Bordtennis / Nyheter / 2024 / Intervju med Dirk Lion, Dang Quis manager
Foto: Kevin Johansen

Dirk Lion, Dang Quis manager og personlige trener. Her avbildet foran Hall of Fame til Borussia Düsseldorf
Foto: Kevin Johansen Dirk Lion, Dang Quis manager og personlige trener. Her avbildet foran Hall of Fame til Borussia Düsseldorf

Intervju med Dirk Lion, Dang Quis manager

I går vant Dang Qui mot lagkamerat Timo Boll i Saudi Smash. Begge er OL-klare, men kampen var definitivt viktig for hvem som får mest tillit til å spille i Paris. Begge er også som kjent lagkamerater med Borgar Haug, som selv skal ut i en OL-kvalik neste uke.

 

Vi tok en prat med Dang Quis personlige trener og manager, Dirk Lion.

Dirk, du er selvsagt fornøyd med resultatene til din spiller, og at han er tatt ut til OL i Paris. Men hva er egentlig oppgavene til manageren til Qui?

-Jeg har ansvar for sponsorarbeidet, følge opp sosiale medier og alle andre praktiske gjøremål for at Dang Qui skal prestere best mulig. Jeg er også hans personlige trener.

I fotball vet vi at det ikke alltid har vært et godt forhold mellom klubbene og spillernes agenter. Hvordan er dette i bordtennis?

-Det er ikke på samme måte i bordtennis. Vi har et godt forhold til klubben, og i vår idrett er vi alle en stor familie. Danny (Heister, Borussia Düsseldorfs trener) er en god venn av meg.

Ved siden av Kina så er Tyskland ett av landene med størst konkurranse om landslagsplassene. Var du sikker på at det skulle bli Paris-tur på Dang Qui?

-Som du sier er det tøff kamp om plassene på Tyskland, så man kan aldri være sikker som tysk spiller. Men den sterke rankingen til Dang tilsa at han skulle bli tatt ut.

Jeg har intervjuet en del internasjonale toppspillere, og det kommer fram at de fleste av dem også har mentale trenere. Hva er årsaken til det?

-Alle toppspillerne har mentale trenere. Forskjellen på nummer 20 og nummer 300 i verden ligger først og fremst på det mentale plan. Tidligere undervurderte bordtennisspillere- og trenere det mentale, ikke minst kineserne. Den polske toppspilleren Andrzej Grubba var en som tidlig innså betydningen av mental trening, og brukte det aktivt i karrieren sin. Skal man lykkes i bordtennis må man lære seg å kontrollere følelsene ved bordet.

Nå har jo Dang Qui nådd langt allerede. Hva tror du hans sportslige potensiale er?

-Dang har mulighet til å nå topp fem i verden. Da må man kunne trene hardere enn de fleste. Det gjør han. De siste tre årene har han også trent godt mentalt. Han trener på å bli bedre enn kineserne, og i desember i fjor slo han tre kinesiske landslagsspillere. Han har aldri før slått kinesiske toppspillere.

Hvor mye trener egentlig en spiller som Dang Qui for å kunne bli bedre enn kineserne?

-Han trener minst fem timer bordtennis hver dag, og opp til en time servetrening i tillegg. Så trener vi fitness flere ganger i uken. Jeg har allerede nevnt den mentale treningen. Aller viktigst er det at han trener med ekstremt høy intensitet, det må til for å få ønsket effekt av treningen. Vi fokuserer også mye på stretching, det er veldig viktig!

Er det lov å spørre hvor mye Dang Qui tjener i året på bordtennis?

-Det kan jeg ikke si, men de beste i Bundesliga har lønninger på 200-300 000 Euro i året. I tillegg kommer eventuelle prestasjonsbonuser, penger fra sponsorer, pengepremier i internasjonale stevner og i noen tilfeller stipender fra landslaget.

Hvordan vil du si spillet har endret seg de ti-20 siste årene?

-Det har endret seg enormt. Det imponerende med en spiller som f.eks. Timo Boll, er at han fortsatt henger med. I hans karriere har vi hatt to-tre store omveltninger i toppbordtennisen, og han har tilpasset seg hver gang. Da vi gikk over til 40 mm. baller, var det ei betydelig endring, som noen av de eldre internasjonale spillerne slet med. Overgangen til plastballer var også stor. Det er mye mindre skru med de nye ballene, og tempo er nesten alt det handler om nå. I tillegg er det enorm forskjell på bordene de spiller på. Du er fra Norge, og selvfølgelig mest opptatt av Borgar Haug. Han er veldig god på de raske bordene. Jeg har sett mange kamper med Borgar, og han har gjort noen av sine beste kamper på de lynraske Andro-bordene. På internasjonalt nivå er det nesten umulig å legge en kort retur på slike bord. Nå er det så stor forskjell på de ulike bordtypene, at det nesten er som underlaget i tennis. For utøverne er det krevende med så stor forskjell, og ofte er det ulike bord for hver turnering og hver seriekamp.

Dang Qui er en av kun to spillere i WTT-sirkuset som spiller penneskaft. Er det i ferd med å dø ut?

-Husk at begge to (Dang Qui og Felix Lebrun) faktisk er topp ti i verden! Med den gode backhand-teknikken til begge to er ikke det noen ulempe å spille penneskaft, så kanskje stilen kan få en rennessanse?

Sluttspillet i Bundesliga er ikke i gang enda, men det ble tap i finalen i Champions League for Borussia Düsseldorf. Klubben har litt å revansjere mot Saarbrücken neste sesong. Hvilke planer har du for Dang Qui?

-Jeg har kontrakt til og med OL i Paris, så får vi ta det videre etter det. Dang har store muligheter til å ta enda noen seg internasjonalt kommende sesong.

STIGA TTEX IDRETTSBUTIKKEN.NO VT Profilering Cara AS Thon hotell Kongsberg Gerflor DNV Norsk tipping