Bordtennis / Nyheter / 2023 / Ma´a salama Muscat! Ciao Roma! Hello London? -veien videre for veteran-bordtennis
Pål verdensmester.jpg

Ma´a salama Muscat! Ciao Roma! Hello London? -veien videre for veteran-bordtennis

Vi som deltok på veteran-VM i Muscat har akkurat rukket å si farvel til hovedstaden i Oman, og nye veterankonkurranser planlegges.

Veteran-VM har vokst til å bli stadig større arrangementer siden den relativt spede begynnelsen under det første verdensmesterskapet for veteraner i Göteborg i 1982.

Foto: Kevin Johansen

Penti Niukkanen fra Finland (t.h.) har deltatt på samtlige veteran-VM siden oppstarten i 1982

VM i Oman ble som kjent tidenes norske veteran-mesterskap med hele to gull, ett sølv og en bronse til henholdsvis Pål Guttormsen, Christian Ibenfeldt og Gina Hundven. Dette gir en boost før EM på hjemmebane til sommeren, men vi håper det også inspirerer flere til å delta på det kommende verdensmesterskapet i Roma neste sommer som avholdes i Italias hovedstad i perioden 6.-14. juli 2024 på Rome Exhibition Center.

Alle veier fører som kjent til Rom. Byen var hovedsete under historiens desidert største statsdannelse, Romerriket, og først i 1950 var Roma tilbake på samme størrelse som byen hadde under storhetstida til Romerriket. For de som ikke har vært i Roma enda, er kombinasjonen av bordtennis og en tur til Fontana di Trevi og Det sixtinske kapell virkelig å anbefale.

På linken under kan du se promovideoen for VM i Roma, der Andres Hovden også er med i filmen:

https://www.youtube.com/watch?v=dE5U2So7PRw&t=122s

Presidenten i det italienske bordtennisforbundet (FITET), Renato Di Napoli, har som mål at de skal arrangere tidenes beste VM. De satser på 5 000 spillere. Så får vi se om det går inn. Både Muscat og Sandefjord har noe færre påmeldte enn vi hadde håpet på.

For kommende mesterskap skal veteran-betegnelsen bort. Det blir nå brukt masters i stedet, slik det lenge har vært i blant annet sykkelsporten.

Dette blir også det første mesterskapet der ITTF har ledet hele prosessen, inkludert valg av arrangementssted. Tidligere var det som kjent Swaythling Club som sto for veteran-mesterskapene.

Det offisielle navnet på VM i Roma blir derfor ITTF World Masters Championships Rome 2024. Hele sju land kjempe om mesterskapet, deriblant Namibia, Australia og Puerto Rico. Dette viser at ITTF i stor grad har lykkes med sin satsing på å gjøre bordtennis til en global idrett. Veteran, eller masters bordtennis er også et av de store satsingsområdene for ITTF gjennom mottoet Table tennis. For all. For life. Vi håper ITTFs suksess på området også medfører at planene fra en viss sentral tysk veteran-spiller og utstyrsprodusent om å etablere et konkurrerende veteran-VM med litt andre regler legges bort.

Etter Roma i 2024 knytter det seg stor spenning til 2026. Som Øivind Eriksen har skrevet om tidligere, satser London på å arrangere både senior-VM, Masters VM og Para-VM samtidig i London. Da vil messeområdet ExCel trolig være eneste mulighet, og det stedet gir veldig gode minner, for det var der Tommy Urhaug ble paralympisk mester i 2012.

Foto: Kevin Johansen

Det var her på ExCel i London at Tommy Urhaug ble Paralympisk mester i 2012

Foto: Kevin Johansen

ExCel er stolte av å ha arrangert Paralympics. Denne montasjen viser hvilke idretter som ble utført på senteret i 2012

London ønsker mesterskapet i 2026 fordi det er 100-årsjubileet for det første verdensmesterskapet i bordtennis. Dette ble opprinnelig planlagt som et Europa-mesterskap, men da det møtte opp seks utvekslingsstudenter fra India, valgte ITTF-president Ivor Montagu å endre det til VM.

Det er ingen tvil om at det ville blitt tidenes bordtennisfest om London får arrangere para-VM, Vm for de uten funksjonsnedsettelse og veteran-VM samtidig. Avgjørelsen tas på ITTF Summit på slutten av sommeren 2023.

Andre idretter har arrangert disse mesterskapene samtidig, og sykkelsporten planlegger slik for kommende mesterskap. Det kan samtidig bli hektisk for det engelske forbundet (i bordtennis er det som i fotball; det finnes ikke et særforbund for den britiske unionen, Wales, Skottland, Nord-Irland og England har hver sine forbund og landslag), for Birmingham er kandidatby for å arrangere EM-uka samme år, der også bordtennis er med. I tillegg er bordtennis valgt ut som en av foreløpig 16 idretter til å være med i Samveldelekene dette året, men det mesterskapet skal riktignok avholdes i Australia.

Foto: Kevin Johansen

Bordtennis-kafeen Bounce i London har fulle hus hver kveld i tre lokasjoner. Den som her er avbildet er på akkurat samme sted i Vest-London som ITTF ble stiftet i 1926

Bordtennispubene i London har blitt enormt populære de siste årene og bidrar forhåpentligvis til at flere også velger å spille aktivt. Selv om ITTF ble stiftet først i 1926 ble den aller første bordtennis-kafeen faktisk etablert i år 1900, på Viktoria-Luise-Platz i Berlin.

Men før mesterskapene både i Roma og eventuelt i London skal vi ha veteran-EM i Sandefjord til sommeren. Påmeldingsfristen er forlenget, så det er fortsatt mulighet til å bli med.

STIGA TTEX IDRETTSBUTIKKEN.NO VT Profilering Cara AS Thon hotell Kongsberg Gerflor DNV Norsk tipping