spillestiler?
En av hovedproblemstillingene i utviklingen av spillestil slik jeg ser det er balansen mellom hvor mye skal man bygge opp spillet med eget 1.angrep, og da i såfall hvor mye mot underskru vs mot flip/overskru, og hvor mye skal man bygge opp spillet med å få motstanderen til å loope først.
Er potensialet i fysikk og evnen til å skape tilstrekkelig med skru eller skru+kraft(ofte omtalt som kvalitet)? Hvis svaret er ja - dyrk gjerne de ferdighetene.
Mange jenter kan loope bra og har fint skrutreff, men vi må huske hvilke ferdigheter flesteparten av motstanderne har som skal overvinnes.
Dette er like viktig uansett hvilket kjønn spilleren har. Men i og med at jentene i snitt ikke er like sterke som guttene må vi passe på så vi skaper spillestiler som er nok tilpasset. Viktig her også at vi annerkjenner de ulike slagene og ferdighetene som trengs for å utvikle spillestiler som looper mindre selv.
Ofte er det å loope mot underskru forbundet med å tørre, og det å kutte som noe passivt. Kutting og blokking blir ofte sett på som et spill som kun holder på kort sikt i yngre år. Neste steg i utviklingen skal handle om å utvikle eget angrep, loope mer osv.
Ofte er dette sant.
I mange situasjoner, spesielt blant yngre der spillestilen ikke er så tydelig utviklet enda, er det å loope mot underskru en viktig del av utviklingen.
Men etterhvert som nivået øker så er det å skape en spillestil helt sentralt. Og uansett spillestil, og hvor mye den skal baseres på å starte spillet i forsvar eller angrep, så trenger spillere å lære seg fra tidlig alder å starte spillet fra forsvar uten å tenke passivt - men derimot tenker oppbygging av spillet.
Jenter og gutter trener som regel sammen i felles grupper også. Det er positivt på de aller fleste områder. Akkurat med tanke på spillestilsutvikling relatert til arbeidskravet kan det imidlertid være en risiko for at treningen blir noe mer tilpasset det som angår å føre spillet da flere gutter trener og utvikler spillestiler i den retningen. Jentene blir også dermed mer vant til å spille mot den type spillere - som de møter færrest av internasjonalt.
Det er også andre faktorer som styrer valg av spillestil, f.eks mentale egenskaper. Denne artikkelen har jeg imidlertid avgrenset til noen fysiske og motoriske egenskaper og deres betydning i valg av spillestil.
Jeg tror generelt sett sterkt på å skape en tydelig spillestil for alle spillere. Sommerens EM har ikke endret det. Mesterskapet ga meg derimot en liten påminnelse om viktigheten av å ta nok hensyn til premissene beskrevet i artikkelen, kanskje særlig for jentene.