Bordtennis / Nyheter / 2023 / Bordtennis-VM i Durban er avsluttet
Omar Assar, Egypt var den eneste kvartfinalisten som ikke kom fra Asia eller Europa. Foto: WTT
Omar Assar, Egypt var den eneste kvartfinalisten som ikke kom fra Asia eller Europa. Foto: WTT

Bordtennis-VM i Durban er avsluttet

Avslutningsseremonien i Durban er over og med det også det første verdensmesterskapet i bordtennis på det afrikanske kontinentet på hele 84 år.

Som ventet var Kina og Asia helt dominerende på premiepallen. Det tok 19 av 20 medaljer i mesterskapet, så selv om bordtennis i stadig større grad er blitt en global idrett, var Omar Assar den eneste kvartfinalisten som ikke kom fra Asia eller Europa. Spillere som Hugo Calderano henger rett og slett ikke med når det er VM. Han var seedet som nr. 6, men tapte i første runde mot 74-seedede Brian Afnador fra Puerto Rico som ikke akkurat er kjent for å være en bordtennis-stormakt.

I herrer single ble det som ventet fire kinesere i semifinalen. Liang Jingkun tapte sin tredje semifinale på rad i VM, og viste nok en gang mentale svakheter mot de aller beste. Mer overraskende var det at Ma Long med sin merittliste skulle tape mot Wang Chuqin i det som blir hans siste mesterskap. Long ble hedret av ITTF med en kopi av St. Brides Trophy som deles ut til den som vinner herrer single i VM. I finalen vant Fan Zhendong mot Chuqin, og Zhendong er enda så ung at han nå har muligheten til å passere Ma Long på medaljestatistikken.

Etter at svenske spillere har tatt seg til finalen under de to siste VM, har vi begynt å få forventninger til dem igjen i internasjonal bordtennis, men det endte med en megaskuffelse. Sølvvinneren fra forrige VM, Truls Möregårdh tapte mot Omar Assar i 16. dels. I samme runde møttes de to penneskaftspillerne Felix Lebrun og Dang Qui, der sistnevnte stakk av med seieren.

Den store sensasjonen sto danske Anders Lind for, da han spilte seg helt til kvartfinalen. Her ble riktignok Wang Chuqin for tøff, men før det hadde han som useedet spiller slått ut Monteiro, Afandor, Alamiyan og sterke Jang Woojin. I fjor mottok han prisen «Nothing Is Impossible» etter at han i 2021 var involvert i ei veldig alvorlig bilulykke, og der det var usikkerhet rundt om han noen gang ville kunne gå igjen. Året etter ulykka var han med å vinne bronse i lag-EM for Danmark og det blir spennende å se hva de får til i EM i Malmö i september.

I damer single var kineserne på forhånd minst like store favoritter som i herreklassen, men her skjedde det en aldri så liten sensasjon i kvartfinalen da Hina Hayata fra Japan slo ut en av storfavorittene Wang Yidi. Det sto 3-3 i sett og Hayata vant sjuende sett med sifrene 21-19! Gledelig for alle oss som ikke syns Kina bør ta alle medaljene i VM. Det var kanskje ventet at Mima Ito skulle ta seg til en semifinale, men hun har slitt med å ta det aller siste lille steget i singleklassen. Ito spilte av en eller annen merkelig grunn uten coach i deler av turneringa. Forhåndsfavoritten Sun Yingsha slo Cheng Meng i finalen.

I double hadde vi forventninger til at Falck og Karlsson skulle forsvare sitt gull fra Houston, men det skjedde dessverre ikke. Wang Chuqin og Fan Zhendong tok et oppskriftsmessig gull. Kina satset hardt på å vinne tilbake doubletronen etter at de ikke tok seg til finalen i forrige VM. Koreanerne treffer alltid med formen til VM og Lim og Yang fikk sølv i herrer double. Mange mener at den beste kampen i VM var doublekampen mellom Lebrun-brødrene og Chuqin og Zhendong, som endte 3-2 til kineserne. Det var synd at de møttes allerede i åttedels. Tyskerne hadde ambisjoner om medalje i VM, og den fikk de i double med Ovtcharov og Franziska med bronse i double, noe også Lee og Cho fra Sør-Korea gjorde.

Damer double fikk oppskriftsmessig kinesisk seier med Cheng Meng og Wang Yidi. Også her tok koreanerne seg til finalen med Shin Yu-bin og Jeon Ji-hee. Sun Yingsha og Wang Manyu var kanskje de aller største favorittene, men det endte med bronse delt med Miyu Nagasaki og Miyuu Kihara. Hayata og Ito som var de i to siste VM-finalene i damer double fikk altså ikke medalje denne gangen.

I mix fikk vi den aller minste overraskelsen med gull til Wang Chuqin og Sun Yingsha. Her tok Hayata og Harimoto sølv, mens kineserne Man og Shidong tok delt bronse sammen med Wong og Doo fra Hong Kong.

De med best beholdning fra VM ble således Wang Chuqin, Fan Zhendong og Sun Yingsha som alle tre reiser hjem med to gullmedaljer fra VM. Kina tok fem gull, to sølv og fem bronse, Sør-Korea fikk to sølv og en bronse, Japan en sølv og to bronse mens Tyskland og Hong Kong fikk en bronse hver. Europeisk bordtennis har en jobb å gjøre.

Under VM ble Egypt Cup, pokalen som deles ut til neste VM-arrangør tildelt sør-koreanerne som neste år arrangerer lag-VM i Busan. Dette arrangementet var opprinnelig planlagt i 2020, men ble avlyst på grunn av pandemien. I 2025 er neste VM individuelt og double, da i Qatar.

STIGA TTEX IDRETTSBUTIKKEN.NO Amedia AS VT Profilering Cara AS Thon hotell Kongsberg Gerflor DNV