Deler av Audi Dome, dag 7 av 9 under mesterskapet, med fire bord, full hall og herlig publikumstrykk. Foto: Øivind Eriksen
Deler av Audi Dome, dag 7 av 9 under mesterskapet, med fire bord, full hall og herlig publikumstrykk. Foto: Øivind Eriksen

GLIMT FRA EM 2022

Bordtennis-EM 2022 ble arrangert i München i Tyskland 13. – 21. august. Mesterskapet var en del av München-lekene 2022, med EM i ni olympiske og to paralympiske idretter, og med totalt 177 medaljeøvelser og 4.700 utøvere. Det var også 50 år siden OL i München 1972, og en test for Bayerns hovedstad på om et nytt sommer-OL kan være aktuelt. Friidretts-EM fikk naturlig nok størst oppmerksomhet, men bordtennis er en stor idrett i Tyskland, og mesterskapet ble avviklet i olympiske omgivelser.

Rudi-Sedlmayer-Halle var kulissene for vårt EM. Hallen går også under navnet Audi Dome, og den ble benyttet under OL i 1972 som basketball-arena. Det er mulig å presse 7.000 tilskuere inn i Audi Dome, og under de ni EM-dagene i 2022 var det totalt 23.000 tilskuere til stede. Ni konkurransedager, åtte konkurransebord og fem medaljeøvelser.

Herresingle, damesingle, herrer double, damer double og mixed double ble arrangert denne gangen, mens et individuelt EM normalt spilles over seks dager. I årets EM styrte TV mer enn normalt, og når TV-produksjonen skulle koordineres med åtte andre EM, og når det ikke var plass til mer enn åtte konkurransebord i Audi Dome ble det et annerledes mesterskap over ni dager.

Norge stilte med fem spillere i München-EM. Rebekka Carlsen, Martin Frøseth, Borgar Haug, Rikke Skåttet og Martine Toftaker var vår unge kvintett. Marte Grutle Aasebø og Ulf «Tickan» Carlsen var på plass som landslagstrenere. I tillegg var president Christian Ibenfeldt til stede på ETTU-kongressen lørdag 20. august, der innføring av EM for 13-åringer og oppdateringen fra Sverige angående lag-EM 2023 i Malmø var blant det mest interessante som skjedde.

Det er viktig å ha «Tickan» på plass igjen. En trenerbenk med en trener som har VM-gull både som spiller og trener betyr mye for unge landslagsspillere med fremtiden foran seg. Svenn-Erik Nordby var invitert til ETTU-kongressen for å motta en velfortjent Badge of honour fra ETTU, mens Øivind Eriksen nok en gang var leder av EM-juryen.

Etter noen år uten de store internasjonale seniorfremgangene ser vi helt tydelig at positive ting skjer. Alle fem norske har hatt betydelig fremgang de siste årene, og Borgar, Rebekka og Rikke tok skalper i München som de ikke har vært i nærheten av før i internasjonale seniormesterskap. Hard og riktig trening over lang tid gir resultater! Men når det er sagt, så er det også mange unge spillere fra flere europeiske nasjoner som har tatt store skritt de siste sesongene. Konkurransen er beinhard. En ny generasjon er på gang, i tillegg til verdensstjerner som «alltid» har vært der.    

I puljespillet imponerte Rebekka med å slå Ema Labosova fra Slovakia 3-1, ranket 160 i verden, mens Borgar slo Tomas Polansky fra Tsjekkia, ranket 84 i verden, i herrenes puljespill. Rebekka, som puljevinner, var den eneste norske som kvalifiserte seg til hovedturneringen i single. De andre ble utslått, Martin i puljespillet, etter en seier og to tap, mens puljetoerne Borgar, Rikke og Martine røk ut i kvalifiseringsspillet etter puljespillet, og nådde ikke hovedturneringen denne gangen.

Rikke fikk sitt internasjonale mesterskapsgjennombrudd på seniornivå med 3-2 mot rutinerte Ema Labosova fra Slovakia i 1. kvalifiseringsrunde, men Zdena Blaskova fra Tsjekkia ble for sterk den avgjørende kvalifiseringsrunden mot hovedturneringen. Borgar slo Marios Yiangou fra Kypros 3-2 i 1. kvalifiseringsrunde. Han møtte Samuel Kulczycki fra Polen, en meget lovende 18-åring, i den siste kvalifiseringsrunden, og tapte 2-3. Polakken gikk helt til kvartfinalen i herredouble og er en spiller Borgar skal kjempe med i årene fremover, neste gang allerede i EM U-21 i Cluj, Romania senere i september. I herresingle trakk polakken Timo Boll i 1. runde, og ledet 3-1 og 7-3 i det femte settet, før 2.000 tilskuere presset frem det beste i den 41 år gamle tyske superlegenden, samtidig som alvoret gikk opp for 18-åringen. Timo, med 20 utrolige EM-gull, deriblant 8 gull i herresingle, snudde 1-3 til 4-3 med herlig trykk fra publikumsdyret i Audi Dome. Martine røk ut i 1. kvalifiseringsrunde, men bare det å gå videre fra puljespillet, som lavest ranket i egen pulje, er mer enn godkjent.

I mixed double kvalifiserte Rebekka og Borgar seg for hovedturneringen, eller 32. dels-finalen, der de røk ut mot et sterkt ungarsk par som gikk helt til kvartfinalen. I herredouble kvalifiserte Borgar og Adrien Rassenfosse fra Belgia seg for hovedturneringen, eller 16. dels-finalen, der det ble 1-3-tap mot et tsjekkisk par. Borgars doublemakker Adrien viste europeisk klasse når han slo franskmannen Simon Gauzy 4-3 i 1. runde i hovedturneringen. Matchballen ble spilt kl. 22:14 dag 5, for dere som noen ganger er misfornøyd med at det spilles langt utover kvelden i norske stevner.

I 1. runde, eller 32. dels-finalen, i hovedturneringen i damesingle tapte Rebekka klart 0-4 mot svenske Linda Bergstrøm på bord nummer 1. Dette skjedde på formiddagen dag 5 i mesterskapet, slik at vår kvintett faktisk var ferdigspilt før EM-legendene Timo Boll og Dimitrij Ovtcharov, som kun spilte herresingle, gjorde sin EM-entré på kvelden dag 5. Rebekkas kamp, og deler av flere andre norske kamper, ble sendt på NRK, og gikk dermed rett inn i TV-stuene hjemme.

München 2022 hadde etablert et massivt apparat for å teppelegge TV-flatene til mange TV-stasjoner over hele Europa. Det førte også til at bordtennis-EM kom inn i de tusen hjem på NRK. Det kom mange gode tilbakemeldinger fra bordtennis-Norge på TV-sendingene fra München. Nå har vi opplevd både «NM-veka» i Åsane og «EM-veka» i München, og det er fantastisk å oppleve at idretten vår får så mye TV-tid. Med gode produksjoner er dette herlig TV, både for «mannen i gata» og for bordtennispublikummet.

Publikum i Audi Dome var nærmest fraværende de første fire dagene, men dag 5, onsdagen, når de store stjernene gjorde sin entré, våknet det velkjente tyske bordtennispublikummet. Og fra onsdag kveld til søndag ettermiddag var det fullt trykk, slik det skal være. Det var noen norske tilskuere til stede, blant annet velkjente «Rune Tribune» fra Skien, noen av foreldrene til spillerne våre og en delegasjon fra B-72. De som kun var i hallen de første dagene, når våre spillere deltok, opplevde ikke det publikumstrykket som kommer når 5.000 tilskuere, de fleste bordtennismennesker, løfter frem sine helter.      

Ukraina var på plass med både herre- og damespillere, og de fikk vel fortjent oppmerksomhet. Noen av spillerne bor utenfor Ukraina, mens andre bor i vestre delen av Ukraina. ETTU har iverksatt innsamlingsaksjon til ukrainske bordtennisspillere. Spillere fra Russland og Hvite-Russland deltok ikke i München. De er sanksjonert, som i de fleste idretter. Noen av russerne bor og trener i Tyskland, og i en samtale med Steffen Fetzner, verdensmester i herredouble fra 1989, ble jeg informert om at russerne, blant annet unggutten Vladimir Sidorenko, som også holder alderen til å kunne ha deltatt i U-21 i Cluj, Romania, har tillatelse til å representere sine tyske klubber i Bundesliga denne sesongen.   

Alle bordtennisutøvere, trenere og ledere bodde på to nabohoteller en 12 minutters busstur fra Audi Dome. Overdommerne og dommerne bodde på et annet hotell, et stykke unna. Det er et strategisk valg som er gjort, for å unngå at dommerne og spillerne bor sammen og snakker sammen. Det var tysk presisjon over transporten. 12 minutters transport fra hotellet til hallen var 12 minutter, verken mer eller mindre, og bussene rullet ut fra hotellene på slaget 07:00, 07:30 o s v. Mesterskapet ble arrangert med høy kvalitet, og tyskerne er jo vant med å levere. Det skjer jo også hele tiden noe i kulissene. Juryen måtte både ta stilling til flere problemområder, iverksette og følge opp tiltak, som for eksempel hvit/grå reklame på gulvet og på barrikadene, størrelsen på reklamene på t-trøyene og ujevnt gulv i enkelte hager. Regelverket for reklame på spilletrøyene er et helt annet i multisportarrangementer enn i ordinære Europamesterskap, som da styres fullstendig av ETTU.

I korridorene gikk de politiske diskusjonene rundt ITTF, WTT og ETTU, med de ulike mesterskapene og turneringene, kombinert med høye utgifter for å delta i WTT-turneringene, gamblingen som WTT-konseptet er bygd på, rettighetene ITTF har gitt til WTT, samt det nye rankingsystemet. Mangelen på rankingpoeng til store deler av spillerne som deltar i for eksempel EM er bare et av eksemplene på utfordringene. Per i dag ser det ikke ut til at noen i topposisjoner tar grep, men det er mye uro og hoderisting på grasrotnivået over situasjonen. De mange utfordringene rundt det kommende VM i Chengdu, Kina, forsterker uroen blant mange nasjoner. Det går på covid-19-situasjonen og de skyhøye utgiftene for å reise og oppholde seg i Chengdu. Her er ikke siste ord sagt!

Den mest dramatiske situasjonen i Audi Dome skjedde i herresemifinalen mellom svenske Kristian Karlsson og slovenske Darko Jorgic. I starten av det femte settet, på stillingen 2-2 i sett, ble Karlsson skadd i rackethånden, og etter behandling hadde han ikke annet valg enn å trekke seg. Det utspilte seg svært emosjonelle scener, med en gråtende Kristian Karlsson, med rørende omsorg fra sympatiske Darko Jorgic og de to coachene. 5.000 tilskuere applauderte den populære svensken, som tidligere i mesterskapet vant gull i herredouble og viste storform.

Også i damenes singlefinale måtte tyske Nina Mittelham gi seg etter en medisinsk timeout, på stillingen 0-2 i sett. En gråtende 26-åring forlot bord 1 til stående applaus, mens EM-vinneren Sofia Polcanova, Østerrike, holdt en rørende tale til en fullsatt Audi Dome. De som følger godt med og har den helt store oversikten vet også at dette var første gang to damespillere der begge var født i Europa spilte EM-finale i damesingle siden 1996. Den gangen spilte Kriszti Toth, Ungarn og Nicole Struse, Tyskland, damefinalen, med tysk europamester. Kriszti Toth, trener i Bayern-regionen, var til stede i Audi Dome under EM, og hun fikk, i likhet med vår tidligere generalsekretær Svenn-Erik Nordby, overrakt ETTUs Badge of honour.

Svenn-Erik.jpg

Svenn-Erik Nordby og ETTU-president Pedro Moura ved utdelingen av ETTUs Badge of honour til Svenn-Erik.

I alle finalene i damesingle etter 1996 og frem til 2022 har en eller begge finalistene vært født i Kina.

Neste EM går nesten rett utenfor stuedøra vår, i Malmø, 10. – 17. september 2023. Da er det lag-EM som står på programmet. Kvalifiseringen mot finalespillet i Malmø, der de 24 beste dame- og herrelagene deltar, starter til høsten for Norges del. Det blir krevende for Norge å kvalifisere seg, men mulighetene for Malmø-billetter for våre to unge lag er der. Under ETTU-kongressen i München ble det bestemt at fra og med lag-EM i Malmø vil to av tre lag i hver av de åtte gruppene gå til 8. delsfinalen, det vil si at to av tre nasjoner går videre fra hver pulje. Under EM i Polen 2021 gikk bare puljevinnerne videre, direkte til kvartfinalene. Dette vedtaket betyr også at det spilles 16 ekstra lagkamper, og med fire konkurransebord utvides EM fra seks til syv dager konkurransedager, med en hviledag mellom pulje- og sluttspillet.

Det ble kåret fem EM-vinnere i München, og vinnerne kom fra Østerrike (1 ½) Frankrike (1), Sverige (1), Tyskland (1) og Romania (½). I herresingle vant Dang Qiu (25) fra Tyskland og i damesingle Sofia Polcanova (27) fra Østerrike. Gull i herredouble gikk til Mattias Falck (30) og Kristian Karlsson (31) fra Sverige, mens damedouble ble vunnet av Sofia Polcanova (27) fra Østerrike og Bernadette Szocs (27) fra Romania. Mixed double ble vunnet av Jia Nan Yuan (37) og Emmanuel Lebesson (34) fra Frankrike. Like bak gullvinnerne finnes mange fantastiske spillere, og litt bak disse igjen finnes enda flere som er i ferd med å bli skikkelig gode, etter europeisk målestokk. Og rett bak disse er vi også representert, med sultne og hardtarbeidende ungdommer som i perioder er på høyde med de nestbeste. Vi er endelig med igjen!

Tysk landslaget.jpg

Fire tyske medaljevinnere i single, med Europamester Dang Qiu til høyre.

STIGA TTEX IDRETTSBUTIKKEN.NO Amedia AS VT Profilering Cara AS Thon hotell Kongsberg Gerflor DNV Norsk tipping