Foto: Christian Ibenfeldt
Foto: Christian Ibenfeldt

26 000 tilskuere i Houston ga ei perfekt ramme rundt verdensmesterskapet

VM 2021 er nå historie og for første gang kan man virkelig kalle dette et verdensmesterskap og ikke et euro-asiatisk mesterskap. Dette kan begrunnes med at det i herrer single var hele fem kontinenter representert i kvartfinalene. Dette har aldri skjedd tidligere.

Ellers skjedde det mye uvanlig i Houston:

  • Første gang på 34 år var ikke Kina representert i double-finalen for herrer
  • USA tok sin første medalje siden 1956
  • USA var i kvartfinalen i herrer single for første gang siden 1959
  • Regjerende verdensmestre i damer single og herrer single ble ikke tatt ut til VM
  • Sverige tok to medaljer for første gang på 24 år

Allerede før mesterskapet startet skjedde den først sensasjonen. Kina valgte å ikke ta ut Ma Long, regjerende verdensmester og olympisk mester for bare noen måneder siden, Xu Xin, verdens beste double-spiller og Liu Shiwen, også regjerende verdensmester i single. De var ikke skadet. Kina var rett og slett redd for å gå i «svenske-fella» at en generasjon tok opp plassene på landslaget så lenge at det ville stoppe utviklingen av nye verdensstjerner.

Vi husker da Waldner, Persson, Appelgren, Lindh, von Scheele og de andre fra samme generasjon tok plassene på det svenske landslaget så lenge at da de til slutt la opp var det ingen til å ta over. Sverige er strengt tatt først nå tilbake i toppen, men at Sverige skulle ta gull i herrer double og komme til finalen i single igjen var det neppe mange som trodde på.

Kinas mektige bordtennis-president Liu Guoliang som også er president i WTT og i Houston ble valgt inn i ITTF-styret (Executive Committe) var tydelig på at uttaket ble gjort med tanke på at Kina skal ha et nytt lag av vinnere til Paris-OL i 2024. Liu Shiwen er forespeilet oppgaver på trenersiden i Kina. Hva som skjer videre for Ma Long og Xu Xin er uviss. Likevel er det liten tvil om at VM ble de største attraksjonene fattigere ved Kinas omdiskuterte uttak.

Bronsevinner fra OL, Dimitri Ovcharov deltok heller ikke, men han var skadet. Allerede tidlig i VM ble det sjokkresultater. Harimoto ble slått rett ut i første kamp. Koki Niwa forsvant også tidlig. Japanerne som har hatt ambisjoner om å ta igjen Kina falt igjennom i single-klassene, Harimoto viste nok en gang mentale svakheter. Han har tempo på nivå med de beste, men underpresterer mentalt og viser også svakheter i å lese skru. Mima Ito som mange trodde kunne ta seg til finalen i damer single, tapte klart i kvartfinalen.

Mattias Falck som var i finalen i sist VM tapte også sin første kamp, men heldigvis for Sverige var det to andre spillere som sto opp og overrasket stort. En som imponerte stort innledningsvis var Filus Ruwen, den tyske deffen som overraskende kom til finalen i WTT i Dubai. Han tapte ikke ett sett i de tre første rundene. Til slutt ble det tap mot Kanak Jha fra UA som nådde kvartfinalen, for første gang siden 1959. USA er faktisk verdens sjuende beste bordtennisnasjon i antall VM-medaljer, men har ikke tatt medalje siden femti-tallet.

I mix double så vi nok en gang at politikken spilte inn på en måte man nesten bare opplever i bordtennis. USA og Kina valgte å ta ut to mix-par med en amerikaner og en kineser som en hyllest til 50-årsjubileet for ping pong-diplomatiet. Dette er positivt, ikke minst når det skjer i ei tid der det diplomatiske forholdet mellom de to landene er på frysepunktet. Her var det gledelig at den ene paret tok seg til semifinalen og sikret den første amerikanske medaljen i bordtennis-VM siden femti-tallet.

Til slutt ble det gull for Kina i mix med Wang og Sun, mens Harimoto fikk et plaster på såret for fiaskoen i single med å komme til finalen med sin makker Hayata.

Den store sensasjonen i dette verdensmesterskapet var utvilsomt herrer double der Mattias Falck og Kristian Karlsson ble verdensmestre med overbevisende spill hele veien. De har spilt double sammen, riktignok litt til og fra, siden kadett-tida og slo to kinesiske par på veien mot gullet. I finalen vant de mot det koreanske paret Wang og Lim. Koreanerne som var så gode i det asiatiske mesterskapet tidligere i år fikk ellers lite til i VM.

I damer double ble det oppskriftsmnessig gull til Kina med Wang og Sun, samme navn som i mix, men i dette tilfellet med fornavnene Manya Wang og Yingsha Sun. Ito og Hayata tapte finalen i strake sett. For to år siden var japanerne mye nærmere gullet, der en dommerfeil i avgjørende baller kanskje førte til kinesisk seier. Gledelig at Luxemburg tok bronse i damer double.

I damer single er kineserne suverene. Mange håpet at mima Ito skulle ta seg i hvert fall til semien, men hun tapte kvarten og det ble helkinesiske semifinaler. Til slutt var det doublemakkerne som vant gull som møttes i finalen og Manya Wang vant.

Hvem trodde at supertalentet Truls Möregårdh skulle komme til finalen i herrer single? Alle har sett hans framgang de siste årene, men spesielt semien mot Timo Boll, den evigunge 40-åringen som har spilt bedre enn noen gang de siste to årene var imponerende for Truls. 4-3-seier viser at Truls også er blitt veldig sterk mentalt mot en lang mer rutinert tysker. Litt heldig med trekningen var han selvsagt, alle kneserne var på motsatt halvdel.

Dette var Timo Bolls andre semifinale i VM og det var nok hans siste mulighet til å komme til finalen, men en 19-åring fra Växjø sto i veien med sin sekskantede racket som har fått mye oppmerksomhet i media. Tommy Urhaug får teste denne racketen som den første i Norge i neste uke.

I finalen ble som ventet Fan Zhendong for sterk og det ble 4-0-seier. Ma Long ville nok gitt ett sett som friendship, men Fan Zhendong ville nok vise at han er den nye sjefen i internasjonal bordtennis.

ITTF har satset mye på at bordtennis skal bli en global idrett også på toppnivå. Der har de lyktes. I kvartfinalen i herrer single spilte Kanak Jha fra nord-Amerika, Hugo Calderano fra sør-Amerika, Quadri Aruna fra Afrika (spiller til daglig Bundesliga for Fulda) i tillegg til de europeiske og asiatiske spillerne. Dette er veldig positivt for internasjonal bordtennis. Kineserne er ikke like suverene og det hjelper også. De måtte gjennom mange sju-settere i mesterskapet.

Mer enn 26 000 tilskuere i Houston ga ei perfekt ramme rundt verdensmesterskapet. Neste år er det lag-VM i Kina.

STIGA TTEX Norsk Tipping IDRETTSBUTIKKEN.NO Amedia AS VT Profilering Cara AS Thon hotell