Funksjonshemmede

FUNKSJONSHEMMEDE

Siden Norges Funksjonshemmedes Idrettsforbund ble nedlagt 31.desember 2007, har norsk idrett vedtatt et nytt idrettspolitisk dokument med hovedfokus på ”Idrettsglede for alle”.

Norges Bordtennisforbund (NBTF) har imidlertid helt siden 1994 tatt et ansvar for å tilrettelegge bordtennis for utøvere med funksjonshemminger. De idrettslige resultatene har vist at integrering har vært positivt for våre utøvere, men vi har utvilsomt store utfordringer med henhold til rekruttering.

NBTF har integrert funksjonshemmede fullt og helt i alle våre aktiviteter som for eksempel i alle mesterskap, stevner, rankinger, terminlister, spilleregler og kurs.

Fins viljen, så går det!

Norges Bordtennisforbund ønsker å gi et godt tilbud til funksjonshemmede som vil begynne å spille bordtennis og til de som allerede er aktive bordtennisspillere.

NBTFs utvalg innenfor bredde og rekruttering, med utviklingskonsulent Jan Berner, har ansvaret for rekruttering og integrering av funksjonshemmede spillere og ledere.

Landslag for funksjonshemmede siden 1995
I 1995 var Pål Guttormsen landslagstrener og hadde vært det en del år, med bl.a. medaljer i Barcelona 1992. Jan Bergersen og Tor Ivar Berg ble ansatt som ass. trenere med ansvar for den daglige treningen i henholdsvis Oslo og Sarpsborg.

I 1995 deltok Norge i EM i Danmark med fem deltagere og oppnådde en 5. plass til Rolf Erik Paulsen som best. I Paralympicsåret 1996 tok Jan Bergersen over hovedansvaret i forkant av lekene. Rolf Erik hadde ikke kvalifisert seg til Atlanta, men grunnet svært dårlige kvalifiseringsregler ble han allikevel tatt ut i den norske troppen med tanke på å få han med i lekene etter protester og møtevirksomhet. Dette ordnet seg ikke, så Norge var uten deltagere i Paralympics for første gang. I 1996 dukket det også opp en ung beskjeden, men veldig målrettet utøver på samling, nemlig Tommy Urhaug.

I 1997 var det EM i Stockholm, Sverige. Norge deltok med 6 spillere og endte opp med 1 gull, 1 sølv og 1 bronse. Rolf Erik vant gull i åpen rullestolklasse og sølv i klasse 5 single samt at Sten Roger Berntsen, Rune Lorentzen og Tommy Urhaug sammen med Rolf Erik vant bronse i lag!

I 1998 var det VM i Paris, Frankrike. Norge hadde kvalifisert tre spillere Rolf Erik, Tommy og Boe Antonsen. Rolf Erik spilte seg helt frem til finale i klasse 5 single, men måtte gi tapt i finalen, så det ble sølv. Tommy og Boe som hadde kvalifisert seg som noen av de siste i sin klasse, endte opp uten seire i single.

I 1999 var det EM i Piestany, Slovakia. Norge hadde med 5 spillere hvorav 4 endte opp med gull. Norge vant lag med Rolf Erik, Tommy, Rune og Dag Vetle Helstad. I single klasse 5 ble det storeslem med Tommy Urhaug som vinner foran Rolf Erik Paulsen! Rolf Erik tok hevn i åpen klasse og forsvarte tittelen fra 1997 med å vinne denne klassen. 3 gull til Norge her.

I 2000 var det Paralympics i Sydney, Australia. Norge hadde kvalifisert Rolf Erik Paulsen og Tommy Urhaug til disse lekene. Det ble 5. plass i lag og 5. plass i single på Tommy etter å ha slått Rolf Erik i 1/8 finalen.

I 2001 var det EM i Frankfurt, Tyskland. Norge hadde med 8 spillere og vant 1 gull og en bronse. Tommy vant åpen rullestol og bronse i klasse 5.

I 2002 var det VM i Taipei, Taiwan. Rolf Erik hadde gjort comeback etter å ha kun vært lagleder året før i Tyskland. Tommy vant klasse 5 og gutta vant lag sammen.

I 2003 var det EM i Zagreb, Kroatia. Norge hadde 7 deltagere med og vant 3 medaljer. Tommy vant klasse 5, sølv i åpen og sølv i lag med Rolf Erik, Atle Kristian Kolbeinsen og Christian Rosnes.

I 2004 var det Paralympics i Athen, Hellas. Tommy Urhaug hadde kvalifisert seg og vi fikk tildelt et wildcard til Christian Rosnes. Det endte igjen med to 5.plasser til Tommy, i single og lag med Christian.

I 2005 var det EM i Lido di Jesolo, Italia. Norge hadde 8 deltagere og vant to gull. Tommy vant både single klasse 5 og åpen klasse.

I 2006 var det VM i Montreux, Sveits. Norge hadde 2 deltagere og vant 3 medaljer. Rolf Erik gjorde comeback igjen og vant lag sammen med Tommy med bl.a. Cato Zahl Pedersen på benken. Tommy vant åpen single og vant bronse i klasse 5.

I 2007 var det EM i Kranjska Gora, Slovenia. Norge hadde 5 deltagere og vant 2 medaljer. Tommy vant klasse 4-5 og Tommy og Rolf Erik vant sølv i lag klasse 5.

I 2008 var det Paralympics i Beijing, Kina. Norge hadde kvalifisert Tommy Urhaug og Rolf Erik Paulsen. Tommy vant bronse i klasse 4-5 og laget fikk den kjedelige 4. plassen.

I 2009 var det EM i Genova, Italia. Norge hadde 4 deltagere, men en av dem var Tommy som røk inn på sykehus med blindtarmbetennelse dagen før mesterskapet begynte. Ingen medaljer i dette mesterskapet.

I 2010 var det VM i Gwangju, Korea. 3 deltagere og 1 medalje. Tommy vant sølv i klasse 5, mens Aida Dahlen tapte bronsefinalen i klasse 8 og ble nummer 4.

I 2011 var det EM i Split, Kroatia. 4 deltagere og 2 medaljer. Tommy vant sølv etter å ha spilt med brukken finger. Aida vant bronse i klasse 8.

I 2012 var det Paralympics i London, England. Norge hadde kvalifisert Tommy Urhaug, Andreas Aulie og Aida Dahlen. Tommy vant gull i klasse 5, Andreas 5. plass i klasse 9 og Aida 5.plass i klasse 8.

I 2013 var det EM i Lignano, Italia. 3 deltagere og 2 medaljer. Tommy vant klasse 5 og Aida vant sølv i klasse 8.

I 2014 var det VM i Beijing, Kina. 2 deltakere og 2 medaljer. Sølv til Aida i klasse 8 og bronse til Tommy i klasse 5.

NBTFs Ungdomsgruppe for funksjonshemmede
Norges Bordtennisforbund har siden 2011 jobbet målbevisst med rekruttering av funksjonshemmede bordtennisspillere.

Det tas sikte på å gjennomføre fire samlinger i sesongen (to samlinger i høstsemesteret og to i vårsemesteret). Samlingene legges til helger med to treningspass pr dag. Se terminliste for dato og sted.

Noen av spillerne kan bli tatt ut til å spille turneringer i Malmö (Malmö Open) og Stockholm (Stockholm Paragames). Det kan også bli mulighet for turneringsspill i andre land i Europa.

Forbund og klubber er også aktive deltakere på Para – idrettsdager som arrangeres av NIF. Dette er en god arena der vi får vist frem bordtennis for mange barn og unge.  Vi håper disse dagene  kan bidra til at deltakerne, når de kommer hjem, tar kontakt med en bordtennisklubb og blir en del av et lokalt, aktivt og sosialt bordtennismiljø. Det byr på mange muligheter for utvikling og mestring.

Klassifisering
Klassifisering er et system å gjøre konkurranser for utøvere med funksjonshemming så rettferdig som mulig. Som i bryting, boksing og vektløfting, hvor utøvere kategoriseres basert på vekt, blir utøvere med funksjonshemming delt i klasser på bakgrunn av grad av funksjonshemming. Klasseinndelingen skal sikre at utøvere med like forutsetninger konkurrerer mot hverandre. Hver idrett har forskjellig klassifiseringsreglement hvor de viktigste elementene som påvirker prestasjon er identifisert

Klassifiseringssystemer
Klassifiseringssystemene har utviklet seg fra to ulike modeller:

  • En idrettsspesifikk modell hvor utøverne vurderes i forhold til idrettens krav, og hvor de har sammenlignbar funksjonalitet i områder som bevegelse, koordinasjon og balanse. Utøvere med ulike funksjonshemninger konkurrerer i samme klasse. Dette likner olympisk idrett hvor utøvere klassifiseres etter kjønn, alder og vekt.
  • Den andre modellen er en medisinsk modell hvor man ser på grad av funksjonshemming
    og hvor utøvere med samme funksjonshemming konkurrerer i samme klasse.

Mens man tidligere stort sett benyttet en medisinsk modell har de fleste idretter beveget seg i retning av en idrettsspesifikk modell. For å imøtekomme både medisinske og idrettsspesifikke krav klassifiseres det i mange idretter av et team hvor en klassifisør hat teknisk kompetanse i forhold til idretten og en har medisinsk kompetanse. Synshemmede, hørselshemmede og utviklingshemmede klassifiseres fortsatt etter en medisinsk modell.

Klasser innen bordtennis
Hver klasse består av spillere som har ganske lik form av funksjonshemming i forhold til muligheten til å utføre bordtennisteknikker. Det betyr at de fysiske forutsetningene for å begynne (serve) og fortsette spillet er lik for ulike spillere som konkurrerer i samme klasse. For tilfellet er det 11 klasser, som er etablert av den Internasjonale Paralympiske Bordtennis Komiteen (IPTTC).

  • Klasse 1-5 er for spillere i rullestol (sittende bordtennis), der klasse 1 er den klassen med størst funksjonshemming.
  • Klasse 6-10 er for stående spillere (stående bordtennis), der klasse 10 er den klassen for minst funksjonshemming.
  • Klasse 11 er for lettere psykisk utviklingshemmede.

I Norge deles spillerne i klasse 1-5 og klasse 6-10 inn i bare to klasser; sittende og stående.
Årsaken til dette er at det foreløpig er relativt få aktive spillere slik at en inndeling i flere klasser ikke er aktuelt.

Alle funksjonshemmede idrettsutøvere som ønsker å delta i konkurranser i klassifiserte klasser må klassifiseres. Internasjonalt er dette ufravikelig, men nasjonalt kan et særforbund velge å lempe på dette kravet.